19. kesä, 2018

Kroatialainen seinäkello

Kastel Stari

22-30 C

Enimmäkseen aurinkoista

Jos joltakulta on jäänyt huomaamatta että Venäjällä pelataan jalkapallon MM -kisoja juuri tällä hetkellä, kerrottakoon että Venäjällä pelataan jalkapallon MM -kisoja juuri tällä hetkellä. Kuten oheisesta kuvasta huomaatte, myös meidän kylän pojat ovat reissanneet oikein paikanpäälle kannustamaan Kroatiaa.

Ja kannustusta joukkue todella tarvitseekin. Sillä jos/kun joukkueessa ei suurempia ongelmia, ainakaan ulospäin, tunnu olevan, niitä pitää kehitellä sitten ihan itse. Kuten vaihtopelaaja Nicola Kalinic teki avausottelussa Nigeriaa vastaan. Valmentaja olisi halunnut vaihtaa Kalinicin kentälle ottelun viimeisiksi viideksi minuutiksi. Tämä ei kuitenkaan sopinut Italian sarjassa pelaavalle Kalincille joka oli vetänyt herneen nenään siitä, ettei mahtunut avauskokoonpanoon. Näin ollen hän ei tehnyt elettäkään vaihdon eteen. Valmentaja teki ja postitti tämän palloprinsessan kotiin. Kalinicin kisat loppuivat sitten siihen. Ja nyt lehdistö haukkuu valmentajaa ylireagoinnista.

Käytin tuossa edellä aivan tietoisesti sanontaa että 'ongelmat eivät ainakaan ulospäin näy', sillä kroatialainen jalkapallo on jo pitkään ollut sekaisin kuin kroatialainen seinäkello. Jalkapalloliittoa on syytetty mafiamaisista otteista ja sen on väitetty suosivan zagrebilaisia suurseuroja. Väitteitä ei ainakaan vaientanut se tosiasia, että Dynamo Zagreb vei maan mestaruuden lähes ylivoimaisesti päättyneellä kaudella.

Liittoa johtaa entinen huippupelaaja Davor Sucker, joka on kaikkea muuta kuin rakastettu johtaja. Varsinkin kun maan jalkapalloa ravistelee korruptioskandaali, jossa Dynamo Zagrebin, ja joidenkin arvioiden mukaan koko maan johtava jalkapallojohtaja Zdravko Mamic, sai kavalluksesta, lahjoman vastaanottamisesta ja muusta suhmuroinnista kesäkuun alussa kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion. Mamicin kerrotaan olevan hyvä ystävä Suckerin kanssa mikä on väitteiden mukaan johtanut juuri tuohon zagrebilaisseurojen suosimiseen. Samassa yhteydessä vankeuteen tuomittiin myös liiton ex-toimitusjohtaja Damir Vrbanovic. Eikä Kroatia olisi Kroatia jos asia olisi mennyt niinkuin sen olisi pitänyt mennä. Että kun tuomio tuli, kaverit pistetään linnaan. Ei suinkaan, Mamic ehti paeta Bosnia Herzegovinaan jonka kansallisuus hänellä myös on. Eikä maiden välillä tietenkään ole luovutussopimusta. Hän voi siis kaikessa rauhassa elellä naapurivaltiossa eikä Kroatian oikeusjärjestelmä kykene tekemään mitään.

Kaiken lisäksi Kroatian pelaajat Luca Moric, joukkueen kapteeni, ja puolustaja Dejan Lovren odottelevat omien oikeudenkäyntiensä alkamista samaisen vyyhdin ympärillä. Molempia syytetään mm. väärän todistuksen antamisesta ja heitä saattaa odottaa viidestä kuukaudesta jopa kuuteen vuoteen kestävä vankeus. On vaikea kuvitella ettei nämä sotkut ja sähellykset vaikuttaisi mitenkään Kroatian esiintymiseen Venäjän MM -kisoissa.

Tutustuttuani koko tähän sotkuun, kuunneltuani kavereiden tarinoita mitä kaikkea muuta maan jalkapallossa on tapahtunut ja siinä epäillään tapahtuneen, on täysin kiistatonta että suurin uhka Kroatian menestykselle on Kroatia itse. Kroaatit osaavat näemmä hölmöillä asiansa siten, ettei maajoukkue ainakaan mistään kovin tasapainoisesta ja seesteisestä tilanteesta otteluihin valmistautumaan pääse.

Seuraavan kerran nämä riitapukarit juoksevat kentälle torstaina jolloin vastaan asettuu yksi kisojen suurimmista suosikeista eli Argentiina. Jos tuolloin tulee tappio, on sangen mielenkiintoista seurata kuinka monta primadonnaa vaihtopenkillä tuolloin kiukuttelee. Ja kuinka se vaikuttaa joukkueen jatkoon turnauksessa. Vaihdetaanko valmentaja? Sehän on patenttiratkaisu aina kaikkeen....