20. kesä, 2018

Keskikesän juhlaa

Kastel Stari

22-30 C

Aurinkoista

Se on jännä asia tämä interwebbi. Varsinkin se kuinka paljon se tietää sinusta ja tunnistaa mitä teet/olet tehnyt, koittaapa se jopa arvailla mitä haluat tehdä. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa Booking.com. Olen kirjoitellut paljon siitä kuinka käytän sivustoa jos/kun varailen majoituksia reissuilleni. Nyt en ole varannut yhtään mitään muutamaan kuukauteen, en ole käynyt edes tutkailemassa vaihtoehtoja kun minkäänlaista reissua ei ihan lähitulevaisuudessa ole tiedossa. Siitä huolimatta Bookingin algoritmi osaa lähetellä minulle suosituksia ja 'viime hetken tarjouksia' majoituksista minne olettaa minun olevan kiinnostunut matkustamaan. Kuten vaikkapa Kastelaan. Sivusto kertoi minulle juuri että nyt olisi hyvä hetki varata Kastelasta majoitus sillä hinnat ovat nousussa ja heillä olisi vielä muutama apartementti vapaana erittäin edulliseen hintaan. Mietiskelen siis tässä että pitäisikö sitä sitten varata huone jostainpäin nykyistä kotikaupunkiani ihan vaan siksi kun se on niin edullista? Vai pysyä ihan vaan kotosalla..... siinä samassa kaupungissa.

Toinen vastaava ehdottelija on Facebook. Sille ei riitä se, että se kertoo aika ajoin kuka kavereistani on lähellä, se ehdottelee myös uusia kavereita. Niiden suhteen on tapahtunut jännä käänne, ennenmuinoin nämä ehdotetut tyypit olivat pääsäntöisesti suomalaisia, varmaan jotain kavereitteni kavereita, mutta nykyään ehdotukset ovat pääosin kroaatteja. En tiedä miten Facebook ehdotuksensa seuloo, tulevatko ne sitäkautta missä sijaitsen vai sitäkautta keitä ystävikseni on viime aikoina tullut, mutta selkeä muutos niissä on tapahtunut.

Tiedän että foliohatut ovat huolissaan juurikin edellä mainituista asioista, eli siitä kuinka paljon palvelutarjoajat tietävätkään meistä käyttäjistä ja mihin tätä tietoa käyttävät. Itse, kuten olen aiemminkin kirjoittanut, en koe tästä minkäänlaista pelkoa tai ahdistuneisuutta. Jos joku minua haluaa stalkata, siinähän sitten stalkkaa. Veikkaan että tyyppi kyllästyy melko pian, ei tämä minun elämäni nyt niin jänskää loppujen lopuksi sitten kuitenkaan ole.

Suomessa taitaa valmistautuminen juhannukseen olla kiivaimillaan. Sitä mietitään mitä mökkireissulle pakataan mukaan, mitä reittiä mökille ajellaan ja mihin aikaan olisi syytä lähteä jotta vältettäisi pahimman ruuhkat. Teinit miettivät että kuka kävisi hakemassa ne viinakset sieltä Alkosta, mahtaako se teltta olla kunnossa ja pitääkö ilmapatja edelleen ilmaa. Että kohta päästään lähtemään sinne festareille. Jotkut kiroilevat taas sitä että miksi se Eeva-Maria-Amalia ja Jori-Petteri päättivät järjestää ne häänsä juuri juhannuksena. Menee hyvä ryyppyjuhla piloille kun pitää liian pienessä puvussa ja kukkahatussa patsastella sukulaisten seassa.

Kroatiassa ei varsinaista keskikesän juhlaa, eli juhannusta, vietetä. Eihän täällä ole edes keskiyön aurinkoa. Meillä aurinko nousee aamuisin heti viiden jälkeen (5.13) laskeakseen sitten ilalla puoli yhdeksän aikoihin (20.38). Juhannuksen sijaan täällä järjestetään erilaisia kesäjuhlia pitkin kesää. Meidän kylissä juhlat alkavat nyt tulevana viikonloppuna, silloin tuossa naapurikylässä Kastel Novissa juhlitaan pari päivää Kastelan perinteisiä Nostalgiapäiviä. Esillä on vanhanajan asusteita, tuotteita ja tietysti perinneruokaa ja -juomaa. Luvassa myös katusoittajia ja konsertteja kylän torilla. Eli ruokaa, juomaa, musiikkia ja tanssia ihan niin kuin täällä on tapana missä juhlassa tahansa.

Ja kun juhlat on saatu alkuun kesäkuulle mahtuu vielä antifasistisen taistelun muistopäivä (22.06.), kansallisuuspäivä (25.06.) ja kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Gastro Kastela -perinneruoka ruokafestivaali. Ja kaikki nämä tässä meidän kylässä. Naapurikylien juhlatarjontaan en ole vielä uskaltanut edes kurkata. Sen tiedän että heinäkuussa yhdessä niistä järjestetään rokkifestarit, toisessa taas kalastajien ilta. Onhan noita. Lähes jokaiselle viikonlopulle. Ja ihan täällä omissa kylissä. Splitistä puhumattakaan.

Tuo kansallisuuspäivä muuten ei ole varsinainen itsenäisyyspäivä, Kroatian oikea itsenäisyyspäivä on lokakuussa. Tätä kesäkuun kansallisuuspäivää vietetään sen muistoksi kun Kroatia aikoinaan ilmoitti Jugoslavian liittovaltiolle että nyt riitti, me lähdetään menemään tästä hässäkästä ja aletaan itsenäiseksi valtioksi. Tuo ilmoitus aiheutti mm. yhden verisen ja sangen likaisen sodan, mutta se onkin sitten aivan eri juttu. Ei mennä siihen nyt tässä kohdin tai tällä kertaa ollenkaan.

Ai niin, jos mietitte että vaikuttaako nuo juhlat/juhlapyhät kauppojen tai ravintoloiden aukioloihin. Että pitääkö ne ottaa huomioon lomasuunnitelmia tehdessä. Vastaus tähän on että ei vaikuta. Ja ei tarvitse ottaa huomioon. Kansalliset juhlapyhät aiheuttavat korkeintaan sen, että pienimmät kaupat menevät kiinni kello 13.00. Muutoin juhlapyhää tuskin edes huomaa. Paitsi jos eksyy bileisiin. Silloin saattaa joutua syömään ja juomaan paikallisten keskellä.