22. kesä, 2018

Hauskaa juhannusta!

Kastel Stari

18-27 C

Enimmäkseen aurinkoista, myöhemmin ukkoskuurojen mahdollisuus

Olipa se näytös eilen. Nimittäin Kroatian esitys Argentiinaa vastaan jalkapallon MM -kisoissa. Tuli voitto, tuli kiistaton voitto ja siinä sivussa nöyryytettiin Argentiinan tähtipelaajia oikein huolella. Oli hienoa katsella ottelua kroaattiystävien kanssa. Voin kertoa että oli melko mellevä tunnelma.

Se on nyt kuulkaas sillä tavalla, että päivä on tänään lyhempi kuin se oli eilen. Ja huomenna taas pikkaisen tätä päivää lyhyempi. Eikä mene kuin hetki kun tuskin huomaatte milloin on päivä ja milloin yö. Kohta tulee vettä ja räntää viistoon päivä tolkulla ja heti sen perään lunta ja loskaa järkyttävien pakkasten säestämänä.

Ei vaan, oikeasti piti toivottaa oikein hyvää juhannusta ihan kaikille. Toivottavasti olette päässeet perille minne ikinä olette olleet matkalla. Ja jos ette olleet menossa sinne, toivottavasti juhannus sujuu mukavasti missä ikinä olettekaan.

Yksi seikka maailman muuttumisesta kiinnitti huomion kun eilen lueskelin Ilta-Sanomien juhannusmuistiota. Tiedättehän sen artikkelin missä lehti kertoo miten kaupat, apteekit ja Alkot ovat auki, miten julkinen liikenne toimii jne. Vastaava juttu ilmestyy aina ennen pitkiä pyhiä.

Eilen hämmästelin sitä, että kaupat ovat auki lähes normaalisti myös juhannuspäivänä. Ainakin S -ketju ilmoitti että heidän myymälöistään melkoinen osa on avoinna. Ei se ennen näin ollut, ei lähellekkään.

Olin viettämässä erästä juhannusta, iät ajat sitten, Sipoossa. Ja kuinka ollakkaan, oluet olivat loppu jo juhannuspäivänä. Tuohon aikaan ei ollut puhettakaan että olisi voinut mennä lähimmälle huoltamolle kaljaa ostamaan, jostain piti löytää ihan oikea, avoinna oleva kauppa. Ja löytyihän se. Se löytyi noin puolen tunnin venematkan päästä jostain Sipoon saaristosta. Vene laituriin, kaupan olutvarasto kyytiin ja takaisin mantereelle juhannusta jatkamaan. Samaisella reissulla vierailin myös elämäni ensimmäistä, ja todennäköisesti viimeistä, kertaa Swan -purjeveneessä. Niille jotka eivät tiedä, Swanit ovat veneitä joita ihan pers'aukiset edes haaveile hankkivansa. Elleivät satu voittamaan lotossa.

Lopuksi muisto teinin unelmajuhannuksista. Olin töissä 14-17 vuotiaana Kultakivi -nimisellä leirintäalueella Punkaharjulla. Leirintäalue oli tuolloin Suomen suosituimpia campingalueita joten juhannuksena väkeä riitti. Joskus jopa hieman liikaa. Mutta miettikääpä, juhlatunnelmissa olevaa nuorta porukkaa alue täynnä ja yksi teiniviiksinen hormonipallo tämän kaiken keskellä. Muka 'töissä'. Voin kertoa että enpä kovin montaa juhannusyötä 2,5 kilometrin päässä sijainneella omalla mökillä viettänyt. Aina sitä jostain teltasta kömpi kohti seuraavaa työpäivää. Ja mietti selityksisä äidille että miksi en tullut kotiin mökille vaikka niin oli sovittu.

Näin tälle päivälle. Lyhyesti kuten luvattu. Oikein hyvää juhannusta ihan jokaiselle. Palataan taas tänne kunhan ne grilliherkut ja kokko on saatu poltettuksi. Olkaapa ihmisiksi.