28. kesä, 2018

Pikaopas lomalaiselle

Kastel Stari

17-24 C

Puolipilvistä

Ihan alkuun pikainen kiitos järjettömästä palautevyörystä jonka sain eilisestä Maleni -koiran tarinasta. Palaan aiheeseen, ja kysymyksiinne, huomenna mutta nyt, pyynnöstänne, lyhyt opas lomalle Kroatiaan. Teitä kun tuntuu olevan melkoinen joukko tulossa tässä kuun vaihteessa ja heinäkuun alkupuolella.

Täsmennetään, seuraavat neuvot ja ohjeet koskevat Dalmatiaa. Kroatia on niin monimuotoinen maa, että asiat saattavat olla aivan eri tolalla jossain muualla, siksi seuraavat asiat koskevat ja 'ovat voimassa' pääsääntöisesti Dalmatiassa.

Saapuminen

Suurin osa teistä saapunee lentäen. Splitin kenttä on remontissa, joka aiheuttaa mm. sen, että matkalaukkuja saattaa joutua odottelemaan hihnan vieressä pitkään. Varsinkin jos useita koneita laskeutuu samoihin aikoihin. Ja niitähän laskeutuu. Nopean laskutoimituksen perusteella esimerkiksi eilen kentälle laskeutui 73 konetta. Joten kärsivällisyyttä. Kentän ruuhkaisuus kannattaa otta huomioon myös kun olette lähdössä. Jonot package droppiin ja passintarkastukseen ovat ajoittain melko jäätävät.

Kuljetukset

Kentältä menee transferbusseja Splitiin koko päivän. Seuratkaa kyltistystä. Kentän edestä kulkee myös paikallinen linja-auto numero 37 Splitiin jaTrogiriin. Taksit tarjoavat kyytejään mutta niiden suhteen suosittelen olemaan varovainen. Ns. virallinen taksi maksaa paljon, todella paljon. Mikäli haluatte oman transferin, suosittelen varaamaan sen etukäteen netistä. Ja vertailemaan hintoja. Autonvuokraukseen pätee sama ohje, vaihtoehtoja kannattaa vertailla ja varaus tehdä etukäteen. Pikaisesti kentältä vuokrattu auto saattaa muodostua hinnaltaan yllättävänkin kalliiksi. Olen todistanut näin käyvän jopa verrattain paljon matkustaneelle ystävälleni.

Majoitus

Useimmilla lienee majoitus valmiina. Jos se kuitenkin on jäänyt hoitamatta, majapaikan löytää taatusti. Sen verran apartementoksia, bed & breakfasteja, hosteleita ja hotelleita täältä löytyy. Sijannista voi joutua hieman tinkimään, mutta uskaltaisin väittää että sen oman sängyn löytää kyllä. Rohkeasti vaan kysymään kun talon seinässä on sininen kyltti jossa lukee apartment tai sobe. Suosittelen toki majoituksen varaamista etukäteen.

Valuutta

Kroatian valuutta on kuna. Tämä tarkoittaa, että täällä asiat maksetaan kunilla. Jos jossain joku tarjoilee mahdollisuutta maksaa euroissa, kannattaa ilmoittaa että haluatte maksaa paikallisessa valuutassa. Säästätte todennäköisesti rahaa.

Rahanvaihto ei ole ongelma. Rahanvaihtopisteitä on paljon ja jos oikein hätä tulee, lisää saa seinästä. Kroatiassa on muuten eniten pankkiautomaatteja per capita Euroopassa. Parhaimman vaihtokurssin saatte vaihtamalla rahaa joko ihan oikeassa pankissa tai rahanvaihtopisteessä. Automaattinoston hinta riippuu siitä kuinka paljon suomalainen pankkinne veloittaa ulkomaan nostosta. Heikoimman kurssin saa vaihtamalla rahaa Suomessa. Yleinen ohje kuuluu; vaiihda Suomessa vain sen verran kun lasket tarvitsevasi heti saavuttuasi Kroatiaan ja loput valuutat sitten täällä.

Liikenne ja turvallisuus

Kroatian liikenne on melko tavanomaista. Kesäkaudella sitä on paljon koska normiliikenteen seassa sokkailee turisteja. Liikennesääntöjä noudatetaan verrattain hyvin eikä mitään kovin suuria ylilyöntejä yleensä tapahdu. Mopojen, skoottereiden ja moottoripyörien kanssa kannattaa olla tarkkana, niitä kun ei liikenne- tai mitkään muutkaan käyttäytymissäännöt tunnu koskevan.

Kroatia on turvallinen maa. Tietysti aina silloin tällöin jotain sattuu, mutta yleisesti ottaen täällä on turvallista. Usein kysyttyyn kysymykseen siitä, että uskaltaako yksinäinen nainen liikkua iltaisin, vastaus on että uskaltaa. Jopa Splitissä, joka on sentään suurkaupunki Kroatian mittakaavassa. Pienemmistä kylistä puhumattakaan.

Hintataso

Hintatasoon on vaikea antaa tyhjentävää vastausta sillä toiset asiat maksavat enemmän, toiset saman ja toiset selkeästi vähemmän kuin Suomessa. Yleisesti ottaen voitanee sanoa että Kroatia ei ole mikään 'ilmainen maa' missä mikään ei maksa mitään. Se on toki edullinen, mutta ei siis varsinaisesti mikään puhdas budget -matkustuskohde. Varsinkaan kuumimman matkailusesongin aikaan joka on juuri alkamaisillaan. Tuo sesonki kestää noin syyskuun puoleen väliin ja tuona aikana hinnat ovat tapissa.

Siinä lyhyt johdatus lomaan Dalmatiassa. Mikäli jotain jäi kertomatta, jokin jäi kaivertamaan tai jotain kysymyksiä heräsi, kyselkää. Minä sitten vastailen. Ja koitan autella minä osaan. Ja jos en jotain juttua tiedä, selvitellään. Yhteystietoni löytyvät näiltä sivuilta.