2. heinä, 2018

Vanhoja kavereita

Kastel Stari

21-29 C

Aurinkoista

Tämä paikallinen sää se jaksaa aina yllättää. Se yllättää vaikka täällä on heiluttu jo kaksi vuotta ja luulisi että keleihin olisi jo tottunut ja oppinut. Mutta eipä sitä ihan kaikeen näemmä osaa varautua.

Lähdimme sunnuntaiaamuna Rockyn kanssa tavanomaiselle aamulenkille siinä seiskan aikoihin aamulla. Kuten olen aiemmin kertonut, olen aikaistanut lenkkejä koska heti kahdeksan jälkeen, aurinkoisena päivänä, alkaa olla jo selkeästi liian kuuma vanhalle herralle. Tässä yhteydessä vanha herra on siis Rocky. Mutta siis, sunnuntaina lenkille. Aurinko paistoi vaikka tuossa vuorten päällä olikin tummia pilviä. En kuitenkaan kiinnittänyt niihin mitään huomiota sillä yleensä kun pilvet ovat vuorien päällä tai niiden takana, ne eivät jaksa nousta sieltä tähän rantakaistaleelle. Eilen jaksoivat. Ja olisi pitänyt kiinnittää huomio.

Olimme, onneksi, jo paluumatkalla kun se alkoi. Ja se alkoi salamannopeasti. Ensi tuli muutama pisara ikäänkuin tiedustelijoina ja sitten taivas aukeni. Vettä tuli, no vähintäänkin oikein kunnolla. Ja paljon. Minulla ei ollut lompakkoa eikä rahaa mukana joten istahtaminen kahvilaan sadetta pitelemään ei ollut vaihtoehto. Niinpä jalkaa toiseen eteen, matkaa kotiin oli semmoiset hieman reilut 15 minuuttia. Saanen kertoa että olimme molemmat kosteahkoja poikia kun vihdoin pääsimme perille.

Mutta perille päästiin ja hengissä selvittiin. Eikä tarvinnut mennä suihkuun. Kummankaan.

Kuulin tuossa päivänä eräänä radiosta kuinka Suomessa käteisen käyttö maksutapahtumissa vähenee. Kuntosaliketju Elixia on jopa luopunut käteisestä kokonaan, heidän saleissaan toimii vain ja ainoastaan kortti. Näin siitäkin huolimatta että noin 10-12% suomalaisista ei joko halua tai, syystä tai toisesta, voi käyttää muuta kuin käteistä. Mutta suuntaus on selvä, kortti- ja muut sähköiset maksutavat yleistyvät. Täällä Kroatiassa sen sijaan, aivan silmämääräisesti arvioiden, käteisellä maksaminen pitää yhä pintansa. En ole nähnyt enkä löytänyt minkäänlaisia tutkimuksia tai prosenttilukuja mikä suhde on Kroatiassa, mutta olen havainnoinnut kaupoissa, baareissa ja kahviloissa, että melkoisen paljon käteinen liikkuu yhä. Pitää muistaa myös se, että ihan kaikissa kahviloissa ei kortti edes kelpaa.

Olen tässä odotellut ilmastointilaitteen huoltoa. Alakerran Denis lupasi järjestää huollon aikoinaan jo toukokuussa, nyt viimeksi huoltomiehen piti tulla viime viikolla. No eipä tullut. Josko se sitten vaikka nyt alkaneella viikolla ilmestyisi. Huoltoon liittyen olen tässä kahden vaiheella. Kuten tuosta oheisesta kuvasta näette, laitteessa asustelee ampiaisia. Tyypit ovat hieman pihalla kun ilmastoinnin laittaa päälle, myllyn pyöriminen varmaan vaikeuttaa pesässä asumista. Amppareita pörrää laitteen ulkopuolella ihmettelemässä että mitäs täällä oikein tapahtuu. Nyt pohdin että pitäisikö ampparipesästä kertoa huoltomiehelle jos se joskus meille asti tiensä löytää vai pitäisikö seurata vaan sivusta mitä tapahtuu kun tyyppi aloittaa huoltotoimenpiteet....

Mennyt viikonloppu alkoi muuten sangen mukavissa merkeissä. Vanha kaveri kymmenien vuosien takaa pysähtyi kotimatkallaan meidän huudeilla ja kävimme yhdessä pizzalla. Ja kylläpäs olikin mukava tavata. Pitää vaan toivoa ettei nyt ihan alvariinsa ala täällä rampata. Eiköhän tuo 15 vuotta ole juuri sopiva väli. No ei vaan....

Eikä homma suinkaan pääty siihen. Tällä viikolla Splitin seudulle tulee toinen kaveri jonka tapaamisesta taitaa olla vieläkin pidempi aika. Vietimme villin nuoruutemme aikoinaan samassa talossa Helsngin Kruunuhaassa ja olemme tavanneet sen jälkeen muistini kerran. Ja nyt suunnitelmissa olisi tavata alkaneella viikolla! Odotan todella innoissani tätä(kin) tapaamista.

Lyhyesti jalkapallosta. Kroatia hoiteli eilen Tanskan ja eteni jo kahdeksan parhaan joukkoon MM -kisoissa. Pidemmän kaavan kautta rankkareilla tosin mutta hoiteli kumminkin. Olin katsomassa peliä rannalla ja totesin että mitä pidemmälle kisat etenevät, sen korkeammalle kisafiilis nousee. Eilen oli jo ihan oikeasti tunnetta, varsinkin meidän kylän satamassa missä oli ensin Kastelan kulttuurikesän avajaiset ja sen jälkeen peli suurelta screeniltä. Toivottavasti pitävät tuon screenin siellä myös seuraavassa pelissä. Onhan sitä kulttuuria jalkapallossa paljon enemmän kuin yhdessäkään kansantanssihyppelyssä. Kaikki kunnia toki kansantansseille.

Näin tänään. Nyt suuntaan Splitiin asioita hoitelemaan. Ajattelin samalla pikkaisen turistoida kaupungissa, eli käydä ainakin ostoskujilla, satamassa, Splitin rivalla ja tehdä lyhyen kierroksen vanhassa kaupungissa. Sitten sitä alkaakin olla kypsä palaamaan oma kylän rauhaan. Mutta ison kirkon kyläilystä lisää sitten huomenissa.