3. heinä, 2018

Liikaa sänkyjä

Kastel Stari

22-30 C

Aurinkoista

Ei, se ei ollut eilen, eikä ikinä ole hyvä idea. Nimittäin reissu paikallisbussilla Splitiin. Ei varsinkaan kun lämpötila huitelee jo aamusta yli kolmessakymmenessä eikä juurikaan tuule. Mennessä ilmastointia hoiteli bussin avoin ikkuna, paluumatkalla siellä sentään oli toimiva ilmastointi. Silti oli kuuma. Vaikka eipä tuo yllätys ollut. Yllätys oli se, etten muistanut kuinka tuskaista bussissa oikeasti on istua. Ja tiedoksenne, matka meidän kylältä sinne kesti 40 minuuttia yhdeksän jälkeen aamulla ja tänne 50 minuuttia kello 13.30. Koska Splitin kesäliikenne on..., no Splitin kesäliikennettä. Ruuhka-aikoina nuo matka-ajat kasvavat tuosta vielä hieman lisää.

Kotiin tultua pääsin toimimaan paikallisoppaana. Olin Rockyn kanssa ulkona kun viereen pysähtyi auto. Oli italialaisilta turisteilta apartemontos hukassa. Jota sitten yhdessä sujuvalla ja erittäin murteellisella englanilla sekä osittaisella italialla koitettiin kimpassa etsiä. Käytössä oli majapaikan nettisivut, Google Maps navigaattoriominaisuuksineen ja minun paikallistuntemukseni. Joista mikään ei antanut minkäänlaisia apuja mihinkään. Ongelmaksi, jälleen kerran, muodostui se että meidän kylällä on katujen nimiä vaihdettu kolmisen vuotta sitten. Eikä Googlen karttapalvelu ole vieläkään päivittänyt niitä. Näin ollen sinun pitäisi tietää kadun vanha nimi jotta löytäisit sen kartalta ja saisit navigaattoriin osoitteeksi oikean osoitteen. Mikä tekee koko touhusta astetta haastavamman.

Toinen ongelma on se, että samaisen kadun pätkiä saattaa olla hyvinkin laajalla alueella. Vaikka eilen seisoimme ihan oikealla kadulla, tasan sillä samalla kadulla sijaitseva apartemontos oli noin puolen kilometrin päässä neljän-viiden risteyksen takana missä katu siis yllättäen jatkui. Minä en ole keksinyt logiikkaa tähän katujen pätkimiseen ja niiden sijoitteluun, epäilenpä vahvasti ettei kukaan muukaan ole. Ei edes niiden nimeäjä aikoinaan. Mutta turistit saatiin majapaikkaansa lopulta kun soitin sinne. Sovittiin että tulevat noutamaan vieraansa leipomon edestä. Oli kaikille helpompaa näin.

Pysytään majapaikoissa. Olen kirjoittanut useasti kuinka täällä lähes jokaisen talon nurkalla on joko apartemontos-, sobe-, rooms- tai bed & breakfast -kyltejä. Eli majoitustarjontaa riittää. Tänä kesänä on vihdoin huomattu se tosiasia, että tarjonta alkaa ylittää kysynnän. Tämä ei johdu turistivirtojen pienenemisestä vaan puhtaasti siitä, että uusia paikkoja on avattu niin paljon.

Kroatiassa pitää rekisteröidä mökki lääninhallituksessa mikäli meinaat tarjota majoituspalveluita. Majapaikkoja koko maassa on jo yli 630.000. Meillä Dalmatiassa kasvu on hurjaa, uusia rekisteröityjä vuodepaikkoja tänä vuonna on kertynyt jo yli 20.000 ja lääninhallituksessa odottelee kuulemma vielä melkoinen nippu hakemuksia joita ei ole ehditty käsittelemään. Mutta mutta, pää alkaa tulla hiljalleen vetävän käteen. Kilpailu kiristyy ja niinkuin todettu, tarjonta alkaa hiljalleen ylittää kysynnän. Tämä tarkoittaa sitä, että usealla uudella majoitusyrittäjällä alkaa olla melkoisia ongelmia löytää asiakkaansa. Pitkään alalla olleilla toimijoilla on luonnollisesti omat kantiksensa ja maineensa joka helpottaa, mutta jos tulet uutena alalle puhtaasti sillä ajatuksella että 'tehdäänpäs kunnon rahat turisteja majoittamalla kesän aikana', se ei enää välttämättä onnistu. Tai ei ainakaan niin helposti kuin joskus aikaisemmin. Ja jos alalla toimii markkinatalouden lait, ja miksipä ei toimisi, tarjonnan on ylittäessä kysynnän, sen pitäisi vaikuttaa suoraan hintoihin. Vielä en ole hintojen laskua havainnut enkä löytänyt minkäänlaisia tilastoja asiasta, mutta pitää olla tarkkana kun kesän matkailijalukuja aletaan syksymmällä julkaista.

Näin tänään. Huomenna siten jotain ihan muuta. Tervetuloa siis linjoille.