4. heinä, 2018

Pirssikyytejä

Kastel Stari

21-30 C

Aurinkoista

Asun pikkukaupungissa. Tai itseasiassa, jos ihan tarkkoja ollaan, asun noin 40.000 asukkaan kaupungissa mutta kaupunki muodostuu seitsemästä pikku kylästä joista yhdessä asun. Meidän kylässä on noin 7000 henkeä. Eli pikkukylä siis. Ja pikkukylässä on pikkukylän uutiset. Meidän paikallisportaalin pääutinen eilen oli se, että rantapuistoon rakennettu suihkulähde on valmis ja otettu käyttöön. Noin kolme kuukautta rakenteilla ollut taideteos on kolme ja puoli metriä korkea ja koostuu seitsemästä kivestä jotka symbolisoivat Kastelan kaupungin seitsemään kylää. Ja pakko on myöntää, melkoisen hienohan tuo on. Varsinkin ilta-aikaan kun suihkulähde vaihtelee värejä veden solistessa kivillä.

Onpahan meidänkin kylässä siis joku paikka minne sukeltaa kun Kroatia tuo kannun kotiin jalkapallon MM -kisoista....

Jalkapallosta puheenollen. Suomessa on yleinen käsitys ettei jalkapallo kiinnosta, että suomalaiset ovat jääkiekkokansaa eikä sitä primadonnien teatraalista pyörimistä kentällä pikku kontaktin jälkeen kukaan jaksa katsella. Ja olihan Neymarin loukkaantumisteatteri säälittävyyden ja naurettavuuden rajamailla Brasilian toissapäiväisessä ottelussa Meksikoa vastaan. Mutta kyllä jalkapallo kiinnostaa. Ainakin kun pelataan maailmanmestaruudesta. Suomen katsotuin televisio-ohjelma viime viikolla oli Kroatian ja Tanskan välinen ensimmäisen pudotuspelikierroksen ottelu. Siis koko viikon katsotuin ohjelma kaikki kanavat huomioon ottaen. Peliä katsoi tilastojen mukaan 741.000 henkeä mikä oli enemmän kuin vaikkapa Ylen puoli yhdeksän uutislähetystä.

Uutisista puheenollen. Lueskelin eilen jostain suomalaislehdestä tarinaa siitä mitä Putinin ja Trumpin tapaamisen turvallisuusjärjestelyt Helsingissä pitävät sisällään. Kyseessä on toki kaksi maailman eniten vartioitua kaveria, mutta kaivonkansien kiinnihitsaaminen ajoreittien varrella, ikkunoiden kiinnipitämismääräykset, kolmen eri tahon ruuan esimaistelu ennenkuin se tarjoillaan presidenteille ja jopa puhelinverkon alasajaminen kuten Puolassa tehtiin Trumpin vierailun aikana, kuullostaa himpun verran yliampuvalta. Varsinkin kun samaan aikaan Suomen presidentti matkustaa tavallisen rahvaan seassa Norwegian turistiluokassa. Ja maksaa varmaan ihan yhtä paljon kuin kuka tahansa siitä ylihinnoitellusta kuivasta sämpylästä ja haaleasta kahvista mitä Norwegian lennoillaan tarjoilee.

Taksiliikenne vapautui Suomessa heinäkuun alussa. Ja vanhan monopolin kannattajat, pääsääntöisesti siis vanhanmallisen taksiluvan haltijat, ovat maalanneet kauhukuvia siitä kuinka uudistus suorastaan romauttaa koko palvelun. Että mikään ei enää toimi eikä taksilla ajaminen ole enää turvallista, hinnat nousevat ja koko maailma kaatuu. Hyvä jos edes aurinko enää nousee uudistuksen jälkeen.

Kroatiassa taksipalvelut vapautuivat toukokuun puolessa välissä. Täällä se tarkoitti lähinnä sitä että taksilupia ei enää säännöstellä. Luvan saa kunhan olet yli 21 vuotta, sinulla ei ole rikosrekisteriä ja olet läpäissyt kirjallisen kokeen. Autosi ei saa olla yli 7 vuotta vanha. Koska taksilupia on helpompi saada, se mahdollistaa uusien toimijoiden saapumisen vaikkapa tänne meidän nurkille. Kaksi taksiyhtiötä jotka ovat toimineet pitkään jo muualla Kroatiassa, ovatkin jo ilmoittaneet laajentavansa myös Splitiin. On arvioitu että vuoden loppuun mennessä Splitin ympäristössä operoi peräti 300 uutta taksia tarjoten yli 600 uutta työpaikkaa. Pitkän tähtäimen tavoite on 1000 uutta autoa ja 1500 uutta työpaikkaa.

Miksi minä kirjoitan asiasta? Kirjoitan siksi, että ns. normitaksit ovat olleet, ja ovat yhä, todella kalliita. En todellakaan suosittele, edelleenkään, virallisten taksien käyttöä mikäli ette halua maksaa reissustanne jopa enemmän kuin suomalaistaksissa. Olen suositellut, ja suosittelen edelleen vahvasti käyttämään Uberia, joka toimii täällä todella hienosti. En ole kuullut yhtäkään poikkipuolista arviota palvelusta. Tilanne, ja varsinkin virallisten taksien hinnoittelu, saattaa muuttua kilpailun vapauduttua, mutta ainakaan vielä ei suurta muutosta ole havaittu. Joten jos haluatte ajella taksilla, ja päädytte ns. viralliseen versioon, kannattaa neuvotella hinta valmiiksi ennen taksiin astumista. Ettei perillä sitten tule yllätyksiä kun on maksun aika. Uberhän ilmoittaa hinnan jo tilausvaiheessa.

Siinä tämänpäiväinen epistola. Huomenna jotain uutta. Tai sitten vanhan toistoa. Taas. Koskaan ei voi tietää mitä eteen pompsahtaa. Tulkaapa siis kurkkimaan.