5. heinä, 2018

Ramppaavat jatkuvasti täällä

Kastel Stari

21-30 C

Aurinkoista

Meinasi tulla tyhjä ilta. Sitä kun on tottunut katselemaan jalkapalloa kohta kuukauden kahden ottelun tahdilla joka ilta, ja kun aikatauiut sitten yht'äkkiä muutuvatkin niin ettei ilalla tulekaan peliä, sitä huomaa olevansa lähes tyhjän päällä. Apua, pitääkö sitä lähteä illalla liikeelle ihmisiä tapaamaan? Kun ei kotonakaan oikein jaksaisi enää möllöttää. Ei ainakaan yksin eikä ilman jalkapalloa. Ei vaikka yläkertaan muuttaisi uusia naapureita niinkuin eilen muutti. Mutta ehtiihän sitä heihin tutustua myöhemminkin.

Eilinen ilta ratkesi kuin itsestään. Kirjoitin maanantaina kuinka meidän kylässä pyörähti viikonloppuna kaveri menneisyydestä. Olimme tavanneet tyypin kanssa viimeksi ehkäpä semmoiset 15 vuotta sitten, ja heti taas tapasimme. Eilen nämä 'jatkuvasti täällä rampaavat' -kaverit saivat jatkoa kun kävimme syömässä illalla nuoruusaikojen kaverini ja hänen perheensä kanssa. Tämän tyypin kanssa vietimme oikeastaan koko nuoruutemme Helsingin Kruunuhaassa. Kun pojat ovat 12-18 vuotta ja asuvat Helsingin keskustassa, niin voin kertoa että silloin sattuu ja tapahtuu. Niistä vuosista ei tässä yhteydessä yhtään tämän enempää vaikka olimmekin varmaan niitä kiltimpiä junnuja Kruunuhaassa.

Kaverilla on purjevene Bracin saarella ja nyt olivat reissussa kohti Sibenikiä. Pysähtyivät tuohon Trogiriin 15 kilometrin päähän joten näin tarjoutui oivallinen tilaisuus tavata. Kävimme syömässä ja koitimme kuroa noin 30 vuoden gäppiä hieman kiinni. Ihan kokonaan sitä ei vielä saatu käsiteltyä mutta muutoin oli kyllä todella mukavaa. Ja kun kaverin vene on tuossa Splitin edustalla pysyväisluonteisesti, niin toivottavasti näemme uudelleen. Jopa pikkaisen ennen kuin seuraavat 30 vuotta on kulunut.

Jos tämä vanhojen kavereiden tapaamiset jatkuvat samalla tavalla kuin ne ovat alkaneet, eli kylässä käy vanhoja kavereita ja viimeisestä tapaamisesta kulunut aika kasvaa jokaisen kohdalla, niin seuraavaksi tänne tulee varmaan Katri. Katri on tyttö, jonka tapasin ollessani noin kolme vuotias ja jota pussasin Niinisalon varuskunnan henkilökunnan asuinalueen hiekkalaatikossa. Pususta on kuva todisteena, joten Katri, jos luet tätä, turha kieltää. Kaikille muille haluan painottaa että pusu tapahtui paljon ennen kuin kukaan oli edes haaveillut mistään @metoo -kampanjasta. Sitäpaitsi rikos lienee jo vanhentunut.

Lopuksi täytyy antaa Kastelan matkailuviranomaisille kiitosta. Kaupunkin päivittää nimittäin täällä vierailevien turistitilastoja kiitettävästi. Jokaisen kuukauden ensimmäisinä päivinä, viimeksi eilen, se julkaisee edellisen kuukauden luvut siitä kuinka paljon ja mistä maasta ihmisiä Kastelassa on käynyt. Ja luvut kiinnostavat minua, ne kiinnostavat ihan jo pelkästään siksi, että tottakai sitä toivoo että mahdollisimman moni löytäisi tämän hieman piilossa oleva Kastelan Rivieran.

Ja mikäs näitä lukuja on julkaistessa. Kasvua kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna henkilömäärässä mitattuna oli 33% ja yöpymisissä 23%. Eniten vieraita tuli Puolasta, heidän osuus matkailijoista oli 16%. Seuraavaksi tilastossa ovat tsekit (11%), saksalaiset (10%), ruotsalaiset ja britit (7%), norjalaiset (6%) ja slovenialaiset (4%). Muut kansallisuudet, mukaanluettuna siis myös suomalaiset, esiintyvät tilastoissa pienemmillä prosenteilla eikä heitä ole eroteltu. Kroaatteja , eli paikallisia turisteja, Kastelassa vieraili muuten 5% kaikista turisteista.

Hyvältä näyttää siis tämä(kin) sesonki Kastelan osalta. Ja hyvältä se näyttää myös turistien kannallta sillä vaikka kasvu on hurjaa ja turistien lukumäärä kasvaa vuosittain, mikään massaturismikohde ei Kastela todellakaan ole. Eli edelleen, kuten olen aiemminkin kirjoittanut, mikäli ette halua viettää lomaanne ylitäyteen pumpatussa turistikohteessa tyyliin Dubrovnik, Trogir tai vaikkapa Pula, mutta haluatte olla seudulla missä niin perus- kuin turisti-infra toimii ja kaikki nähtävyydet ovat kohtuullisen matkan päässä, kannattaa pohtia lomaa Kastelassa. Täällä näette ja koette jotain muutakin kuin mitä normituristi normikohteessa kokee.

Mutta jos etsit lomalta keskeytymättömiä bailuja, jonoja, tursitihintoja, pelkästään muiden turistien seuraa tai suuria all-inclusive hotelleita, silloin Kastela ei ole sinun kohteesi. Kastelassa elät niinkuin paikalliset elävät, et niinkuin jotkut olettavan turistin haluavan elää. Eli täällä teet itse lomasi ja teet lomallasi mitä itse haluat. Mikä ei ole ihan huono vaihtoehto.