6. heinä, 2018

Väärinpäin oleva parturi

Kastel Stari

21-30 C

Puolipillvistä

On se vaan todettava jälleen kerran, että kyllä on salmiakki hyvää. Mitään samankaltaista hinkua herättävää makeista en täältä ole löytänyt, olkookin että en kyllä kovin kauheasti paikallisia makeisia ole maistellut. Onneksi sen verran tuttuja ja tuntemattomia käy kylässä että aina silloin tällöin salmiakkiavarasto saa täydennystä. Mikä on ihan tarpeeksi, en minä sitä Suomessakaan asuessani jatkuvalla syötöllä napsinut. Vaan jotenkin se himo kasvaa juuri niitä asioita kohtaan joista tietää ettei niitä ole mahdollista hankkia. Ainakaan helpolla.

Kuten ne paljon puhutut kuivatut herneet. Niistä on nyt kova pula ja kaipuu. Tai oikeastaan pula ja kaipuu on hernekeitosta johon herneitä tarvitaan. Niitä kun ei täältä siis löydy. Minulla on eilisestä asti, jostain ihmeen syystä, ollut hirmu hinku nimenomaan hernekeitoon. Sillä eikös hernekeitto ole juuri sellaista 'kevyttä' kesäruokaa mitä on mukava popsia 30-33 asteen helteessä? Jos joku nyt tuntee sääliä ja haluaa auttaa, niin kuivattuja herneitä saa laittaa tulemaan. Osoite löytyy näiltä sivuilta tai sen saa kysymällä. Kiitos jo etukäteen.

40 päivää. Se on aika jonka huippusesonki täällä meillä vielä kestää. Ainakin jos uskomme Ivania joka pyörittää yhtä meidän rannan ravintolaa. Ja miksipä emme uskoisi. Tapasin Ivanin eilen aamupäivällä kun hän oli tulossa lääkäristä ja menossa, tietysti, töihin. Lääkäriin hän oli joutunut siksi että pohjelihas oli krampannut. Lääkärin mukaan siksi, että Ivan on ollut liikaa jalkojensa päällä. Eli duunissa. Vaan eipä ole paljoa tehtävissä. Voidetta pohkeeseen, särkylääkettä naamariin ja duuniin. Sillä, niinkuin Ivan asian esitti; 40 days and it's all over. Then I have time to relax.

No, ehkä tuo 40 päivää on hieman karkea yleistys, mutta tosiasia on se, että aivan huippu-huippusesonki, jos ei nyt kokonaan lopu, niin rauhoittuu hieman juurikin elokuun lopussa kun Keski-Euroopan lomakausi päättyy. Toki senkin jälkeen matkailijoita riittää mutta ei välttämättä kahteen-kolmeen täyteen saliin per päivä kuten parhaimpina päivä huipuusesonkina. Ja kun Ivanin ravintolan keittiö sijaitsee about 30 metriä terassista, niin kyllä siinä taatusti tietää kävelleensä kun illalla/yöllä pistää paikkaa kiinni. Ei ihme että kramppaa.

Lopuksi tarina väärinpäin olevasta parturista. Suomessahan parturiin mennessä parturi haluaa ensin pestä hiuksesi ja aloittaa leikkaustoimenpiteet vasta sen jälkeen. Täällä leikataan ensin ja vasta sitten pestään. Ja pesu sisältyy hintaan, Suomessa se taitaa lisätä hintaa ainakin hieman.

Juttelin tuosta pesemisestä aikoinani suomalaisen parturini kanssa ja hänen perustelunsa oli, että jos hiuksissa on jotain ylimääräistä mömmöä, muotoilutuotteita tai vastaavaa, ne saattavat tylsistyttää sakset ja vaikuttaa muihin työkaluihin. Täällä ne eivät sitten varmaan tylsistytä eivätkä vaikuta koska kaikki tapahtuu, kuten todettua, väärässä järjestyksessä.

Aika ajoin saan kysymyksiä siitä mitä parturointi täällä maksaa. Naisten puolen hinnoista en tähän hätään valitettavasti osaa sanoa yhtään mitään, mutta miehille tiedoksi että leikkaus+pesu, tässä nimenomaisessa järjestyksessä, ainakin täällä meidän huudeilla maksaa 35-40 kunaa. Plus tipit. Eli 4,80-5,50 euroa. Plus tipit. Itse kävin eilen Kristinan luona ja maksoin leikkauksesta ja pesusta 50 kunaa tippien kanssa. Eli hieman vajaat 7 euroa.

Tuo hinta on se toinen mielenkiintoinen seikka suomalaiseen parturiin verrattuna. En tiedä mitä leikkaus Suomessa tätänykyä maksaa, mutta ainakin silloin kun siellä aikoinaan parturissa kävin, olihan se huomattavasti arvokkaampaan. Jos en ihan väärin muista, niin hinta pyöri jossain 30 euron kieppeillä. Koska hiusten leikkaus on käsityötä, välineet maksavat, vuokrat pitää maksaa ja koulutuskaan ei ole ilmaista. Nämä olivat perusteet suomalaisiin hintoihin tuolloin.

No, käsityötä se on täälläkin. Uskoisin että välineetkin maksavat, olkookin että varmasti vähemmän kuin Suomessa. Ja vuokrat täytyy maksaa Kastelassakin. Vaikka yleiskustannukset ovat täällä taatusti matalammat kuin mitä ne ovat Suomessa, niin silti hieman ihmettelen hintaeroa. Kun hinta on kohtuullinen, parturissa tulee käytyä huomattavasti useammin.

Näin tällä viikolla. Ensi viikolla sitten taas aivan jotain muuta ja aivan muista asioista. Tai sitten ei, voihan se olla että jauhan ihan samoista asioista mistä olen jauhanut tälläkin viikolla. Mutta arvatkaapas mitä! Se on meidän blogistien oikeus. Varsinkin meille jotka kirjoittelemme ihan omaksi iloksemme ilman minkäänlaisia taloudellisia velvotteita yhtään mihinkään suuntaan.

 

Mutta tulkaapa siis kurkkimaan maanantaina mitä se nyt taas on keksinyt. Vai onko mitään. Oikein hyvää viikonloppua ihan jokaiselle.