11. heinä, 2018

Me olemme valmiina

Kastel Stari

21-29 C

Aurinkoista

Tähän alkuun pikku vinkki. Kannattaa tsekata että pakastimen ovi on kiinni illalla kun menee nukkumaan. Jos sen jättää yöksi auki, saattaa käydä kuten minulle kävi. Pakasteet olivat aamulla sulia ja itse pakastin kerännyt semmoisen 5 cm jääkerroksen seinämiinsä. Joten tuotteet roskiin ja pakastin sulatukseen. Onneksi tuo harjoitus ei kovin kauaa kestänyt hieman reilussa 30 lämpöasteessa, varsinkin kun sulattamista buustasi kuumaa vettä täynnä olevalla kattilalla.

Sitten muutamaan eilisen blogin herättämään kysymykseen/ajatukseen. Joku kysyi että jos tulee Kroatiaan varsinainen sesongin ulkopuolella, jonain muuna aikana kuin heinä-syyskuussa, saako täällä palvelua. Toisin sanoen ovatko turistinähtävyydet ja muut matkailijoille suunnatut palvelut avoinna. Ja vastaus on että ovat ja eivät ole. Varsinaiset turiskohteet kuten luonnonpuistot, saaret ja historialliset kohteet ovat toki auki, mutta ihan kaikki ravintolat eivät vielä välttämättä ole avanneet oviaan. Tämä siis ennen sesongin alkua. Ravintolat, baarit ja pizzeriat ovat kyllä varsinaisen sesongin jälkeen sitten avoinna hyvinkin pitkälle syksyyn. Majoituspalveluita puolestaan on saatavilla helposti sesongin ulkopuolellakin ihan ympäri vuoden. Ja kuten todettu, yleensä vielä edullisemmin kuin sesongin aikana.

Toinen asia, joka tuntui askarruttavan oli sää. Että jos kaikki kerran tulevat Kroatiaan heinä-syyskuussa, niin tarkoittaako se sitä, että jos tuon ajan ulkopuolella suuntaan lomalle, loma menee sateessa ja kylmässä kelissä. Että kyllä sitä pystyy värjöttelmään kuulemma Suomessakin.

Koska minulla on sangen rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa siihen minkälaista säätä minäkin päivänä pukkaa, on pakko nojautua siihen mitä olen kokenut. Kuten nokkelimmat ovat huomanneet, jokaisen blogin alussa on aina säätiedotus juurikin sille päivälle jolloin tarinaa kirjoitan. Valitettavasti tuosta seurannasta puuttuu viikonloput koska blogi ei tuolloin ilmesty, mutta ihan mielenkiinnosta kurkkasin mitä olen raportoinut säästä toukokuun puolesta välistä alkaen. Yleisesti ottaen lämpötila on ollut vähintään 24, hyvin usein lähellä 30 astetta, joskus jopa yli. Varsinaisia sadepäiviä, kokonaisia sellaisia, on ollut kaksi kappaletta. Sen lisäksi olen raportoinut aurinkoisista, mutta sadekuurojen mahdollisuuden omaavista päivistä. Näitä päiviä on ollut neljä. Ja sitten vielä tuuli, tuuli joka saattaa olla hyvinkin kova, kylmä ja häiritsevä. Tuulesta olen varoittanut kolmena päivänä. Joten summasummarum (mistähän tuokin sana oikein kumpuaa), jos suuntaatte lomalle Dalmatiaan huippuseongin ulkopuolella, kokemukseen pohjautuen, jos oikein huono tuuri käy ja kaikki paskat päivät osuvat juuri teille, tulette kokemaan sadetta, sadekuuroja ja voimakasta tuulta. Näin se teidän viikon loma onkin sitten kulunut..... Ja kun naapurin Kerttu ja Reino ovat samoilla huudeilla seuraavalla viikolla, heillä onkin sitten aurinkoista ja lämmintä. Jopa sen varsinaisen sesongin ulkopuolella.

Ja jälleen kerran muistutus siitä, että ylläoleva koskee siis vain Dalmatiaa. Jossain muualla, vaikkapa tuolla maan pohjoisosissa, sade-, tuuli ja ukkospäiviä on ollut tänä kesänä paljon enemmän kuin meillä. Mutta tomaatit ovat kuulemma tykänneet. Joten jos olette menossa vaikkapa Istriaan tai Pulaan, edellä oleva tilastointi ei koske teitä. Ainakin vapautan itseni vastuusta.

Lopuksi, me olemme valmiina. Me todellakin olemme valmiina tämän illan välieräotteluun Englantia vastaan jalkapallon MM -kisoissa. Kroatia ei ole suosikki mutta joukkue on vähän niinkuin Suomi, se on aina parhaimmillaan kun se lähtee otteluun altavastaajana. Ja tähän otteluun se todellakin lähtee. Lopputuloksesta en tiedä, vielä, mutta sen tiedän että tämä maa on kiinni noin kaksi tuntia alkaen kello 20. Jopa tietyt kaupat sulkevat ovensa jo 19.30 vaikka ne normaalisti ovat avoinna 22.00 asti. Ja jos lopputulos on suotuisa tämä maa on täysin, siis paino sanalla täysin, sekaisin seuraavan yön. Sunnuntaina sitten Ranskaa päin loppuottelussa. Toivottavasti.