13. heinä, 2018

Loppua kohden kiristyvää

Kastel Stari

20-31 C

Aurinkoista

Että sellainen viikko sitten tällä erää. Alussa meno oli ihan perinteistä, eli sitä mentiin ihan normirutiineilla päivästä toiseen. Mutta mitä pidemmälle viikko kului, sen enemmän säpinää se toi tullessaan. Kaiken huippu, tähän asti, oli keskiviikko-ilta, se ilta jolloin Kroatia tuhosi Englannin unelman siitä kuinka Football Is Coming Home. Ei, football ei ole menossa takaisin Englantiin, se on menossa aivan jonnekin muualle. Se haluaa pysyä edelleen EU:ssa.

Tälle päivälle, perjantaille, onkin sitten kertynyt touhua enemmän kuin se yksi kuuluisa lääkäri määrää. Ensin alkuillasta on treffit blogin lukijoiden kanssa. Tuossa tapaamisessa saan vihdoin niitä kauan kaivattuja kuivattuja herneitä. Eli ensi viikolla joku päivä meidän huushollissa syödään hernekeittoa! Vihdoinkin. Ja myöhemmin illalla, tai itseasiassa yöllä, saapuu toveri Zagrebista. Sitten se onkin menoa. Minkälaista, siitä sitten enemmän ensi viikon blogeissa. Se nyt on ainakin varmaa että sunnuntai-iltaa emme vietä kämpillä vaan olemme hyvin suurella todennäköisyydellä Splitin fanzonella loppuottelua katsomassa muutaman muun tyypin kanssa.

Mutta kuten eilen kirjoitin, oli jo tuolloin tarkoitus kirjoittaa Kroatian matkailutoimiston raportista alkukesän turismista. Keskiviikkoillan tapahtumat Moskovassa vaan muuttivat aiheita ihan pikkaisen. Mutta nyt voitanee palata tähän asiaan, vaikkakin hyvin lyhyesti.

Nyt näyttää siltä, että kesäkuun turistivirrat Kroatiaan eivät enää nousekaan kuten ne ovat aikaisempina vuosina nousseet. Tietyillä aluellla, varsinkin Dalmatiassa, ollaan samoissa, paikka paikoin jopa matalimmissa, matkailijamäärissä kuin kesäkuussa 2017. HTZ (Kroatian valtion matkailutoimisto) epäilee syyn olevan Venäjällä käynnissä olevissa jalkapallon MM -kisoissa. Ihmiset katsovat kisoja kotonaan eivätkä halua reissata minnekään. Myös aikaisemmin kriisikohteina tunnettujen maiden kuten Turkin, Tunisian ja Egyptin rauhoittuminen houkuttelee osaltaan turisteja sinne myös Kroatialta. Varsinkin kun nämä maat ovat tulleet markkinoille hyvin agressiivisella hinnoittelulla.

HTZ on par'aikaa vamistautumassa loppukesään. Tämän hetken luvut näyttävät lupaavilta ja aikaisemmilta vuosilta tuttu kasvutrendi saattaa hyvinkin palata. Saksalaisten yöpymiset näyttävät pysyvän viime vuoteen verrattuna samalla tasolla. HTZ:n mukaan pahimmissa kilpailijamaissa saksalaisten määrä on laskussa mikä johtuu pitkälti juurikin Turkin, Tunisian ja Egyptin aktivoitumisesta. Tämä ei näy vielä Kroatian luvuissa, mutta saksalaisturistien määrän vähenemiseen on kuulemma syytä varautua.

Puola ja Italia ovat säilyttäneet tasonsa, mutta pohjoismaiden lukuja kesäkuussa laskee se, että kesä Skandinaviassa, siis myös muualla kuin Suomessa, on ollut tähän asti niin lämmin että kiinnostus matkustamiseen ei ole vielä saavuttanut viime kesän lukuja. Tämä on johtanut siihen että matkatoimistot ja lentoyhtiöt ovat joutuneet alentantamaan hintojaan. Unkarilaisten matkustusintoa puolestaan hillitsee maan valuutan forintin kurssi, joka tekee lomailun vaikkapa Kroatiassa entistä kallimmaksi.

Siinäpä lyhyt katsaus Kroatian turismiin. Suurimmat kasvuluvut alkusesongilla on muuten saatu ranskalais- ja brittituristeista mikä johtuu parantuneista lentoyhteyksistä näihin maihin. Saa nähdä miten välierä Englantia, ja varsinkin loppuottelu Ranskaa vastaan, vaikuttaa näiden maiden turistimääriin. Vain vaikuttaako mitenkään.

Nyt hiljenen taas viikonlopuksi. Ja kuten jo eilen totesin, maanantain blogi tulee olemaan myöhässä, hyvä jos ilmestyy ollenkaan. Syynä tähän on eräs jalkapallo-ottelu joka alkaa sunnuntai-iltana kello 18.00 meidän paikallista aikaa Moskovassa. Kävi siinä ihan miten tahansa, saattaa olla että ilta hieman venähtää. Siksi siis tämä ennakkovaroitus.

Oikein hyvää, ja jalkapallotäyteistä, viikonloppua. Vaikka laji ei kiinnostaisi pätkääkään, koittakaa kestää, koettakaa katsoa sunnuntain loppuottelu televisiosta ja elää unelmaa meidän kansamme. Sillä me elämme todella keskellä jotain todella suurta juuri nyt täällä Kroatiassa.