16. heinä, 2018

Hvala Hrvatska!

Kastel Stari

22-31 C

Puolipivistä

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Ei lähellekkään. Ei Kroatian pitänyt pelata jalkapallon MM -kisojen loppuottelussa. Mutta siellä joukkue vaan kirmasi Moskovan Luznik -stadionin nurmella eilen iltapäivällä Ranskaa vastaa.

Miksi tämä nyt niin suuri ihme sitten oli? Ensinnäkin, Kroatian jalkapallo on maan sisällä enemmän kuin sekaisin. Kirjoitin aiheesta jo kisojen alussa, mutta kerrataan lyhyesti. Maan jalkapalloliittoa on syytetty mafiamaisista otteista ja pääkaupungin seurojen suosimisesta. Yksi johtavista jalkapallojohtajista on tuomittu 6,5 vuoden vankeusrangaistukseen kavalluksesta ja lahjoman vastaanottamisesta ja samassa yhteydessä vankeutta sai myös jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja. Jotta kaikki olisi vieläkin sekavampaa, myös kaksi joukkueen pelaajaa, juurikin samoja pelaajia jotka eilen taistelivat loppuottelussa, odottaa kisojen jälkeen oikeudenkäynnit tuohon mainittuun vyyhteen liittyen. Pelaajia syytetään mm. väärän todistuksen antamisesta. Ja toinen pelaajista sattuu olemaan vielä joukkueen kapteeni.

Ennen kisoja Kroatia antoi vielä kenkää edelliselle päävalmentajalleen sen jälkeen kun joukkue jäi karsinoissa tasapeliin Suomea vastaan, putosi karsintalohkossaan toiseksi ja joutui jatkokarsintaan. Puikkoihin tarttui Zlatko Dalic joka on kohonnut lähes kansallissankarin asemaan johdatettuaan Kroatian loppuotteluun. Dalic tapasi joukkueen muuten esimmäistä kertaa lentokentällä matkalla karsintasarjan viimeiseen ja ratkaisevaan otteluun Ukrainaa vastaan joka päättyi Kroatian voittoon. Jatkokarsinnassa Kroatia sitten hoiteli uuden valmentajansa johdolla Kreikan selvästi 4-1 lukemin ja selvitti tiensä kisoihin. Sielläkin aluksi hieman nikoteltiin kun Dalic pisti 'loukkaantuneen' Nikolai Kalinicin kotiin tämä kieltäydyttyä menemästä vaihtopelaajana kentälle. Pelaaja oli omien sanojensa mukaan loukkaantunut, mutta asiasta liikkuu myös huhuja että hän olisi herkkähipiäisenä kiukustunut siitä ettei mahtunut avauskokoonpanoon. Niin tai näin, valmentaja Dalic porskuttaa suosion harjalla ja Kalinic seuraa pelejä kotonaan televisiosta.

Itse kisoissa Kroatia arvottiin sangen vaikeaan alkulohkoon. Samassa lohkossa pelasivat nimittäin kisojen yksi suurimmista suosikeista Argentiina, aina yllätysvalmlis Nigeria ja EM -kisoissa kaikki hurmannut Islanti. Lopputulos; Kroatia jatkoon ilman pistemenestyksiä. Neljännesvälierissä vastassa Tanska, joka laulukuoroon rankkareiden jälkeen. Puolivälierissä vastaan asettui isäntämaa Venäjä joka oli yllättänyt otteillaan koko jalkapalloilevan maailman. Kroatia jatkoon rankkareilla. Välierässä vastaan Englanti, joka oli buustannut itseään sloganilla 'Football Is Coming Home'. No jalkapallon matka takaisin kotiin loppui kun Kroatia voitti jatkoajalla 2-1.

Jokin ihmeellinen palloilu- tai urheilugeeni näillä kroaateilla pitää olla sisäänrakennettuna sillä maa, jossa elää 4,2 miljoonaa ihmistä, jaksaa toistuvasti yllättää menestyksellään. Olympialaisista kolisi viisi kulta- ja läjä muun värisiä mitaleja ja lisäksi maa on hallitseva vesipallon maailmanmestari. Lisäksi menestystä tulee niin käsi-, kori- kuin lentopallossa. Jalkapallosta nyt puhumattakaan.

On aivan mahdotonta koittaa kertoa nällä teksteillä kuinka suuri asia tuo eilinen loppuottelu tälle maalle oli. Kaupat ja jopa tietyt ravintolat olivat kiinni, Dubrovnikin vanhan kaupungin portit suljettin aikaisemmin, festivaaleilla aikatauluja muuteltiin ja esiintymisiä siirrettiin. Koko maa istui television tai suurissa puistoihin ja toreille virittettyjen screenien edessä seuraamassa ottelua.

Ihan se ei sitten kuitenkaan riittänyt. Ranska vei, mutta siitä huolimatta kroaatit, ja me tänne sijoittuneet ulkkarit, voimme olla todella ylpeitä joukkueestamme. Ja kiitollisia niistä tunteista ja kokemuksista joita se meille kisojen aikana tarjosi. Vaikka en ole kroaatti, tunnen tiettyä ylpeyttä siitä, että vastoin oikeastaan kaikkia ennakko-odotuksia, Kroatia pelasi itsensä loppuotteluun. Kiitos siitä. Kiitos kaikesta mitä olen saanut kokea niin joukkueen kuin näiden paikallisten kannattajien kanssa. Ja heidän keskuudessa. Tunnen olevani todellakin etuoikeutettu. 

Hvala Hrvatska.