18. heinä, 2018

Huh hellettä

Kastel Stari

21-30 C

Aurinkoisa

Onpas ollut mukavat muutamat viikot. Ei pelkästään sen takia että ilmat ovat suosineet tai että Kroatia menestyi jalkapallossa, vaan myös siksi että olen tavannut teitä lukijoitani, sanotaan nyt varovaisesti viimeisen kolme viikon aikana, enemmän kun tapasin koko viime kesänä. Ja ihan tiedoksenne, minä todella nautin niistå tapaamisista. Joten jos olette suuntaamassa lomallanne tänne Splitin ympäristöön ja mietitte että kehtaisiko siihen paksuun blogistiin ottaa yhteyttä, niin vastaus on että kyllä kehtaa. Olkaa ihmeessä yhteyksissä, käydään, jos saamme aikataulut sopimaan, kah.. kaljalla tai jotain. Vaikka sitten Splitissä, ei teidän minun tapaamista varten tarvitse välttämättä Kastelaan edes matkustaa. Jos jostain syystä olette päättäneet lomanne jossain muualla viettää.

Aika ajoin minulta kysytään liikkumisesta täällä meidän huudeilla. Olen tähän asti suositellut käyttämään bussia (#37) jos olette menossa vaikkapa Kastelasta Splitiin. Nyt pitää vetää ihan pikkaisen takaisin, sillä bussi tekee matkaansa luonnollisesti muun autoliikenteen seassa. Ja näin kesällä, sesongin aikaan, autoliikennettä riittää. Eli suomeksi, jos olette matkalla Splitiin bussilla, varautukaa siihen, että istutte ruuhkassa. Ja reissu vie pahimpaan aikaan vähintään tunnin.

Eilen eteeni avautui aivan uusi vaihtoehto Splitin reissuille. Kaverini, joka on ollut kylässä luonani, teki siirtymisen Splitiin junalla! Siis juurikin sillä vempeleellä jota olen neuvonut välttelemään varsinkin pidemmillä matkoilla Kroatiassa. Mielessä pyörii edelleen erään toisen ystävän junamatka Splitistä Zagrebiin, vähän reilut 400 kilometriä, joka vei 12 tuntia. Mutta eilen retki Kastel Starista Splitiin oli sujunut ihan ok, mitä nyt puolet väestä oli pistetty ulos junasta juuri ennen pääteasemaa koska vaunu oli 'hajoamassa'. Mutta lopulta yksivaunuinen junanpätkä pääsi perille loppuine matkustajineen. Joten yksi vaihtoehto siis tuokin on Splitin retkelle.... pitänee varmaan joku päivä testata se itsekin.

Olen tässä naureskellut paniikille minkä lämpöaalto ja helteet ovat Suomessa synnyttäneet. Lehtitietojen mukaan vanhassa kotimaassa on ollut muutama päivä kolmisenkymmentä astetta. Iltapäivälehdet ovat olleet täynnä ohjeita siitä kuinka sitä moisesta lämmöstä voi yleensäkään selvitä hengissä. Että pitää oleskella varjoissa, pitää juoda paljon vettä, luonnollisesti vältää alkoholia ja huolehtia siitä etteivät ultraviolettisäteet pääse vaikuttamaan herkkään suomalaishipiään liikaa. Ikäänkuin helteet ja lämpö olisivat aivan uusi asia rahvaalle jotka henkeään pidätelleen odottaa seuraavan päivän iltapäivälehteä joissa kerrotaan sitten että jos iho palaa, kannattaa siirtyä pois auringosta. No shit Scherlock!

Koska, iltapäivälehtien mukaan, suomalaiset eivät osaa käyttäytyä jos lämpötila nousee yli virallisen hellerajan, eli 25 C, paras keli suomalaisille lienee sitten kuitenkin se tasaisen harmaa pilvinen syyskuu jolloin vettä tulee vähintään joka toinen päivä, parhaimpina päivinä jopa räntää. Joskus jopa viistoräntää. Tuolloin ei tarvitse miettiä miten aurinko omaan hipiään vaikuttaa. Kunhan nauttii täysillä rännän kastelessa kaiken ja tuulen viimeistellessä lopputuloksen. Silloin sitä vasta tuntee elävänsä! Ja silloin suomalainen on omassa tutussa ympäristössä!

Meillä täällä Dalmatiassa on ollut pari kuukautta juurikin nuo 30 astetta. Päivittäin. Ja hyvin ollaan pärjätty. Joten jos siellä Suomessa nyt muutaman päivän on lämmintä ja aurinko paistaa, niin kyllä te sen kestätte. Meille täällä, varsinkin meille täällä Dalmatiassa, tuollainen on ihan arkipäivää.