19. heinä, 2018

Vielä kerran - tunteella

Kastel Stari

21-33 C

Aurinkoista

Kylläpä hiljeni mökki kun pitkän viikonlopun kylässä ollut kaveri jatkoi eilen matkaansa kohti seuraavia seikkailuja. Tai hiljeni ja hiljeni.... siirryimme Rockyn kanssa taas takaisin kahden vanhan miehen rauhalliseen möllötyselämään. Eikä tarvitse koittaa pysyä kolmevitosen perässä joka puolestaan taas on jokaikisen vähänkin naista muistuttavan naisoletetun perässä. Touhua sivusta seuratessa sitä vanhakin oppi, tai muisti, taas muutaman tempun. Tiedä minkälaisiin suorituksiin sitä vielä tässä kesän edetessä itsekin yltyy.....

Vaan mukavaahan se oli että oli vieraita. Tuli itsekin touhuttua sitä sun tätä, tuli reissatttua lähikulmilla ja myönnettäköön rehellisesti, nautittua myös jonkin verran erinäisiä alkoholipitoisia juomia. Muutaman kerran taisi lipsahtaa jopa hieman yli tuon 'jonkin verran'.

Mutta sitten vielä kerran jalkapallon MM -kisoista. Ja tällä kertaa tunteella. Osui nimittäin silmiini sangen hauska ja mielenkiintoinen tilasto kisojen loppuottelumaiden juhlista, jotka Ranskassa järjestettiin tietty voiton, ja Kroatiassa käsittämättömän suuren saavutuksen, johdosta.

Ja mitä sitten tapahtui?

Ranska:

Juhlat, jotka muuttuivat mellakoiksi, 292 loukkaantunutta juhlijaa, 45 loukkaantunutta poliisia ja kaksi kuollutta kansalaista. Että ihan hyvin vedetty.

Kroatia:

Kansanjuhla Zagrebissa, joissa noin puoli miljoonaa juhlijaa. Toisin sanoen lähes 20% koko Kroatian väestöstä. Viisi (5) pidätystä, 460 ensiaputehtävää, joista suurin osa kuumasta ilmasta johtuvia nesteytyksiä, ei raportoitua väkivaltaa.

Seuraavana päivänä kansanjuhla Splitissä, joissa noin 50.000 juhlijaa. Eli noin 20% Splitin väestöstä vaikka paikalla ei ollut lähellekään koko joukkue. Ei raportoituja pidätyksiä tai muita poliisitehtäviä.

Arvatkaapas kumman maan juhlat kuullostavat mukavammalta.

Eivätkä nämä kisojen jälkeiset uutiset tähän lopu. Jalkapallon MM -kisoissa toiseksi tullut joukkue, tässä tapauksessa siis Kroatia, saa kansainväliseltä jalkapalloliitolta FIFAlta maineen, mitalien ja kunnian lisäksi jättimäisen, yhteensä noin 25 miljoonan euron korvauksen. Siis 25 miljoonaa ihan puhdasta fyrkkaa. Joten vaikka sijoitus oli 'vain' toinen, pinkka on kunnossa joka tapauksessa.

Kroatian joukkue, niin johto kuin pelaajat, kokoontui kisojen jälkeen ja päätti lahjoittaa koko 25 miljoonan summan hyväntekeväisyyteen. Raha ohjataan vähävaraisille perheille ja nimenomaan perheiden lapsille. Koska Kroatialla ei taloudellisesti mene kauhean hyvin, maa lienee edelleen yksi köyhimmistä EU:n jäsenvaltioista, lahjoitus antaa tilaisuuksia talousahdingossa eläville perheille. He voivat vihdoin tarjota lapsilleen elämyksiä josta nämä ovat tähän asti voineet vain unelmoida. Lapset pääsevät viettämään oikean kesäloman ja kokemaan uusia asioita. Kuten vaikkapa uimaan meressä jota, hämmentävää kyllä, kaikki kroaattilapset eivät ole koskaan kokeneet.

Minulla ei riitä käsivarressa riittävästi pituutta kun nostan olematonta hattuani ja nostan sitä nimenomaan Kroatian jalkapallojoukkueelle. Kuten olen tässä jalkapallohuuman aikana useamminkin kerran kirjoittanut, joukkue tarjosi jo kisojen aikana täysin unohtumattomia hetkiä, mutta kyllähän tuo edellämainittu lahjoitus viimeistään kruunaa tuon matkan.

Joten kaikkien meidän puolesta vielä kerran, kiitos Kroatia, kiitos Vatreni.