23. heinä, 2018

Erakko

Kaste Stari

21-29 C

Puolipilvistä, ukkoskuurojen mahdollisuus

Kuten kirjoitin perjantaina, viime viikko oli sen verran vilkas että päätin rauhoittaa tämän viikonlopun täysin. En tehnyt mitään, en oikeasti yhtään mitään. En käynyt kertaakaan edes rannalla, en uimassa, en kahvilla enkä oluella. Roksun kanssa toki lenkkeilimme, mutta muutoin elin kuin erakko. Ja totesin että ei moinen elämäntyyli välttämättä sovi minulle. Tällä viikolla pitänee hieman aktivoitua.

Toisaalta ei minua varmaan missään kaivattukaan sillä viikonloppuna alkoi varsinainen sesonki. The Sesonki, jolloin ihmisiä on liikenteessä. Ja paljon. En ole vielä ehtinyt tutkailla päivän lehtiä kuinka rajatarkastuspisteet ja tietullipömpelit ovat vetäneet mutta jo viime viikon lopulla viranomaiset varoittelivat paikallisia että ei kannata, jos ei ole ihan välttämätöntä, ajella yhtään mihinkään perjantai-iltana, lauantaina tai sunnuntai-iltapäivällä. Noiden ajankohtien kun odotettiin olevan niitä ruuhkaisimpia hetkiä maanteillä.

Mutta näkyi tuo sesongin alkaminen myös muualla kuin maanteillä. Mm. tuossa naapurissa sijaitsevan Splitin lentokentän läpi kulki arvioiden mukaan lähes 60.000 ihmistä viikonlopun aikana. Splitin satama puolestaan selvitti yli 80.000 ihmistä ja yli 16.000 ajoneuvoa. Viikonloppu oli vilkkain tälle kesälle, tosin ensi viikonlopulle odotetaan lähes samanmoista liikennettä. Ihmisiä alkaa olla jo niin paljon että tiet ruuhkautuvat, kaupunkien kadut roskaantuvat eikä olemassa oleva infra kohta enää kykene käsittelemään moisia ihmismassoja. Paikalliset ihmiset, nimenomaan Splitissä, alkavat olla kestokykynsä äärirajoilla juurikin ruuhkien, ihmismäärien ja roskaisuuden takia. Vielä ei ihan Dubrovnikin kaltaisiin mielenosoituksiin ole Splitissä menty, mutta huoli kotikaupungista ja turistivirtojen aiheuttamista ongelmista näkyy jo paikallislehtien/porttaalien yleisönosastokirjoituksissa.

Toisaalta ihmiset ymmärtävät että turismi on elinehto koko maalle. Joten suo siellä, vetelä täällä. Tuo on muuten sananlasku jonka syvintä olemusta en ole koskaan ymmärtänyt, mutta tulipahan käytettyä.....

Tiedän että olen useammankin kerran naureskelut kroatialaiselle, varsinkin dalmatialaiselle, tavalle hoitaa asioita. Että jos jotain on sovittu, se hoidetaan kyllä, mutta hoidetaanko se juuri silloin kun on sovittu vai vasta seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla, se nyt ei ole niin tarkkaa. Mutta kyllä täälläkin, ainakin Dalmatiassa, asiat sujuvat kun ovat sujuakseen. Joten ei se 'polato', eli otetaan elämä hieman iisimmin, ihan aina ole päällimäisenä.

Kertoilin jo perjantaina internet taistelustani. Joka ei välttämättä ollut edes taistelu koska palvelu pelasi juurikin kuten sellainen vanhanaikainen junan vessa. Homma jäi tuolloin siihen vaiheeseen että tekniikan pojat soittavat ja tulevat tarkistamaan että mikä siinä netin nopeudessa oikein mättää. Sanoi asiakaspalvelija. Odottelin perjantain eikä ne tekniikan pojat soittaneet. Eivätkä tulleet. Joten automaattisesti oletin että tulevat sitten maanantaina. Eli tänään.

Paitsi että lauantaina, hieman ennen kello kolmea iltapäivällä, puhelin soi ja tekniikka soittaa. Oletko kotona, voitaisiin tulla tutkailemaan sitä sinun nettiäsi? Lauantaina? Kello 15.00? Mutta juu, tervetuloa vaan. Kotona ollaan koska olen erakko.

Tyyppi tuli, teki hommia tuossa meidän kadulla olevassa jakokaapissa, mittasi täällä sisällä nopeuksia, meni takaisin kaapille, tuli sisälle ja mittaili taas. Ja ilmoitti lopuksi että nyt homma on kunnossa. Pyysi minua tekemään vielä nopeustestin omalla kännykällä että näkisin ihan omin silmin että homma pelittää. Ja kyllä, nopeus torstaihin verrattuna oli noussut noussut lähes viisinkertaiseksi.

Kun kysäisin varovasti, että te sitten teette hommia myös lauantaisin, kaveri katsoi minua kuin vähämielistä ja kertoi että tottakai. Miksi emme tekisi? Niin, miksipä ette... mieleeni hiipi vaan kaikenmaailman suomalaiset ammattiyhdistysliikeet ja että minkähänmoinen meteli siitä että asentajaparat 'pakotetaan' työskentelemään myös lauantaisin mahtaisi nousta Suomessa. Mutta kulttuureja, myös työkulttuureja, tuntuu olevan monentyyppisiä.

Näin on viikko polkaistu käyntiin. Nopean nettiyhteyden takaa. Tästä on hyvä jatkaa, katsellaan sitten huomenna lisää vaikkapa sitä että kuinka tuo edellä mainittu oman elämän aktivointi onnistuu. Juuri nyt väsyttää sen verran, että taidan siirtyä tuonne parvekkeelle kahvia kittamaan kun sitä ennustettua ukkostakaan ei näy eikä kuulu. Oikein hauskaa viikkonalkua ihan jokaiselle.