24. heinä, 2018

Poliisi

Kastel Stari

22-32 C

Aurinkoista

Olipas eilinen ihmeellinen päivä. Lähinnä säiden takia, muutoinhan sitä toki mennä möllöteltiin ihan niinkuin ennenkin. Vaikka aamuisessa blogissa ehdinkin mainostaa ettei eiliselle luvattua ukkosta näkynyt mailla eikä halmeilla, niin pari tuntia enterin painamisen jälkeen alkoi vesisade. Siis ihan perusvesisade ilman ukkosta. Näillä leveysasteilla sade on harvoin Suomesta tuttu 'kevyt kesäinen sade' sillä kun täällä sataa, täällä sitten todellakin sataa. Aivan kuten eilen aamulla, vettä tuli vajaan tunnin oikein huolella. Ja taivas oli harmaa, jopa niin harmaa että ajattelin koko päivästä tulevan sadepäivä. Vaan eipä tullut, puolenpäivän aikaan sadepilvet väistyivät ja keli muuttui puolipilviseksi. Ei, onneksi, enää niin paahtavaksi kuin se on ollut muutamia viikkoja mutta kyllä auringon paistellessa tarkeni ihan mukavasti. Iltapäivällä ukkonen rätkätti puolisen tuntia mutta siinä se sitten oli. Saimme pienen makupalan siitä minkälaista elämä tuolla Pohjois-Kroatiassa on ollut. Siellähän vettä on kuulemani mukaan tullut paljon enemmän kuin meillä täällä Dalmatiassa.

Sitten kysymyksiinne. Ja heti tärkeään sellaiseen. Joku kyseli eilen Kroatian poliisista. Että onko poliisi täällä tyyppiä itäeurooppalainen vai toimiiko se lakien ja asetusten mukaan? Kuten lännessä. Miten toimia sakkojen kanssa ja mitä tehdä jos poliisi pysäyttää?

Ensinnäkin todettakoot, että harvemmin turisti joutuu poliisin kanssa tekemisiin ellei itse hölmöile. Kroatia on verrattain turvallinen maa eikä täällä useinkaan kukaan joudu ryöstön tai pahoinpitelyn uhriksi. Jos näin kuitenkin käy, tuolloin on syytä ottaa yhteyttä lähimpään poliisiin tai poliisilaitokseen. Yhteys löytyy joko majapaikkanne tai oppaanne kautta sekä puhelimitse numeroista 192 (poliisin oma numero) tai yleisestä hätänumerosta 112. Ja juu, poliisi toimii täysin länsimaalaisesti, aivan kaikkien lakien ja asetusten mukaan.

Kontakti poliisin kanssa tapahtuu siis useimmiten liikenteessä. Todettakoot heti tähän alkuun että usein, ei toki aina, poliisi katselee ulkomaalaisessa rekkareissa olevia autoja hieman löysemällä seulalla kuin paikallisia. Myös vuokra-autot, jotka poliisi tunnistaa rekisterinumeroista, saattavat päästä hieman helpommalla. Ei siksi että he haluaisivat olla jotenkin extrahöveleitä turisteja kohtaan vaan lähinnä siksi etteivät joko halua, jaksa tai osaa puhua vieraita kieliä. Lisäksi ulkomaalaisia sakotettaessa se vaatii heiltä hieman enemmän paperitöitä. Näin on useampikin poliisi minulle kertonut. Tämä ei kuitenkaan ole lupa, tai edes suositus, ajella ylinopeutta tai hölmöillä muutenkaan sillä kyllä ne ulkomaalaiset pysähtyvät jos niin päätetään. Ja jos paikalla sattuu olemaan se englantia puhuva poliisi.

Mitäs sitten kun teidät on pysäytetty? Ensinnäkin, pysykää rauhallisena ja kuunnelkaa mitä sitä on tullut tehdyksi. Poliisi kertoo sen kyllä. Te ette ole sen suuremmassa pulassa kuin Suomessakaan poliisin pysäyttäessä. Suurin virhe on hermostua ja alkaa mouhota. Tuolloin kaikki asiat vaikeutuvat varmasti. Aivan kuten Suomessa istuessanne poliisiauton takapenkillä. Se ei välttämättä ole ihan oikea paikka alkaa muistella ja kertoilla poliisivitsejä. Ne eivät toimi tässä tilanteessa täälläkään.

Toinen asia jonka voitte unohtaa samantien on koittaa selvitä asiasta rahalla. Tiskin alta maksaminen ei toimi. Jos sitä yritätte, ajatte itsenne vain todelliseen pulaan. Paljon pahempaan kuin ylinopeus. Ainoa rahasuoritus jolla tilanteesta pääsee eteenpäin, on poliisin kirjoittama sakko. Maksamalla sen siinä heti poliisihenkilölle matka pääsee jatkumaan. Maksusta saatte ihan virallisen kuitin sillä tuo paikanpäällä maksaminen kuuluu järjestelmään. Kun maksatte summan minkä poliisi määrää, homma on sillä selvä. Mikäli haluatte sakon lapulle ja maksaa myöhemmin, summa on vähintään tupla, usein jopa hieman enemmän. Kohtuullinen ylinopeus, eli alle 30 km tunnissa, maksoi viime keväänä paikanpäällä 250 kunaa (34€), myöhemmin maksettuna 500 kunaa (70€). Moottoritiesakot saattavat olla huomattavastikin korkeampia. Kannattaa siis noudattaa niitä rajoituksia. Silloin pääsee ensinnäkin perille ja muutoinkin paljon helpommalla.

Toinen teiltä tullut tärkeä kysymys eilen oli Hajduk Splitin Eurooppa -liigan karsintaottelu torstaina 26.07. bulgarialaista Slavia Sofiaa vastaan. Että mistä liput, paljonko ne maksavat ja mihin aikaan peli alkaa.

Peli alkaa Hajdukin Poljud -stadionilla osoitteessa 8 Mediteranskih Igara 2 torstaina kello 21.00 paikallista aikaa. Lippuja saa Ticketshopin myyntipisteiden kautta joita löytyy mm. City Center One -ostoskeskuksesta tai aivan vanhan kaupungin porteilla sijaitsevassa virallisessa Hajduk Split-fanikaupassa. Toki niitä on saatavissa myös pelipäivänä stadionin lippuluukulta. Hinnat, katsomopaikasta riippuen, ovat 60-100 kunaan (8,50-14.00 €), stadionilta ostettuna kympin enemmän. Ja juu, kyllä sinne stadionille uskaltaa mennä, ei siellä juurikaan katsomoväkivaltaa esinny. Ei ainakaan silloin kun vastassa ei ole Dynamo Zagreb.

Näin tänään. Huomenna sitten ihan jotain muuta. Tai sitten ei. Siihen asti siis. Näkemiin.