25. heinä, 2018

Erakko ulkona

Kastel Stari

22-33 C

Aurinkoista

Eilen palattiin yhden melkein sadepäivän jälkeen taas normaalikeleihin. Eli lämpöä himpun verran yli 30 C ja aurinko lähes siniseltä. Mutta kyllähän se muutama sadepäivä kesässä riittää. Varsinkin kun itsellä ei ole puutarhaa eikä minkäänlaista kiinnostusta hankkia moista. Ainakaan juuri tällä hetkellä, tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. Kaiken vähiten minä.

Mutta tuo maanantain 'sadepäivä' opetti vanhalle koiralle, ja minulle, aivan uusia temppuja. Kun lämpötila sateen, ja varsinkin ukkosen, aikana laski lähelle kahtakymmentä, avasin kaikki mahdolliset ovet ja ikkunat saaden aikaan melkoisen mellevän läpivedon (kroatiaksi propuh). Samalla mökki viilentyi, varsinkin makuuhuone jonne olohuoneessa oleva ilmastointilaite ei yllä. Sateen jälkeen ikkunat kiinni tai raolleen, pimennysverhot kiinni ja voila, makuuhuone oli vielä viime yönäkin, siis kaksi vuorokautta manöverin jälkeen, siedettävän viileä. Vuh, sanoisi vanha koira uuden tempun jälkeen. Ei tuommoisia paljoa tarvinnut miettiä aikoinaan eräässä pohjois-pohjanmaalaisessa pikkukaupungissa. Ei edes kesällä.

Eilinen poliisijuttuni poiki muutaman kysymyksen. Joista molemmat käsittelivät korruptiota. Että esiintyykö Kroatiassa korruptiota ja jos esiintyy, missä ja miten se näkyy?

Ihan alkuun todettakoon että omassa pikku elämässäni en ole törmännyt kertaakaan minkäänlaiseen korruptioon. Jos sellaiseksi ei lasketa sitä että kaikki toimii suhteilla. Eli sinä tunnet jonkun joka tuntee jonkun jonka veljen kaveri kykenee viemään asiaasi, oli se melkein mikä tahansa, eteenpäin. Suomessa tuota kutsutaan kait Hyvä veli -verkostoksi. Virallisen määritelmän mukaan sekin täyttää, ainakin osittain, korruption tunnusmerkistön. Siksi on aivan turha selitellä ettei Suomessa olisi korruptiota. Kyllä sitä on, se on vaan rakenteissa piilossa.

Mutta takaisin Kroatiaan. Ja niihin kysymyksiin. Kyllä, kyllä Kroatiassa esiintyy korruptiota. Edellä mainitun rakenteellisen korruption lisäksi täällä on myös ihan suoraa, näkyvää korruptiota joksi lasken päättävän tahon saamat lahjat tai suoranaiset rahatukot. En uskalla edes ajatella mitä tapahtuu jos alat vaikkapa rakentamaan tai teet jotain muuta suurempaa mihin tarvitset viranomaisen lupia. Saatan vain kuvitella miten omaa asiaa saa pikkaisen jouhevammin eteenpäin kuntien virastohimmeleissä kun sitä pikkaisen avittaa tiskin alta. Täällähän tuo virallinen sektori on maan kokoon ja väkimäärään nähden aivan järjettömän kokoinen kiitos Jugoslavian ajan ja tuolloin solmittujen elinikäisten työsopimusten. Virkamiehiä kapuloineen siis riittää.

Koska en ole siis itse törmännyt minkäänlaiseen arkielämän korruptioon, hämmennykseni oli melkoinen kun kaverit kertoivat että juu, kyllä auton saa katsastettua paljon helpommin kun katsastusmiehelle ojennettujen papereiden seassa sattuu olemaan satanen tai kaksi. Tai lapsen saa yllättäen juurikin haluttuun päiväkotiin tai kouluun kun päättävä viranomainen saa lahjan tai kaksi. Eli vastaustauksena kysymyksiinne, kyllä korruptiota on. Ei häiritsevästi mutta oikeissa paikoissa oikeaan kohtaan oikein ajoitettu oikea lahja helpottaa elämää suuresti.

Otsikossa luki että erakko olisi aloittanut kurkkimisen. Ja niin se onkin. Se kävi nimittäin eilen illalla ensin hämmästelemässä kuinka paljon opitusta kroatiankielestä onkaan päässyt unohtumaan kun ei ole tullut käydyksi hetkeen koulussa. Tämän jälkeen erakko löntysteli sitten leppoisassa kesäillassa pitkin rantakatua muutamassa baarissa vilvoittavalle ja palauttavalle juomalle pysähdellen. Samalla ihmetellen että kyllä on paljon ihmisiä, käytännössä turisteja, liikenteessä. Oli nimittäin jokaikinen ruokapaikka ja baari aivan turvoksissa ja useissa ihmisiä odottelemassa vapaita pöytiä. Erakko päätyi, yllätys yllätys, lopuksi jälleen kerran Dupin BistroBariin. Joka oli sekin niin täynnä että minut pistettiin pönöttämään yhteen pöytään jotta siihen ei vaan tulisi ketään ruokailemaan koska keittiö ei enää kyennyt vastaavaan kysyntään. Siinä sitä sitten istuskelin kunnes Niki tuli kertomaan että nyt ollaan taas kartalla ja pöydän voi vapauttaa.

Käykääpäs muuten antamassa arvionne Dupinille Trip Advisoriin. Tiedän monen teistä on käynyt paikassa, mutta vaikka ette olisikaan, arvion voi silti käydä tekemässä. Voin kokemuksta kertoa että on ihan ok kehua henkilökuntaa, maisemia, ruokaa, hintoja ja yleistä ilmapiiriä. Koska ne kaikki ovat kunnossa. Ja tietysi napsauttaa viisi tähteä. Arvion voi tehdä myös suomeksi, joten hopi hopi. Eihän tämä, jollette ole paikassa käyneet, ihan rehellistä ole mutta tiedän että tätä tehdään monessa muussakin paikassa. Joten miksipä emme mekin?

 

Löysin Dupin kantikset iltaolusilta sisältä baarista kun pääsin pöytävaraustehtävästä. Talon tarjoama pizza tuli juuri pöytään. No tietäähän sen sitten... On muuten silmiinpistävää että kun jonkin baarin kantapeikot kokoontuvat, siinä porukassa ei koskaan ole yhtään naista. Ei missään, ei kertaakaan eikä koskaan. Paitsi joskus joku turisti. Mutta eilisen jälkeen erakko voi taas vetää hetken henkeä kun röörit ovat taas auki. Olin kotona heti kahden jälkeen yöllä vaikka koulu oli päättynyt jo 20.00. Joskus tuo kahden kilometrin matkaa vaan vie vähän enemmän aikaa......