26. heinä, 2018

Juhlien jälkeen

Kastel Stari

22-32 C

Aurinkoista

Yhteiskunta tuntuu toimivan joka puolella maailmaa samalla tavalla. Kun juhlat on juhlittu, paluu arkeen on karu. Ja sitä karuutta korostaa usein lehdistö, joka muistuttelee täällä mm. siitä että kun Kroatian jalkapallomenestyksen euforia alkaa hiipua, tilalle hiipii ihan ne samat ongelmat joiden kanssa maa paini ennen kisoja. Ja painii kisojen jälkeenkin.

Joillain aloilla on mennyt ihan mukavasti. Siis mennyt, ei välttämättä menee enää. Trogirissa, tuossa 15 kilometrin päässä, sijaitseva telakka Brodotrogir on saanut valmiiksi uuden aikakauden jäänmurtajan. Tai tarkemmin sanottuna jäänmurtajan keulan, joka lähti kohti kohti Suomea ja Arctech Helsinki Shipyardia jossa siihen liitetään peräosa. Miksi laiva rakennetaan kahdella eri telakalla, siitä minulla ei ole mitään hajua, mutta olihan se melkoisen komea näky kun murtajan 167 metriä pitkä ja 44.000 tonnia painava keulamöhkäle lähti kuljetusaluksen kyydissä 18 päivän reissulle kohti Helsinkiä. Kun perä on sitten saatu kiinnitetyksi murtajaan, joka on muuten luokaltaan ARC7, siitä tulee 230 metriä pitkä ja kuten todettu, tekniikaltaan ja toiminnaltaan aivan uudentyyppinen ja ennenkokematon jäänmurtaja. Mitä se sitten ikinä tarkoittakaan. Valitettavasti vain Brodotrogirin tilauskirja on melkoisen tyhjä tämän jälkeen.

Vielä vähän jalkapallosta. Muistannette herran Nikolai Kalinicin josta minäkin olen kirjoittanut. Hän on se palloilija joka kieltäytyi menemästä vaihtopelaajan roolissa kentälle Kroatian ottelussa Nigeriaa vastaan jalkapallon MM -kisoissa. Nikolai oli omien sanojensa mukaan loukkaantunut. Kroatian valmennusjohto oli hieman eri mieltä loukkaantumisen vakavuudesta ja passitti Kalinicin kotiin Kroatiaan samantien.

Nyt tapetilla on ollut että kuuluuko Kalinicin saada oma, siis ihan se fyysinen hopeamitali. Olihan hän kuitenkin osa joukkuetta. Muut pelaajat äänestivät asiasta ja lopputulos oli että kyllä, kyllä mitali kuuluu myös Nikolaille. Vaan Kalinic kieltäytyi vastaanottamasta sitä. Hän ilmoitti ettei ole ansainnut mitalia sillä hän ei pelannut sekuntiakaan kisoissa ja se oli joukkue joka sen kakkosijan saavutti. Hänellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä koska hän oli ensin vaihtopenkillä ja sen jälkeen kotisohvalla. Kunnioitan Nikolai Kalinicin päätöstä vaikkakin kentälle menosta kieltäytyminen aikoinaan ei ollut muuta kuin lapsellista kiukuttelua.

En lähde tässä nyt purkamaan sen tarkemmin tai syvällisemmin tuolla alussa mainittuja euroforian jälkeen kasvoille lävähtäviä ongelmia, mutta käydään ihan nopeasti läpi muutama asia joka tässä maassa mättää. Saatte edes jonkinlaisen käsityksen siitä minkä mittaluokan ongelmien kanssa maa painii.

Lähtökohta on se, että Kroatia on EU:n toiseksi köyhin valtio. Tämä aiheuttaa mm. sen, että ulkomaalaisia sijoituksia on vaikea saada maahan koska riskit katsotaan liian suuriksi. Lisäksi maata vaivaa aivovuoto, yli 200.000 nuorta ja koulutettua ihmistä on siirtynyt työskentelemään jonnekin muualle. Koska liksa. Koska tulevaisuus.

Johtuen osittain tuosta nuorten paosta, maan eläkejärjestelmä on kriisissä ja odottaa jonkinlaista uudistusta. Valtion rahat kun eivät vaan riitä eläkkeiden maksuun. Tähän liittyen Kroatian nykyinen hallitus on luvannut jonkinmoisen verouudistuksen jonka pitäisi astua voimaan 2019 alussa, mutta katsotaan nyt. Tässä maassa kun hallitus voi kevyesti muuttua vielä parikin kertaa ennen vuodenvaihdetta. Minuahan ei tuo härdelli koske sillä makselen veroni kiltisti Suomeen.

Maan poliittinen elämä se vasta sekaisin onkin. Tätä osoittaa pelkästään jo jonossa olevien, entisten johtavien poliitikkojen, oikeudenkäynnit. Kunhan asianajajat ja tuomioistuimet palaavat lomiltaan, heitä odottaa mm. Zadarin entisen kaupunginjohtajan ja entisen liikenneministerin Božidar Kalmetan, entisen pääministerin Ivo Sanaderin, SDP -puoleen Marina Lovric Merzelin ja Kroatian kauppakamarin johtajan Nadal Vidosevicin oikeudenkäynnit. Ihan muutamia mainitakseni.

Suurimman huomion tulee keräämään taatusti jalkapallojoukkueen kapteenin Luka Modricin oikeudenkäynti jossa häntä syytetään väärästä valasta asiassa josta olen kirjoittanut jo aiemmin. Jos tämä kiinnostaa, kannata skrollata vanhempiin kirjoituksiini.

Kroatian lehdistö muistuttelee vielä lisäksi kuinka Kreikka, joka voitti kaikkien yllätykseksi Euroopan mestaruuden vuonna 2004, oli neljä vuotta tuosta käytännössä konkurssissa. Ihan samankaltaista kehitystä ei täällä odoteta, mutta jonkinmoinen taloudellinen ja poliittinen mullistus tällä maalla on pakosti edessään. Mikäli se oikeasti haluaa selviytyä kriiseistään ja nousta köyhyydestä. Mitä nuo uudistukset ja mullistukset pitävät sisällään, sen näyttää aika. Siitä sitten lisää joskus, nyt taidan lähteä kaikesta ylläolevasta huolimatta uimaan. Sillä Adrianmeri on puhdas ja vesi on lämmintä. Se on juuri nyt minulle se tärkein asia.