30. heinä, 2018

Se nyt vaan on niin väärin

Kastel Stari

24-34 C

Aurinkoista

Suomessa trooppisen yön määritelmä on kuulemma se, että lämpötila ei laske edes yöllä alle 20 asteen. No, tulin kotiin eilen joskus 23.00 jälkeen ja ihmettelin jo kotia kohti lampsiessani että kylläpä pukkaa soijaa. Jopa tavallista enemmän. Eikä se ihme ollutkaan, kun pääsin kotiin lämpömittari näytti 30 C, (RealFeel 33 C). Että semmoinen troppinen yö tälla kertaa täällä. Ei ihme että paikallinen ilmatieteenlaitos on antanut keltaisen varoituksen erittäin kuumasta (extremely hot) lämpötilasta.

Se olisi sitten heinäkuun viimeinen viikko. Eikä edes kokonainen sellainen, puolessa välissä olemme jo elokussa. Elokuuhan on kuukausi jolloin vuosi kääntyy hiljalleen syksyä kohti, koulut ja kaikki muu kiva alkaa. Sitten tulee syyskuu, jonka nimi kertoo kaiken. Viistoräntä, here we come!

Tuli tuossa noita kuukausia luetellessa mieleen, että täällä paikalliset eivät välttämättä osaa kuukausien nimiä. Siis edes kroaatiksi. Jostain syystä nämä tykkäävät käyttää kuukausista järjestysnumeroita joka aiheuttaa usein sen, että kun juttelet jonkun kanssa ja puhut vaikkapa Septemberistä, sinun pitää mainita myös että kyseessä on siis yhdeksäs kuukausi. Ja näyttää Jelenalle sormin mikä numero on kyseessä...... (inside joke, sorry)

Olen kertonut aiemmin kuinka minulla on paljon kavereita, tai ainakin tuttuja, täällä meidän huudeilla. Joskus, kuten juuri nyt, tuntuu että hieman liikaakin. Nimittäin, jos käyn ulkona, siitä ei välttämättä tarvitsisi ihan koko kylän tietää reaaliajassa. Olin syömässä erään henkilön kanssa eilen, ja kuinkas ollakkaan, tänä aamuna aamulenkillä Rockyn kanssa minulta kysyttiin kaksi (2) kertaa että kenenkäs kanssa sitä sitten eilen oltiin liikenteessä? Vähän yli seitsemän aamulla. En uskalla edes ajatella minkälaisia kysymyksiä tulen saamaan huomenna sillä tarkoitus olisi mennä tänään kahville aivan toisen tyypin kanssa.

Eräs asia täällä jaksaa vaan ihmetyttää vuodesta toiseen. Tai itse asiassa mikään asia ei hämmästytä, vaan lähinnä asian puute. Nimittäin se, että nämä paikalliset eivät osaa markkinoida. Toisin sanoen he eivät osaa kertoa tapahtumistaan ja jutuistaan edes niin että ihmiset tietäisivät että jotain tapahtuu jossain jonain päivänä. Tämä ongelma saattaa olla puhtaasti paikallinen, saattaa olla että jossain muualla markkinointi osataan ja sitä harrastetaan. Minä kirjoitan, jälleen kerran, vaan siitä mitä olen itse nähnyt ja kokenut. Meillä Kastelassa markkinointia ei osata. Piste.

Oheinen kuva on lauantain Kalastajien Illasta, joka on vuosittain toistuva perinne. Meidän rannan satama-alueella paikalliset kalastajat valmistavat paikanpäällä kalaruokia, lisäksi tarjolla on musiikkia, viiniä ja olutta. Joka vuosi heinäkuun viimeinen lauantai. Mutta, jos et tiedä että kyseiset juhlat järjestetään, se on tuurista kiinni että löydät ne. Varsinkin jos et ole paikallinen. Turisteille ei juhlasta kerrota, ainakaan minun silmiin ei ole osunut ensimmäistäkään mainosta, flyeriä tai julistetta. Nettisivuista nyt puhumattakaan. Joten jos kukaan paikallinen ei kerro sinulle tapahtumasta, et välttämättä tiedä siitä mitään.

Olin itsekin unohtanut ao. juhlat mutta onneksi alakerran Denis kävi muistuttamassa niistä. Kala oli hyvää suoraan avotulelta eikä olutkaan ollut pahaa. Eikä pahan hintaista. Tuoppi maksoi 10 kunaa (1,40€), ruoka-annos hieman kalasta riippuen 10-20 kunaa (1.40-2.80€).

Lopuksi otsikon aiheeseen. Tuossa viikonlopun aikana eteeni pompsahti parikin asiaa jotka vaan ovat niin väärin, niin väärin. Ensinnäkin, jos lämpötila hipoo 33 astetta (RealFeel 36C), sinä et vaan voi syödä rantabaarissa jumbokokoista pizzaa tyttöystäväsi/vaimosi/whatever kanssa. Et vaan voi. Se on fysiologisesti mahdotonta, eihän kukaan syö pizzaa äärimmäisen huonosti lämmitetyssä saunassakaan. Eihän? Vaikka helteellä suolatasapainosta pitääkin pitää huoli.

Kun sitten olet tuossa edellä mainitussa huonosti lämmitetyssä saunassa, oli siellä kuinka kuuma tahansa ja olet kaikesta huolimatta päättänyt sen pizzan syödä, et voi etkä saa syödä sitä ilman paitaa. Et missään olosuhteissa. Ihan oikeasti, jos olet ruokaravintolassa, vaikka se nyt olisikin 'vain' pizzeria, pizzerian terassi ja sinulla olisi omasta mielestäsi jumalvartalo, sinä et voi syödä ravintolassa ilman paitaa. Vaikka kuinka olisit lomalla. Vaikka olisi kuinka kuuma. Ei, ei, ja vielä kerran ei. Ja tiedoksenne, kun olet täyttänyt 40, 50 tai 60, sinulla hyvin harvoin enää on se jumalvartalo. Kertoi se oma peili ihan mitä tahansa

Ihan yhtä väärin on vetää ruokaa naamariin baseball-lippis/hellehattu/ihan mikä tahansa hattu päässä. Mutta jos näin teet, se nyt on lähinnä johtuu vain huonosta kotikasvatuksesta.

Näin on viimeinen viikko ennen viistoräntää polkaistu käyntiin. Huomenna sitten lisää jotain. Jotain josta kukaan ei tiedä vielä mitään. Kaikkein vähiten minä.