31. heinä, 2018

Kuuma asfaltti

Kastel Stari

24-35 C (oranssi varoitus lämmöstä)

Aurinkoista

Kiinalaiset pikku kätöset olivat jälleen kerran tehneet työnsä niinkuin pitääkin sillä meidän paikallinen posti-Pate keltaisella skootterillaan toimitti Kiinasta tilaamani kellon luotettavasti portille asti eilen. 4,50 kunaa kiitos ja paketti vaihtoi omistajaa. Jännää tämänkertaisessa toimituksessa oli se, että olin jostain syystä tilannut kellon ihan oikealla katuosoitteella, mutta kohdemaana oli Kroatian sijasta Suomi. Joku jossain välissä matkaa Kiinasta Kroatiaan oli sitten sutaissut Suomen yli ja kirjoittaunut käsin kuoreen että Croatia. Minulla pitäisi vielä olla tuloillaan kahdet bluetooth -kuulokkeet, nyt jänskättää ihan pikkaisen se että mihin maahan olen ne tilannut. Että tulevatko perille ja jos tulevat, milloin. Siitä miksi olen tilannut kahdet kuulokkeet, minulla ei ole mitään hajua. Ehkä ajatus kulki jotenkin niin että kun noiden kiinakuulokkeiden laadusta ei aina ole ihan takuita, niin jospa jompikumpi niistä toistaisi musiikin edes jotenkin säällisesti.

Valittelin eilen näiden kastelelaisten vajaavaista markkinointikykyä. Kerroin muun muassa kuinka internetsivuja erilaisista tapahtumista on turha etsiä. Ja olin väärässä, jälleen kerran. Surffailin huvikseni meidän paikkalisporttaalin sivuilla ja kuinkas ollakkaan, sieltä pompsahti silmille oikein 'Guide' joka kertoo sen mitä meidän kylissä on tapahtumassa ja milloin. Guidesta löytyy taksien, pyörä- ja venevuokrauksien ja ravintoloiden lisäksi myös, yllätys yllätys, tapahtumakalenteri! Nopealla vilkaisulla tuo kalenteri toimii sangen hyvin, sen sijaan ainakin ravintolalistauksessa esiintyy ravintoloita joita ei ole ollut olemassa enää vuoteen. Lisäksi siitä puuttuu melkoinen osa rannan ravintoloista. Jopa niistä jotka tarjoilevat ruokaa. Tämä osoittaa vain sen, että vaikka nettisivut olisikin saatukin pystyyn, niiden päivittäminen on sitten unohtunut. Mutta polako, polako. Ehkä ne saadaan ajantasalle ensi sesongiksi. Tai seuraavaksi.

Tuo paikallisportaali uutisoi muuten juurikin samaisesta Kalastajien Illasta josta kirjoitin eilen. Pikkaisen pisti naurattamaan sanavalinta, portaali käytti nimittäin lausetta 'kaikille niille jotka olivat tulleet paikalle joko tarkoituksella tai vahingossa'. Siis vahingossa. Eli tietänevät itsekin että osa ihmisistä sattui vaan tulemaan rannalle ja kävelemään juhliin koska mistään ei etukäteen ollut saatavilla tietoa että kyseiset juhlat yleensä järjestetään. Mutta jos teillä on suunnitelmissa Kastela -reissu ensi kesäksi, ja jos se sijoittuu heinäkuun lopulle, kannattaa merkitä jo nyt kalenteriin nämä bileet. Kastel Starin ranta ja heinäkuun viimeinen lauantai. Varsinkin jos haluatte juhlia kuten paikalliset, paikallisten keskellä, paikalliseen tapaan ja paikallisia ruokia maistellen.

Tänä vuonna juhlissa nautittiin kuulemma hieman 1200 musta risotto- ja kala-annosta. Viinin ja oluen kulutusta kukaan tuskin edes seurasi.

Täällä on useampikin nettisivusto meille Splitiin ja Splitin ympäristöön muuttaneille ulkkareille. Niissä keskustellaan asioista, järjestellään erilaisia tapahtumia ja bileitä. Ja annetaan vertaistukea ongelmiin kroatialaisen virkavallan ja byrokratian suhteen. Joku on taatusti kokenut, ja usein jopa ratkaissut, jollekin toiselle aivan uuden ja vasta eteen tulleen, ongelman. Tai löytänyt hyvän lääkärin. Tai optikon. Viime päivinä näillä sivuilla on riemuittu siitä, että juuri nyt päällä leijuva paahtava helle alkaa hiljalleen hellittää. Ihan kohta. Joku oli postannut sivustolle jopa grafiikan, joka todistaa asian. Heti reilun viikon päästä lämpötilan pitäisi laskea jo alle 30 asteen!

Itse tajusin kuinka kuuma tuolla ulkona on kun aloin miettiä että miten taistelutoverini Rockyn tassut kestävät kuumuuden. Meillä on erään lenkin varrella pätkä katua jonne on juuri tehty uusi asfaltti. Musta sellainen. Ja tehän tiedätte, uusi asfaltti on semmoista rakeista ja imee kaiken lämmön itseensä. Eilen iltapäivälenkillä koitin huvikseni omalla jalalla että onko tämä asfaltti nyt sitten niin kuuma kuin olettaa saattaa. Ja voin kertoa, että oli. Oli se sen verran kuuma etten minä ainakaan paljain jaloin siinä kävelisi. Ja minä vedän hihnan perässä tyyppiä joka joutuu kävelemään juurikin samaisella asfaltilla paljain jaloin. Ja vieläpä neljällä sellaisella. Tuli sitten lievä muutos iltapäivälenkin reittiin.

Näin tänään. Nyt odottelen vielä hetkisen ja hyökkään keittiössä yli yön slow cookerissa porisseen hernekeiton kimppuun. Eikö hernari ole juuri sopivaa ruokaa 35 asteen helteeseen? Onhan se kuitenkin keittoa..... Eli kevyttä ruokaa. Eikö?