2. elo, 2018

Paikallisuutisia

Kastel Stari

25-34 C (punainen varoitus kuumuudesta)

Aurinkoista, ukkoskuurojen mahdollisuus

Lueskelin tuossa paikallisia lehtiä ja päätin jakaa niissä olleita uutisia kanssanne. Tiedän että varmaan kiinnostaa todella paljon mitä muutaman tuhannen kilometrin päässä jossain keskidalmatiassa on tapahtunut, mutta no can do, uutista pukkaa. Halusitte tai ette.

Viime päivien suurin uutinen on ehdottomasti ollut Splitissä syntyneen, Splitissä eläneen ja siellä kuolleen kroatialaisen legendan poismeno ja hautajaiset. Laulaja Oliver Dragojević kuoli 70 -vuotiaana sunnuntaina ja suruviestin saavuttua hänen elämäänsä on kelailtu päivittäin julkisessa sanassa. Oliver, kuten häntä yleisesti kutsuttiin, haudattiin toissapäivänä syntymäsaarelleen Vela Lukaan Korculaan. Tätä ennen arkkunsa teki matkan surusaattossa Splitin läpi. Arkkua saattoivat paraatissa Toni Braxtonin johdolla useat kroatialaiset esiintyvät taiteilijat ja yleisö pääsi osoittamaan kunnioitustaan poisnukkuneelle legendalle. Venematkalla Korculaan Oliverin arkkua saattoivat Kroatian merivoimien tykkiveneet huviveneiden kunnioittaessa saattuetta raketteja ampuen.

Koitin keksiä vastaavaa artistia suomalaisista esiintyvistä taiteilijoista, mutta en keksinyt ainuttakaan jonka vaikutus olisi niin suuri kuin Dragojevicin vaikutus tuntui olleen varsinkin täällä Dalmatiassa mutta myös muualla Kroatiassa. Jos herra kiinnostaa enemmän, viralliset nettisivut löytyvät tästä

Sitten ihan jotain muuta. Nimittäin muita uutisia. Aloitetaan tutun tuntuisella uutisella. Bensan hinta on noussut. Polttonesteiden hinnat nimittäin nousivat Kroatiassa heinäkuun viimeinen päivä. Bensiinin keskihinta nousi 10 lipalla oltuaan aiemmin 10,43 kunaa. Uusi hinta on näin ollen siis 10,53. Virallisen kurssin mukaan litra bensaa maksoi ennen euroissa 1,41 € uuden hinnan ollessa 1,42 €. Dieselin vanha hinta, siis keskihinta, oli 9,76 (1,32 €) ja uusi 9,88 (1,33 €). Minulla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä miten tuo hinta suhtautuu Suomen hintoihin koska en tiedä mitä bensa siellä nykyään maksaa, mutta ei kai hinnoissa kovin paljoa eroa ole? Eihän?

Pysytään luvuissa. Nimittäin työttömyysluvuissa. Jotka ovat laskussa Kroatiassa. Vaikka työttömyysaste nousi toukokuun 9,1%:sta kesäkuun 9,2%:iin, viime vuoden kesäkuuhun verrattuna se kuitenkin laski 1,9 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa että tämän vuoden kesäkuussa tässä maassa oli 36.000 työtöntä vähemmän viime vuoteen verrattuna. Luvut ovat kausitasoitettuja, eli niissä on otettu huomioon sesongin aiheuttama työllistymispiikki.

Kroatian työvoimapoliittisia ongelmia ovat muun muassa se, että työvoiman tarve heilahtee paljon, kesällä tarvitaan lähes jokainen käsipari, talvella on sitten vähän hiljaisempaa. Toinen ongelma on aivovuoto. Kun nuoret, koulutetut ihmiset muuttavat valmistuttuaan maasta, on esimerkiksi terveydenhoitohenkilöstöstä paikoin jo huutava pula. Viime vuonna maan jätti noin 40.000 pääosin nuorta ihmistä eikä tahti näytä hiljentymisen merkkejä. Pikemminkin päinvastoin.

Valtiollisella lentoyhtiöllä, Croatian Airlinesillä, menee sen sijaan mukavasti. Vaikka yhtiö teki vielä 80 miljoonan kunan (lähes 11 milj. €) tappiot ensimmäisellä kvartaalilla, se oli kuitenkin 19% vähemmän kuin vastaavalla neljänneksellä vuosi sitten. Kehitykseen ollaan yhtiön johdossa todella tyytyväisiä. Matkustajamäärätkin kasvoivat 9%. Croatian Airlines lentää muuten suoria lentoja Helsinkiin 25.10. asti. Zagrebiin. Vaan ei Splitiin.

Kroatian jalkapalloliiton kolmanneksi korkein sarja, 3 HNL Jug, alkaa kuulemma lauantaina 25.08. Mielenkiinto sarjaa kohtaan tosin romahti Kastelassa kun kylän oma joukkue putosi viime kauden päätteeksi kuka ties minne. HNK Val Kastela ei siis pelaa sarjassa, eikä kukaan oikein tiedä pelaako se missään. Joukkue oli kiehumispistessä jo kesken viime kautta, pelaajia lähti ja uusia tuli, mutta ei riittänyt ja putoaminen oli tosiasia. Onko asiat saatu sovituksi ja oikaistuksi kesän aikana, siitä minulla ei ole tietoa. Sen tiedän ettei joukkue pelaa tuossa kolmastason sarjassa. Joukkueen Facebook -sivutkin on päivitetty viimeksi vuonna 2016 mikä on jälleen yksi esimerkki kroaattien osaamattomuudesta internetin kanssa. Tai siitä että seura todellakin on sekaisin.

Näin uutissa tänään. Ja kuten kunnon uutisiin kuuluu, lopuksi säätiedotus. Valitettavasti en kykene toimittamaan ihanaa Kerttu Kotakorpea juuri nyt tähän, mutta meidän paikallinen Ilmatieteenlaitos on antanut punaisen, siis korkeimman, varoituksen kuumasta ilmasta kolmeksi päiväksi eilisestä alkaen. Kehottavat ihmisiä jopa pysyttelemään sisätiloissa päivän kuumimpaan aikaan eli kello 10.00-17.00. En muista moista kehotusta aiemmin lukeneeni. Eikä tuo keli tuosta paljon näytä helpottavan, selailin huvikseni sääsovelluksia niin pitkälle kuin niitä riitti ja yli 30 asteen lämpö näyttäisi jatkuvan ainakin elokuun puoleen väliin. Että ei täällä ainakaan kylmä tule.

Näin täältä tänään. Huomenna pistetään sitten viikko pakettiin ja siirrytään viikonlopun viettoon. Huomiseen siis.