3. elo, 2018

Olutta helteeseen

Kastel Stari

25-32 C (punainen varoitus kuumuudesta)

Puolipilvistä

Näyttäisi muodostuvan uudeksi normaaliksi nuo iltapäiväukkoset täällä meidän helteiden keskellä. Toissapäivänä ukkonen käväisi kello kahden aikoihin, eilen puolestaan murina ja möyrintä herätti minut päiväunilta. Sen verran voimakasta ääntä makkariin kantautui, että totesin ettei nyt ole paljon aikaa. Äkkiä ylös, Rocky narun päähän ja lenkille. Taivas tuossa vuorien päällä oli tummansininen ja möykkä ihan kiitettävä. Juuri kun palasimme lenkin jälkeen takaisin kotiovelle, joku käänsi jossain jotain nappuloita tai katkaisimia sillä ensin maailmasta hävisi valot, tuli jos nyt ei pimeää niin ainakin hämärää, ja sitten repesi taivas. Sieltä alkoi putoilla semmoisia keskimääräisen pihvitomaatin kokoisia vesipisaroita. Joita tulikin sitten oikein kunnolla.

Siinä sitä mentiin ukkosta kuunnellen ja sadetta katsellen semmoiset reippaat puolisentoista tuntia kunnes palattiin takaisin normikeliin. Eli aurinkoon ja 34 asteeseen. Ei lämpötila tosin ainakaan minun mittarin mukaan laskenut edes kolmeenkymmeneen sateenkaan aikana. Tuuli puhalteli kuitenkin sen verran rapsakasti että kun avasi kaikki räppänät, mökkiin sai ihan kohtuullisen läpivedon. Eikä se ukkonenkaan sitten ihan päälle asti jaksanut kavuta, kunhan murisi tullessaan ja mennessään. Sateli kyllä, välillä oikeinkin kunnolla, mutta en nähnyt ensimmäistäkään salamaa. Ja kun aina sanotaan että ukkonen viilentää ilmaa, niin ei se viilennä. Ei ainakaan kroatialainen ukkonen. Ei ainakaan silloin kun se ei tule päälle.

Ylen uutiset kertoi eilen kuinka superhelle on lähestymässä eteläistä Eurooppaa. Sen ei odoteta yltävän, onneksi, ihan tänne Kroatiaan asti, mutta ainakin Espanjaan ja Portugaliin odotetaan ennätyshelteitä. Jonkin ennusteen mukaan lämpötila saattaa nousta paikka paikoin jopa 50 celsiukseen. Mikä alkaa olla jo melko lämmintä. Yle oli haastatellut juttuunsa paikallisia asukkaita ja kysellyt heiltä kuinka he aikovat kyseisestä helteestä selvitä. Eivätkä vastaukset yllättäneet. Kuin osittain.

Kolme vanhempaa herrasmiestä kertoili että varjoissa pitää pysytellä ja viileitä suihkuja ottaa useasti. Herrojen keinovalikoimaan kuului lisäksi se, että pitää juoda paljon. Olutta. Niin että kuulinko oikein? Että herrat, joilla varmaan oli iän mukanaan tuomaa kokemusta kuumuudesta, kehottavat ihmisiä juomaan helteellä olutta. Siis olutta. Mutta kun sama haastattelu uusittiin seuraavassa uutislähetyksessä, pakko se oli uskoa. Olutta sitä pitää juoda!

Mietin kaikenmaailman pekkapuskia ja muita terveysguruja Suomessa jotka nimenomaan kieltävät alkoholijuomien juomisen kun on kuuma. Tai kylmä. Tai kun sataa. Tai ei sada. Alkoholi kun kuulemma kuivattaa elimistöä. Ja tekee tätä. Ja tuota. Kenties ero käytännöissä onkin siinä, että Espanjassa olut ei ole alkoholijuoma vaan elintarvike. Suomessa olut sen sijaan on juoma jonka juominen johtaa perheiden rikkoutumiseen, alkoholismiin, kuolemiin ja kaikenmaailman muihin katastrofeihin. Suomalainen kun ei kuulema osaa nauttia sitä kohtuudella vaan kun se juo yhden oluen, mopo karkaa käsistä. Heti. Perheen lapsetkin voivat huonosti jos näkevät isin ottavat tuopin tai kaksi terassilla. Huostaan ne pitäisi ottaa. Koska iskä on juoppo.

Näin on saatu tämäkin viikko, järjestysnumeroltaan 31, loppuun. Kerrottakoot tähän loppuun vielä yksi hieman huonompi uutinen kun kerran olen luvannut kirjoittaa elämästäni rehellisesti. Menneisyyteni ja historia Suomesta iski nykyiseen elämääni vielä kerran. Ja iskikin kunnolla. Toivottavasti viimeisen kerran. Mutta kun se iski, se tarkoittaa sitä että seuraavat kuukaudet eletään todellakin säästöliekillä. Paino sanalla säästö. Koitan, kaikesta huolimatta, pitää nämä sivut pystyssä ja jatkaa tarinointia niinkuin tähänkin asti, mutta jos rahkeet loppuvat, niin sitten ne vaan loppuvat ja joudun sulkemaan kanavan. Koitetaan nyt ainakin taistella. Aika näyttää....

Kaikesta huolimatta hyvää viikonloppua ihan jokaikiselle. Palataan maanantaina, sillä ainakin tuolloin sivut ovat vielä taatusti pystyssä.