9. elo, 2018

Tilastopläjäys

Kastel Stari

24-33 C (keltainen varoitus kuumuudesta)

Aurinkoista

Olen menettänyt luottoni vuokraemäntäni silmissä. Normaalisti hän kyselee vuokran perään joskus kuun puolessa välissä tai sen jälkeen, mutta tässä kuussa viesti tuli jo eilen! Siis 8.päivä. Että josko voisit jossain välissä viedä vuokran alakerran Draskalle. Eli hänen siskolleen, hän itse kun asuu Splitissä. Täällähän vuokra maksetaan käteisellä, ilman kuittia. Joku verotekninen justka kuulemma....

Ei vaisinkaan, minä mitään luottoa ole menettänyt. Vuokranantajani oli sunnuntaina kylässä juurikin edellä mainitun Draskan luona ja olisi voinut tuollon helposti pyytää vuokrarahat. Eilen viestitellessämme kysäisin että et sitten viitsinyt sunnuntaina vuokraa pyytää, vastaus oli että en halunnut häiritä. Mutta nyt se on maksettu, rahat on toimitettu Draskalle.

Ja mikäs se vuokraa on maksellessa kun asuu saunassa. Olohuoneen lämpötila on inhimillinen koska täällä hyrrää ilmastointilaite, mutta se ei kuitenkaan jaksa puhkua länsisiiven makuuhuoneeseen asti. Mikä tarkoittaa sitä, että siellä on todella lämmin huolimatta keskeytymättä pyörivästä tuulettimesta. Jopa lattia tuntuu paljaan jalan alla ei edes lämpimältä, vaan kuumalta. Tämä johtuu siitä, että makuuhuone sijaitsee sillä puolen taloa mihin aurinko paistaa suurimman osan päivästä. Vaikka kaihtimet ovat kiinni, aurinko lämmittää betonin ja kun se lämpenee niin se on sitten lämmin. Ja näin koko huone on lämmin. Ja talvella kylmä, sillä kun betoni jäähtyy, se on sitten kylmä. Ja tuolloin on huonekin kylmä.

Sitten aivan tuoreita, eilen julkaistuja, tilastotietoja Kroatiasta. Huolestuttavin niistä on ehdottomasti asia josta olen kirjoittanut useasti aiemminkin. Nimittäin maata riivaava aivovuoto. Vuonna 2017 Kroatiasta muutti pois ennätysmäärä kansalaista, peräti 47.400 ihmistä. Mikä tarkoittaa 130 poismuuttajaa päivässä. Siis päivässä! Trendi on jatkunut vuosia sillä kun vuonna 2008 maan väkiluku oli 4,3 miljoonaa, oli se vuonna 2017 enää 4,1 miljoonaa. Tähän ei paljoa vaikuta edes se että virallisen tilaston mukaan, joka ei välttämättä kerro aivan koko totuutta, meidän maahanmuuttajien määrä on kasvanut vuoden 2013 hieman reilusta kymmenestä tuhannesta viime vuoden 15.600 muuttajaan. Kuten sanottu, tuo luku ei välttämättä pidä sisällään kaikkia tänne muuttaneita sillä se on virallinen, sisäasiainministeriön tilastoihin perustuva ja pitää sisällään siis vain meidät 'viralliset' muuttajat. Eli meidät jotka olemme tehneet paperityömme viranomaisten kanssa. Tiedän useamman täällä asuvan ulkomaalaisen tyypin joka ei näitä paperihommia ole tehnyt. He ovat yleensä EU:n ulkopuolelta, sillä näiden tyyppien maahanmuutto ja täällä asuminen on jostain kumman syystä tehty todella vaikeaksi ja haastavaksi.

Muita faktoja vuodesta 2017 lyhyesti; syntyvyys vähenee ja synnyttäjät vanhenevat. Viime vuonna maahan syntyi ensimmäisen kerran alle 40.000 vauvaa (36.600). Äidit olivat keskimäärin 29 vuotiaita. Eniten lapsia syntyi heinäkuussa. Ihmisiä kuoli 53.477 kappaletta, eniten tammikuussa. Avioliittoja solmittiin 20.310 kappaletta sulhasen keski-iän ollessa 31,3 ja morsiamen 28,6 vuotta. Avioliittoista onnellisesti eroon päättyi 6.265 joka on hieman yllättäen 11% vähemmän kuin vuonna 2016. Tähän asti erojen määrä on ollut vuosittain nousussa. Liittojen keskimääräinen kesto oli 14,7 vuotta.

Siinäpä teille tilastopläjäys Kroatiasta. Ettäs nyt tiedätte. Ja voitte päteä työpaikanne kahvipöydässä. Kun muut keskustelevat Jari Sillanpään huumeoikeudenkäynnistä tai suomalaisista keihäänheittäjistä, voitte muina henkilöinä heittää väliin että tiedättekös muuten että Kroatiassa sulhasen keski-ikä on 31,3 vuotta. Tai että avioliiton keskimitta siellä on 14,7 vuotta. Duunikavereiden arvostus on taattu..... Tai ainakin hämmennys.

Lopuksi, Splitissä on tänään suuri päivä. Hajduk Split pelaa jalkapallon Eurooppa Cupin kolmannen kierroksen toisen osaottelun omalla Poljud stadionillaan illalla bulgarialaista Slavia Sofiaa vastaan. Ensimmäinen osa Bulgariassa päättyi Hajdukin vierasvoittoon lukemin 2-3, joten tasapelikin tästä riittää jatkopaikkaan. Jopa maalin tappio, jos Sofia ei tee kolmea maalia enempää, riittää siihen.

Ja lehdet ovat, vanhan tavan mukaan, täynnä ohjeita katsojille. Tulkaa ajoissa, muistakaa että kaikilla pitää, myös lapsilla, olla oma lippu eikä autolla ole stadionin lähistölle mitään asiaa. Katsomoon ei saa viedä pyrotekniikka, jota siellä kuitenkin hämmästyttävästi aina on, ei pulloja, sytyttimiä eikä kosmetiikka. Huulipuna lienee siis syytä jättää kotiin.... Kaiken kaikkiaan, mielenkiintoinen ottelu on luvassa, varsinkin kun Hajduk on aloittanut Kroatian sisäisen sarjan sangen vaatimattomasti.

Näin tälle torstaille. Huomenna onkin sitten taas perjantai ja silloin, vanhan tavan mukaan, vedetään viikko yhteen ja hiljennytään viikonlopun viettoon. Johon tosin tänä viikonloppuna taitaa kuulua yksi rokkifestari. Mutta tästä lisää sitten huomenna.