10. elo, 2018

Käsilaukut parkettiin

Kastel Stari

24-34 C (keltainen varoitus kuumuudesta)

Aurinkoista

Oheisessa kuvassa kävelee joulupukki meidän kylän torilla. Pukki on tuttu näky kaikille täällä asuville sillä hän liikkuu joulupukin kamoissa kesät talvet ja herättää luonnollisesti melkoisesti huomiota. Ja täytyy myöntää että kyllähän se minutkin seisautti kun ensimmäisen kerran herraan törmäsin. Huhujen mukaan ukko on nykyisin vakavasti sairas mutta on aikoinaan ollut jopa jonkinsortin pikkujulkkis. Hän on esiintynyt televisiossa, lehdissä on ollut juttuja eikä kukaan tiedä niiden valokuva-albumien määrää ympäri maailmaa jossa on kuvia hänestä. Sillä kun tulet lomalle Kroatiaan, ensimmäinen asia jonka oletat näkeväsi ei suinkaan taida olla joulupukki. Eihän?

Tähän väliin suomiasiaa. Suomessa alkoivat eilen koulut ja suomiradio pumppasi ohjelmaa tästä oikeastaan koko päivän. Yksi asia kiinnitti positiivisuudellaan huomion. Nykyään ainakin Helsingin kouluissa aloitetaan ensimmäisen vieraan kielen opetus heti ensimmäisellä luokalla. Joka on todella hieno asia! Vanha totuushan on se että nuorempana lapset suorastaan imevät vieraita kieliä itseensä jolloin niiden opiskelun on helppoa. Ja mikä pääoma kielitaito näille pikkupilteille onkaan. Maailma on kutistunut ja kutistuu entisestään. Kielitaito on tärkeä nyt, mutta tulee olemaan taatusti vieläkin tärkeämpi kun nämä eilen koulutaipaleensa aloittaneet tyypit siirtyvät työelämään. Kun olisi vaan itsekin joskus aikoinaan ymmärtänyt asian....

Kuten olen kertonut lueskelen paikallisia lehtiä Googlen kääntäjän avustuksella. Ongelma sen käyttämisessä on se, että koska suomi-kroatia -käännökset eivät kuulu ihan eniten käytettyihin kielipareihin, on kääntäjän sanavarasto verrattain suppea. Mikä aiheuttaa sen, että sen tuottamat käännökset ovat silloin tällöin sangen hauskoja. Joskus jopa lähes käsittämättömiä. Kuten eilinen uutinen meidän paikallisporttaalissa paikallisesta käsipallojoukkueesta.

Suora lainaus (copy-paste) Google kääntäjän käännöksestä: Otsikko: "Kastelanski käsilaukkuja taas parkettiin." Ja juttu alkaa: "Käsipallon pelaajat Ribole Kastela alkoivat valmistautua tulevalle kaudelle 1. HRL - eteläpuolella eilen. Klubi ilmoitti, että prostituoidut vastasivat kaikkia nykyisiä pelaajia, joilla oli viralliset uloskäynnin yksityiskohdat." Että näin....

Jos tuota tulkitsee puhtaasti käännöksen pohjalta, niin näyttäisi siltä että joukkue (Ribole Kastela) on paiskonut käsilaukkujaan parkettiin. Mikä ei olekaan ihme, sillä jutun tekstissähän sanotaan suoraan, että kun käsipallon pelaajat alkoivat valmistautua 1.HRL:n eteläpuolella, mikä se ikinä lieneekään, tulevalle kaudelle, prostituoidut vastasivat, eli varmaan korvasivat, kaikki nykyiset pelaajat..... Hyvältä näyttää alkava kausi meidän käsipallojoukkueella. Käsilaukut ovat parketissa ja maksulliset tytöt kentällä..... Varsinkin kun kyse on miesten joukkueesta.

No ei vaan. Oikea suomennos menee jotenkin niin, että käsipalloilijat alkoivat valmistautua tulevaan kauteen 1.HRL etelä -sarjassa ja poislähteneiden pelaajien tilalle on hankittu uusia pelaajia. Sitä en kyllä edelleenkään tiedä minkä sanan Google translator käänsi prostituoiduksi.

Näin on tämä viikko saatu taputelluksi. Kurkataanpas mitä kaikkea sitä viikolla on saatu aikaiseksi. Maanantaina ihmeteltiin sitä, että Euroopassa on ihan oikeasti ollut ihan oikea sota vain 20 vuotta sitten. Tämä ihmettely kumpusi viime viikonlopun Homeland Thanksgiving -juhlasta. Myöhemmin viikolla oltiin huolissaan taistelutoveri Rockyn kunnosta ja tapettiin siinä sivussa ampiaisia oikein isolla kädellä. Eilen kerrottiin sitten lopultakin kaikki mitä olette aina halunneet tietää Kroatiasta. Koko viikko on ihmetelty ja nautittu (sic) alkaen keltaisesta oranssin kautta aina punaiseen varoitukseen kuumuudesta. Joka tarkoittaa celsiuksina 33-36 lämpötiloja. Voin kertoa että kyllä on ilmastointilaite huutanut.

Näin tälle viikolle. Ai niin, eilen mainostamani Hajduk Splitin Eurooppa cupin ottelu Slavia Sofiaa (Bul) ei suinkaan ollut toinen osaottelu eikä vastustaja edes ollut mainitsemani. Slavia Sofia on joukkue jonka Hajduk selvitti jo edellisellä kierroksella, eilen vastassa oli seuraavan karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa romanialainen FC Steau Bukarest. Että ihan hyvin meni se otteluennakko.... Eilinen ottelu päättyi muuten 0-0.

Nyt hyvää viikonloppua ihan jokaiselle. Koittakaa relata, minä palaan linjoille taas maanantaina.