14. elo, 2018

Mistä niitä oikein tulee?

Kastel Stari

22-31 C

Vaihtelevaa pilvisyyttä, keltainen varoitus ukkosmyrskyistä

Pakko se on myöntää. Nimittäin se, että melko tyhjältä tuntui tuo eilinen tv-ilta kun yleisurheilun EM -kisat päättyivät sunnuntaina. En pidä itseäni kovin suurena yleisurheiluniilona, mutta olihan se mukava katsella kun huippu-urheilijat suorittivat. Lähes lajista riippumatta. Vaikkakin, jostain syystä, suosikkilajejani ovat aina olleet naisten korkeushyppy, pituus ja kolmiloikka. Olen vanha likainen setä. Myönnetään.

Noiden edellä mainittujen maanosamme huippujen lisäksi kentällä hääräsi myös muutama suomalaisurheilija. Heidän suorituksista ei juurikaan jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Niinpä joukkueen 3-4 mitalin tavoitteesta ei jääty kuin 3-4 mitalia. Eli ihan vähän.

Avasin eilen illalla myös oman, siis ihan oikean, television pitkästä aikaa. Noita kisoja, ja melko paljon muitakin ohjelmia, katselen pitkälti puhelimen/läppärin kautta VPN:llä joka asemoi minut Espooseen ja mahdollistaa näin suomikanavien katselemisen. Mutta eilen siis ihan oikea, paikallinen, televisio auki. Boksi latasi itseään pitkään ja hartaasti. Kunnes oli valmis. Ja eikun kanavia pläräämään. Joita riitti. Pääsin laskuissani jonnekin hieman yli sataan kanavaan, mutta sitten luovutin ja selailin vain eteenpäin. Jaahas, että tämmöisitäkin täältä nykyään sitten löytyy.

Tosiasia on se, etten todellakaan tarvitse noin montaa kanavaa. Mutta kun viimeksi taistelin nettiyhteyden palvelutarjoajan kanssa, johon kuuluu siis myös televisio, minua palvellut tyyppi ilmoitti että minulla on vanhentunut liittymä (?) ja että hän päivittää sen tässä samalla. Hinta laski ja kanavia tuli lisää. Ja mikäpä siinä, varsinkin kun huomasin että myös urheilua pukkaavat kanavat olivat lisääntyneet nekin sangen mukavasti. Niitä, tai nykyään pakettiin sisältyvää HBO:ta, voi sitten katsella synkkinä talviöinä kun tuuli vinkuu nurkissa ja sukat pyörivät jaloissa. Sananmukaisesti. Jos en ihan väärässä ole, minulla pitäisi nykyään näkyä myös kanava, joka omaa oikeudet jopa NHL -kiekkoon. Mistä en valita yhtään. Jos oikeuden haltija ei ole kesän aikana muuttunut.

Vakiolukijani tietänevät että pidän tilastoista. Tai en niinkään tilastoista vaan enemmänkin niiden tuottamista faktoista. Vaikka joku vanha sanonta kuuluukin 'valhe-emävalhe-tilasto', henkilökohtaisesti uskon lukuihin. Kuten vaikkapa turistitilastojen tuottamiin lukuihin, jotka on nyt julkaistu heinäkuun osalta. Tällä kertaa kurkataan koko Kroatian turismia, ei pelkästään Dalmatiaa tai Kastelaa.

Heinäkuussa tähän maahan reissasi 2,6 miljoonaa turistia jotka yöpyivät täällä 11,9 miljoonaa yötä. Turistimäärä on kasvanut vuoden takaisesta heinäkuusta 4% mutta yöpymiset laskeneet 1,5%. Suurin kasvu on tapahtunut maan sisäisissä turisteissa, heidän lukumäärä nousi peräti 13% ja yöpymiset jopa 14,4%. Ulkomaalaisia turisteja Kroatiassa vieraili 3,2% enemmän kuin viime vuonna, mutta heidän yöpymiset laskivat 2,4%.

Ja mistä nämä ulkomaalaiset sitten tulevat ja keitä he ovat? Perusturisti Kroatiassa on 55-64 vuotias saksalainen nainen. Täällä käy nimittäin enemmän naisia kuin miehiä ja tuo 55-64 v. on suurin ikäryhmä. Toiseksi eniten turisteja löytyy alle 14 ja kolmanneksi 45-54 -vuotiaista. Suurin lähtömaa on Saksa jota seuraavat suuruusjärjestyksessä Slovenia, Itävalta, Puola ja Tsekki. Siis kun puhutaan koko maan turisteista.

Ihan näppituntumalta tuo puolalaisten suuri määrä pitänee myös meidän kylien kohdalla hyvinkin paikkansa, tuolla rannan ravintoloissa pulputetaan kesäisin puolaa taatusti lähes yhtä paljon kuin kroatiaa. Saksalaisiakin täällä toki näkee, mutta väittäisin että Kastelassa heitä ei ole niin paljoa kuin vaikkapa Istrian maakunnassa, joka on muutoinkin koko maan suosituin turistikohde ja sijaitsee huomattavasti lähempänä Saksaa kuin Dalmatia.

Siinäpä teille lyhyt tilastopläjäys Kroatian turismista. Lehtitietojen mukaan matkailuyrittäjät ovat yleisesti sitä mieltä, että turistimäärät ovat olleet selkeässä laskussa tänä kesänä, mutta nyt julkaistut luvut eivät tuota tunnetta ihan suoraan tue. Sen sijaan ne näyttävät siltä, että suurin kasvuvaihe Kroatian turismissa näyttäisi olevan ohitse ja on siirrytty ns. normaaliin. Eli että ilman suurempia katastrofeja luvut elävät ylös alas kuukausittain ja vuosittain. Eivät radikaalisti mutta kuitenkin. Toki niiden kehitystä on ihan hyvä seurata melko tarkalla silmällä maassa jonka vientituloista 31% tulee turismista. Joka siis, toisin sanoen, elää turismilla.

Tilastoilla mentiin siis näin tiistaina. Huomenna jotain muuta. Tai sitten ei. Mistä sen vielä voi tietää.