17. elo, 2018

Kultainen sukupolvi

Kastel Stari

23-30 C

Enimmäkseen aurinkoista

Ja taas on perjantai. Viikko järjestysnumeroltaan 33 alkaa olla tapulteltu ja on aika kurkata mitä sitä on tällä viikolla saatu aikaiseksi. Sitä ennen palaan kuitenkin ihan lyhyesti eiliseen blogiin ja krotialaiseen kauhukertomukseen.

Tiesin jo enteriä painaessani ja tekstin maailmalle lähettäessäni että tulen saamaan palautetta jutusta. Tiesin että palaute tulee olemaan pääosin kauhistelua siitä että kuinka voit kirjoittaa moista, eihän kroaatit tuollaisia ole ja että jos ovatkin, kyseessä on yksittäistapaus. Ja niin se onkin. Kirjoitin itsekin jo eilen että kysymyksessä on, varsinkin asian kärjistyksen ja häätämisessä käytettyjen keinojen osalta, yksittäistapaus. Ja ei, kroaatit eivät ole sellaisia/tuollaisia. Paitsi että osa on. Osa kroaateista on kusipäitä. Mutta niin on osa suomalaisista. Tai ruotsalaisista. Tai jenkeistä. Ja kyllä, kyllä voin kirjoittaa myös tämän maan hieman huonommista asioista ja epäkohdista. Joita täälläkin esiintyy vaikka kuinka koittaisimme pistää päätä pensaaseen ja kieltää niiden olemassaolon.

Lupaan ja alleviivaan että jos/kun eteeni ilmaantuu tulevaisuudessa uusia epäkohtia tai omituisuuksia, tulen kirjoittamaan niistä aivan avoimesti. Halusitte tai ette. Samaan hengenvetoon todettakoot että tulen kirjoittamaan myös positiivista ja hyvistä asioista aivan yhtä avoimesti.

Sitten aivan jotain muuta. Nimittäin jalkapalloa. Kroatia taisteli, kuten ainakin kaikki paikalliset ja me täällä asuvat taatusti muistamme, itsensä hienosti hopealle jalkapallon MM -kisoissa Venäjällä alkukesästä. Jo ennen kisoja oli tiedossa että nämä kisat saattavat olla viimeinen mahdollisuus Kroatialle saavuttaa jotain suurta, sillä maajoukkue alkaa olla 'vanha' ja on odotettavissa että pelaajat lopettelevat pelaamisensa hiljalleen huiputasolla. Kahden vuoden kuluttua pelattavat EM -kisat ovat aivan viimeinen takaraja tälle Kroatian nykyiselle 'kultaiselle sukupolvelle'. Neljän vuoden takana odottavat MM -kisat ovat joukkueen nykyiselle rungolle jo aivan liian kaukana.

Ennuste alkaa hiljalleen toteutua. Tällä viikolla lopettamisestaan maajoukkueessa ovat ilmoittaneet ensin tiistaina joukkueen kärkipelajaa Mario Mandzukic ja heti perään keskiviikkona maalivahti Danijel Subasic. Mandzukic kertoi lopettamispäätöksensä perustuvan siihen, että vaikka hän olisi kuinka halunnut vielä jatkaa, hänellä on kuitenkin tunne ettei hänellä ole enää mitään annettavaa joukkueelle. Siksi on aika lopettaa. Mandzukic, 32 vee, teki Kroatian paidassa 89 ottelussa 32 maalia.

Maalivahti Danijel Subasic, 33 v., puolestaan kertoi että hän saavutti viimeisen käyttöpäivänsä maajoukkuessa. Unelmansa, pelata MM -lopputurnauksessa Kroatian pyhässä pelipaidassa, toteutui ja näin hänen tiensä joukkueessa on tullut päätökseen. Pakko kiittää molempia herroja kaikista tunteista joita saimme heidän kanssaan kokea alkukesästä. Kokemus oli ikimuistoinen ja hyvinkin verrattavissa 'nevöfoget ysiviiteen' aikoinaan Suomessa.

Ja lisää jalkapalloa. Selailin eilen niitä uusia televisiokanavia joista oli juttua aiemmin viikolla. Keskityin pääsääntöisesti urheilutarjontaan johon päivityksen jälkeen on siis pompsahtanut lisää kanavia. Yksi kanava tarjoili golfia, joku toinen tennistä, sitten porn... eikun jalkapalloa, sitten moottoriurheilua, taas porn... eikun lisää jalkapalloa.... ja hetkinen. Onpas tutunnäköinen ympäristö. Ja niinhän se olikin, SK3 lähetti suorana jalkapallo-ottelua jossa pelasivat vastakkain Helsinki ja Olimpia. Eli HJK:n ja Ljublijanan Eurooppa Cupin kolmannen karsintakierroksen toinen osaottelu Helsingin Telia 5g Areenalta! Ja vielä kroaatiksi selostettuna! On tämä nykyinen tiedonvälitys ihmeellistä.

Ottelusta sinänsä ei ole paljoa kerrottavaa. HJK oli hävinnyt jo ensimmäisen osaottelun Sloveniassa peräti 3-0 joten paljon ei odotettu kakkososaltakaan. Eikä paljoa saatukaan, peli päättyi vieraille tylysti 1-4. Ljublijana jatkoon seuraavalle kierrokselle yhteismaalein 1-7. Klubin toimitusjohtaja Aki Riihilahti pyysi Twitterissä kannattajilta anteeksi joukkueen esitystä. Ja syytä olikin pyytää.

Näin tälle viikolle. Tässä viikon varrella on käyty läpi kaikenlaisia kyläjuhlia, käyty läpi hyvinkin perusteellisesti viimeisimpiä lukuja Kroatian turismista ja siinä sivussa hämmästelty pimppejä. Muun muassa. Jännä nähdä mitä kaikkea sitä ensi viikolle keksitään.

Nyt hyvät viikonloput kaikille. Pitäkää itsestänne, ja toisistanne, huolta. Minä palaan näille linjoille takaisin taas maanantaina. Nähdään silloin uusien aiheiden parissa. Viikonloppuja!