20. elo, 2018

Historiaa, osa 1

Kastel Stari

24-33 C (keltainen varoitus korkeasta lämpötilasta)

Aurinkoista

Saamieni tiedustelujen ja muun palautteen perustella olen ilokseni huomannut että yhä useampi suomalainen on suuntaamassa lomalle Kroatiaan varsinaisen huippusesongin ulkopuolella. Ihmisiä on tulossa paljon syyskuussa ja jopa lokakuussa mikä on erinomainen kehityssuunta monestakin eri syystä. Mitä sitä turhaa puskea itseään ihmispaljouteen kun sen saman loman voi kokea myöhemminkin, kenties jopa hieman edullisemmin ja taatusti huomattavasti väljemmin.

Niinpä lienee syytä, jälleen kerran, kertoa hieman tästä meidän kaupungista Kastelasta. En lähde nyt tällä kertaa runoilemaan mitään turistiesitettä, koitan keskittyä enemmänkin faktoihin ja ennenkaikkea kaupungin ja meidän kylien historiaan.

Kastela, joka kääntyy suomeksi 'linnat' ja on siis monikkomuoto sanasta Kastel (linna). Nimi ei ole suuri ihme sillä Kastelan kaupunki muodostuu seitsemästä kylästä joissa jokaisessa oma oma linnansa. Itseasiassa linnoja oli alunperin peräti 16 kappaletta, mutta niistä ei ole nykypäivään säilynyt kuin nuo seitsemän. Linnat on rakennettu 1460-1550 lukujen välisenä aikana pääsääntöisesti puolustuslinnoiksi lähinnä turkkilaisia vastaan. Vanhin puolustuslinja, ei siis linna vaan linja Kastel Sucuracin kylässä, ajoittuu tosin peräti 1390 -luvulle. Tätä linjaa vahvistettiin sitten 1510 -luvulla rakentamalla sen yhteyteen linnoitus.

Nykypäivänä edellä mainitut linnat ovat hyvin vaihtelevassa kunnossa. Osa on entisöity tai uudelleen rakennettu ja päivittäisessä käytössä kuten vaikkapa Kastel Luksicissa sijaitseva Kastel Vitturi. Osa taasen seisoo tyhjillään odottaen toimenpiteitä ja jopa käyttötarkoituksen muutosta. Ainakin yhteen linnaan on suunniteltu hotellia mutta urakoitsija sotki tyypilliseen kroatialaiseen tapaan asiansa niin pahasti että nyt tuo linna seisoo Kastel Novin rantapenkalla tyhjillään. Eli jos jollakulla pyörii taskuissa muutama miljoona, saa ottaa yhteyttä. Hotellitaustan omaavana lupaan tuolle hotellille vähintäänkin 80% vuosittaisen täyttöasteen. Sijainti kun on sen verran mellevä.

Mutta takaisin historiaan. Jokaisen linnan ympärille muodostui aikoinaan luonnollisesti asujamisto ja näin jokaisessa kylässä on vielä nykypäivänäkin oma vanha kaupunkinsa. Nämä paikoittain erittäinkin hyvin säilyneet kylien keskustat edustavat tyypillistä dalmatialaista arkkitehtuuria keskiajalta avoimine portaikoineen, parvekkeinen, kapeine kujineen ja toreineen.

Kastela on aina elänyt maasta. Vaikka 1900 -luvun lopun kommunistihallinto teki kaikkensa tuhotakseen Kastelan kylien maatalouden pakkosiirtämällä ihmisiä tehtaisiin, alueella viljellään yhä paljon. Kastelan viljelysmaata on pidetty aikoinaan jopa niin arvokkaana ja hedelmällisenä että Trogirin ja Splitin mahtisuvut taistelivat siitä jatkuvasti. Maata ei kyennyt hankkimaan kuin merkittävimmät, ja rikkaimmat, aatelissuvut jotka sitten joutuivat suojelemaan maataan ja työläisiään erilaisissa puolustusrakennelmilla. Paikallinen legenda kertoo, että herttua Trpimir, jonka perustaman dynastian voidaan katsoa hallinneen Kroatiaa vuodesta 845 aina vuoteen 1091, luovutti aikoinaan nykyisen Kastel Sucuracin ympäristön viiniviljelmien ikuisen omistusoikeuden Splitin arkkipiispalle. Näiden viljelmien katsottiin olleen tuohon alueen tuottoisimmat ja hedelmällisimmät viljelysmaat. Legendan mukaan kirkkohallitus tuhosi luovutukseen liittyvät asiakirjat myöhemmin ja näin maita ei koskaan ole voitu palauttaa viljelijöille. Asiasta riidellään yhä edelleen ja täällä kiertääkin juttu jonka mukaan useat asianajasukupolvet ovat kyenneet elämään mukavaa elämää pelkästään Kastelan maakiistojen ansiosta.

Viiniharrastajat tuntevat taatusti Zinfandel viinin. Myönnän että minun oli googletettava. Kysymyksessä lienee maailmanluokan viini sillä kaikki löytämäni viinisivustot ylistivät poikkeuksetta Zinfandelia. Se on viini jonka usean sivuston mukaan 'jenkit ovat omineet'. Zinfandel on kuitenkin, todistettavasti, alunperin kotoisin Kroatiasta, tarkemmin sanoen vieläpä Kastelasta. Kalifornian yliopisto ja useat tiedemiehet tekivät kokeita yli 150 rypälelajikkeella ja lopulta Kastel Novissa sijaitsevan viinitilan näytteen geneettinen profiili osui ja ratkaisi Zinfandelin alkuperän. Joka sijoittuu siis tuohon naapurikylään Kastel Noviin. Viini säilyttänee kuitenkin tunnetun nimensä sillä kroatialaiset nimiversiot viinistä eivät välttämättä ole kovin kaupallisia. Vai mitä sanoistte nimistä Pribidrag tai Tribidrag?

En tiedä teistä lukijoistani, mutta minusta tämä historian selaaminen on  mielenkiintoista. Taidanpa siis jatkaa sitä vielä huomenna. Koska minä voin. Ja koska niin paljon jäi vielä käsittelemättä. Kuten esimerkiksi alkuperäisen Romeon ja Julian tarina. Tai mistä Kastelan turismi aikoinaan sai alkunsa. Ja kenen ansiosta. Ja paljosta muusta, sillä jos ensimmäiset maininnat historian kirjoissa Kastelasta ajoittuvat 1300-1500 vuoden päähän, niin onhan tässä välissä ehtinyt sattua ja tapahtua kaikenlaista. Mistä lisää sitten siis huomenna.