27. elo, 2018

Tyypillinen kroaatti, osa 1

Kastel Stari

17-29 C

Osittain aurinkoista

Olipas jännä viikonloppu säiden suhteen. Varsinkin eilinen sunnuntai. Erilaiset sääsovellukset aloittivat ukkosmyrskyvaroituksensa hyvissä ajoin jo lauantaina. Yhdellä niistä oli keltainen varoitus (asteikko oranssi-keltainen-punainen) ja toinen pumppasi varoituksia; ukkosmyrsky alkaen kello 00.00, ukkosmyrsky alkaen kello 01.00, ukkosmyrsky alkaen kello 03.00 ja lopulta ukkosmyrsky alkaen kello 05.00. Kuten arvata saattaa, ei tullut ukkosmyrskyä. Ei yhtenäkään povatuista ajankohdista. Kello viisi tosin heräsin siihen että tuossa vuorien takana jyrisi ja salamoi niin että makuuhuoneessa oli hetkittäin valoisaa kuin päivällä, mutta kun sitten kuuden jälkeen nousin ylös, taivas oli sininen ja aurinko paistoi. Että se niistä ukkosmyrskyistä, ainakin tässä meidän kohdalla.... Tuolla pohjoisemmassa osassa maata ja jopa Splitin eteläpuolella oli kuulemma sadellut kyllä. Meillä tässä taitaa tuo vuorijono toisella ja meri toisella puolella pitää suurimmat ukkoset poissa.

Vaan kun riittävän kauan povaa, kyllä se jossain kohdin osuu. Neljän aikoihin iltapäivällä räsähti ja ukkoskuuro vihdoin saapui. Vettä tuli oikeinkin huolella, muutaman kerran räsähti, salamoi ja lämpötila sukelsi 29 asteesta 19 asteeseen kahdessa minuutissa. Ennuste tosin kertoi että ukkonen olisi ollut odotettavissa kello 17.00, mutta close enough.

Minulta kysellään aika ajoin että minkälaisia ihmisiä ne kroaatit ovat? Että minkälaisten tyyppien keskellä sinä oikein siellä asustelet? Koska näitä kysymyksiä on taas tullut ja aiheesta on muutenkin keskusteltu, niin vastataan. Tai koitetaan vastata. Sillä ei minulla ole vastausta. En todellakaan tiedä minkälainen on 'tyypillinen kroaatti'. Väitän, että kukaan ei tiedä.

Olen useamman kerran, useammassa eri yhteydessä, todennut että tämä maa on hyvin monimuotoinen. Mikä koskee myös ihmisiä ja heidän luonteenlaatujaan. Kokemukseni ja näkemykseni kroaateista perustuu ja pohjautuu pitkälti, itseasiassa melko puhtaasti vain ja ainoastaan, tähän seutuun missä elän ja asun. Tai vieläkin tarkemmin, niihin ihmisiin joita olen tavannut ja joiden kanssa olen ollut tekemisissä. Niinpä vastaukseni kysymykseen on hyvin rajallinen ja erinomaisen subjektiivinen. Vähän niinkuin koittaisit selittää suomalaisen tyypillistä luonteenpiirrettä jollekulle ulkomaalaiselle. Koitapa niputtaa yhtään minkään sateenvarjon alle turkulaiset, savolaiset ja lappalaiset. Vaikeaa on, hyvin vaikeaa.

Tottakai tiettyjä, aivan yleisiä luonteenpiirteitä voidaan liittää, ja liitetään, jokaiseen kansallisuuteen. Ranskalaiset ovat itsetietoisen arrogantteja, skotit pihejä, englantilaiset teetä hienostuneesti lipittäviä hienohelmoja tai jalkapallo-otteluissa möykkääviä häiriköitä ja jenkit äänekkäitä ja itsevarmoja. Ja niin pois päin. Paitsi että mikään edelläolevista ei pidä paikkaansa. Erilaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa kansakunnan itse itseensä liittämät stereotypiat ovat yleensä  aivan aivan jotain muuta kuin se miten ulkopuoliset heidät näkevät ja kokevat. Kansallisuuksien erityispiirteet, tai piirteet jotka niihin liitämme, elävät ja muuttuvat jatkuvasti. Niinpä on mahdotonta tyhjentävästi luonnehtia tyypillistä kroaattia. Aivan kuten on mahdotonta luonnehtia ruotsalaista. Tai norjalaista. Tai italialaista.

Olen jollain keskustelupalstalla nähnyt luonnehdinnan, ja tainnut että itsekin joskus lausua, että kroaatit muistuttavat jollain tavalla meitä suomalaisia. Suomalaisiin liitettäviä stereotypioita ovat mm. hiljaisuus, vaatimattomuus ja tietynlainen yksioikoisuus. Ovatko kroaatit sitten hiljaisia, vaatimattomia ja yksioikoisia? Eivät ole. Kuten eivät ole suomalaisetkaan. Tuo suomalaisluonnehdinta pohjautuu 1800 -luvun lopulle jolloin eliitti rakensi niin yhteiskuntaa kuin suomalaista identiteettiä. Jotka molemmat ovat kehittyneet nykypäivään mennessä paljon. Samalla olisi myös suomalaisiin liitettävien stereotypioiden pitänyt kehittyä.

En ala tässä kohdin listaamaan erilaisia piirteitä joita eri kansakuntiin liitetään tämän enempää, kunhan totean että pyörittyäni elämäni aikana hyvinkin erilaisissa ja tasoisissa kansainvälisissä ympyröissä, olen omin silmin todistanut kuinka stereotypia toisensa jälkeen on romuttunut. Näin on käynyt myös ihan Suomen sisällä. Kaikki pohjalaiset eivät ole jämäköitä tuppisuita eivätkä savolaiset vilkkaita suupaltteja. Siksi en voi, enkä edes halua, alkaa lyömään minkäälaisia leimoja tai luonnehdintoja myöskään kroaatteihin.

Huomenna vielä vähän tarkemmin siitä miten olen nämä kanssaeläjäni täällä kokenut ja minkälaisiksi heidät hahmotan. Kuten tuossa edellä moneen kertaan todettu, tämä luonnehdinta ei tule olemaan mikään kaiken kattava, kaiken kroaateista kertova, raportti. Se tulee olemaan puhtaasti yhden ihmisen näkemys ympäröivistä lajitovereistaan. Jotka sattuvat olemaan pääsääntöisesti kroaatteja. Tästä, ja varmaan jostain muistakin asioista, lisää sitten huomenna. Tervetuloa tsekkaamaan.