3. syys, 2018

Uutiskatsaus

Kastel Stari

20-25 C

Vaihtelevaa pilivisyyttä, ukkoskuurojen mahdollisuus

Koska tänään on maanantai, mikä ei liene kovin suuri yllätys monellekaan, en tuhlaa aikaanne pitkiin jaarituksiin mistään yksittäisestä asiasta. Sen sijaan tuhlaan aikaanne uutiskatsaustyyppiseen pläjäykseen viikonlopun tapahtumista. Eli kaikesta maan ja taivaan väliltä. Ja vähän siitä sivusta.

Hehkutin perjantaina kuinka Suomi on mainittu sanomalehdessä. Vieläpä ulkomaalaisessa. Ja positiiviseen sävyyn. Tuolloin oli kysymys suomalaisesta koululaitoksesta ja siitä kuinka se oli yllättänyt tutustumiskäynnillä käyneet kroaattilaiset asiantuntijat. Ja kun suomijuttujen makuun kroaattilehdistössä on kerran päästy, jatketaan. Ulkoministeri Timo Soini vierailee tänään Kroatiassa tavaten pari paikallista ministeriä. Asiasta tiedotti niin ulkoministeriö kuin suurlähetystö. Jostain syystä tämä vierailu ei sykähdytä yhtään niin paljon Niinistön Saulin visiitti huhtikuussa, mutta pitää kurkata lehdistä kuinka Soini ylittää, vai ylittääkö, paikallisen uutiskynnyksen.

Lauantaina meidän naapurikylässä, Kastel Stafilicissa, järjestettiin Salsa i salsa -juhlat. Suomeksi siis Salsa ja salsa -juhlat, jossa tarjolla oli salsaa sekä syötävässä että kuunneltavassa muodossa. Ruoka oli hyvää ja musiikki, no salsamusiikkia. Poikkeuksena moneen muuhun kyläjuhlaan näissä esitettiin paljon, todella paljon, myös erilaisia ohjelmanumeroita. Oli tanssiesityksiä, oli tulishowta, oli vaikka mitä. Näin laaja ohjelmatarjonta kuuluu hyvin harvoin paikallisiin kyläjuhliin. Näihin kuului ja lopuksi tanssittiin. Tai joku tanssi, joku toinen taas ei. Minä lähdin kotiin.

Minulla on puhelimessa ehkä maailman negatiivisin sääsovellus. Tai ainakin maailman sinnikkäin. Sen homma on lähettää varoitus automaattisesti odotettavista olevista erityisen rajuista sääilmiöistä. Ja kyllähän se niitä lähetteleekin. Sovellus aloitti ukkosmyrskyistä varoittelun perjantain ja lauantain välisenä yönä. Oli kuulemma syytä varautua ukkoseen lauantaiaamuna kello 08.00. Kun ennuste ei osunut, jos sitten vaikka kello 10.00. Ai ei vai, no jospa kello 11.00. Ja kun sekään ei osunut, appsi kyllästyi ja ilmoitti että se ukkonen tuleekin vasta kello 18.00. No ei tullut ja aika muuttui 23.00:een. Lopulta heräsin sunnuntain vastaisena yönä about kello neljä ukkoseen. Että tulihan se sieltä lopulta kuitenkin. Ei mennyt hukkaan varoittelu.

Ja arvasitte oikein, juuri nyt olisi sovellus varoitttelee ukkosesta tälle päivälle kello 10.00. Uskokoot ken haluaa.

Se olisi sitten uusi kuukausi. Mikä ei liene kovin suuri yllätys tämäkään. Mutta kuukauden vaihtuminen vaikutti täällä moneen asiaan. Erilaisten palveluiden, kuten majoitus- ja ravintolapalveluiden, hinnat laskivat koska varsinaisen huippusesongin katsotaan olevan ohitse. Monet, vain kesäisin auki olevat baarit, ravintolat ja myymälät, alkavat suunnitella sulkemista talveksi. Rantakatu on selkeästi tyhjempi kuin mitä se oli vielä viikko-kaksi sitten ja tietyt, puhtaasti turisteille suunnatut, palvelut pistivät pillit pussiin tältä kesältä. Jos teillä vaan on mahdollisuus valita seuraavan lomanne ajankohta, suosittelen erittäin lämpimästi syyskuuta reissullenne jos se on tännepäin suuntautumassa. Vaikka pieni osa turistipalveluista on kiinni, niitä riittää edelleenkin aivan tarpeeksi, hinnat ovat keskikesään verrattuna huomattavasti edullisemmat, ilmat ja uimavedet lämpimät eivätkä ruuhkat ole enää yhtään niin pahoja kuin ne olivat sesongin aikana. Lentoyhtiöt lentävät syyskuun loppupuolelle asti suoria lentoja esimerkiksi Splitiin, sen jälkeen pitää tulla vähintään yhden pompun kautta. Kannattaa tsekata!

Ja lopuksi urheilua. Meidän 'uskonto', eli jalkapallojoukkue Hajduk Split, on aloittanut paikallisen mestaruussarjan huonosti. Todella huonosti. Joukkue lymyilee kymmenen joukkueen sarjassa kuuden ottelun jälkeen kahdeksantena ilman yhtäkään voittoa. Mikä on aivan jotain muuta kuin Hajdukilta odotettiin tai mitä siltä on totuttu saamaan. Niinpä lehdistö on aloittanut päävalmentajan erottamisen, itseasiassa se aloitti sen jo muutama kierros sitten. Seuran johtoporras on puolustanut valmentajaa, ainakin tähän asti, tyyliin 'meillä on täysi luottamus valmentaja Zeljko Kopiciin'. Mikä on aiheuttanut vaatimuksia koko johtoportaan vaihtamisesta. Jos Hajduk jatkaa konttaamistaan vielä hetken, on aivan varmaa että jotain tulee taatusti tapahtumaan.

Ai niin, tiedän että olette jännittäneet tätä jo pitkään, joten kerrottakoot vielä se, että Miss Kroatiaksi valittiin viikonloppuna 18 -vuotias Ivana Mudnic Dujmina. Ettäs tiedätte.

Päätän uutiskatsauksen tällä erää tähän. Huomenna sitten lisää. Joko uutisia tai jotain aivan muuta.