4. syys, 2018

Muutto mielessä?

Kastel Stari

18-26 C

Osittain aurinkoista, ukkoskuuroja

Koska eilen oli maanantai, viikon hiljaisin päivä sosiaalisen elämän kannalta, vietin villin illan lueskellen tänne muuttaneiden ulkomaalaisten (expatsien) kokemuksia elämisestään Kroatiassa. Olen jäsenenä monessa erilaisessa expats -ryhmässä, niistä saa usean henkilön omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tietoja ja vinkkejä Kroatiassa elämiseen. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, elämiseen Dalmatiassa, sillä se on usein täysin erilaista kuin eläminen jossain muualla tässä maassa. Näissä ryhmissä ei myöskään vältellä puhumista niistä huonommista asioita, joita väistämättä jokaiselle maahan muuttavalle tulee eteen kuten useilla turisteille suunnatuilla sivustoilla tehdään.

Kroatiaan on helppo tulla. Maa ei sijaitse liian kaukana oikeastaan mistään eli on kohtuullisen lähellä kaikkea. EU:n sisältä muuttaessasi et tarvitse mitään erikoisdokumentteja, sää on pääsääntöisesti hyvä ainakin osassa Kroatiaa, maassa riittää kaunista katseltavaa ja tekemistä pidit sitten luonnosta, historiasta, puhtaasta merestä tai vaikka patikoinnista. Ruoka on hyvää ja terveellistä, ihmiset pääsääntöisesti ystävällisiä ja mukavia ja elämänasenne ja -tapa sangen rennon letkeä varsinkin täällä Dalmatiassa.

On muutama asia jotka on hyvä tietää ennen muuttoa. Jos muutat maahan pysyvästi sinun on hankittava oleskelulupa. Sen myöntää paikallinen poliisi jonka kanssa asioimisesta on monia, hyvinkin erilaisia, kokemuksia. Osalla, kuten minulla, homma sujui jouhevasti. Toisia on sitten pompoteltu luukulta ja jopa toimistosta toiseen, pyydetty mitä ihmeellisimpiä papereita ja vetkuteltu varsinaisen luvan myöntämisessä. Mutta lopulta lupa on aina irronnut kunhan byrokraatti on ensin saanut tehtyä itsestään tärkeän. Kun lupa sitten lopulta on kädessäsi, se on voimassa viisi vuotta jonka jälkeen se pitää uusia. Uusimisen pitäisi, siis pitäisi, olla muodollisuus. Muodollisuus ja helppous riippuu tasan siitä minkälainen päivä sinua palvelevalla virkailijalla sattuu juuri tuolloin olemaan.

Edelleen, jos muutat tänne pysyvästi, sinun on liityttävä paikalliseen sosiaaliturvajärjestelmään. Sitä ylläpitää paikallinen Kela, joka on nimeltään HZZO. Yleensä homma sujuu sutjakasti, mutta myös HZZOn kanssa on ihmisillä ollut melkoisia vaikeuksia. Vaikka kaikki paperit jotka on pyydetty ovat olleet mukana, se ei vaan aina ole riittänyt. Koska HZZO on valtion laitos, se toimii vanhasta tottumuksesta ajoittain hyvinkin byrokraattisesti eikä varsinaisesta asiakaspalvelusta usein ole tietoakaan. Toisinaan tuntuu että HZZOn virkailijat kiusaavat ihmisiä aivan tarkoituksella koska heillä ei ole muutakaan tekemistä. Ja koska he voivat tehdä sen.

Työpaikkoja, varsinkin sesongin ulkopuolella, on ulkomaalaisen todella vaikea löytää. Kroatian työttömyysaste on 9,6% mutta varsinkin kesäisin maa kärsii jopa työvoimapulasta. Talvisin työntekijöitä on sitten liikaakin. Ja jos sitten onnistut löytämään duunin, palkat suomalaiseen tasoon verrattuna ovat matalat. Mikä tarkoittaa sitä että paikallisiin palkkoihin suhteutettuna paikalliset elinkustannukset ovat korkeat. Ne ovat siedettävällä tasolla suomalaiseen palkka- tai eläketasoon verrattuna, mutta kuten sanottu, paikallisille ne usein ovat haastavan korkeat.

Asunnon hankinnassa kannattaa olla tarkkana olit sitten vuokraamassa tai ostamassa. Vuokramarkkinoilta on viime aikoina kuulunut valitettavan paljon sitä että sopimuksista ei pidetä kiinni ja pitkäaikaiset vuokralaiset häädetään kämpästä juuri ennen sesongin alkua. Kannattaa siis tehdä virallinen vuokrasopimus ja vahvistaa se notariaatilla. Aivan oikein, notariaatilla kaikkine leimoineen ja sinetteineen. Ostamisen kohdalla on vain yksi ohje; palkkaa paikallinen lakimies kauppaa hoitamaan. Pyydä häntä tarkistamaan myyjän kaikki tiedot kuten vaikka se, että onko hänellä oikeus myydä kyseinen asunto. Omistaako hän sen ja jos omistaa, omistaako hän sen yksin. Ja kokonaan. Lakimies maksaa hieman, mutta saattaa säästää hyvinkin suurilta ongelmilta tulevaisuudessa koska hän tietää, tai hänen pitäisi tietää, kaikki kiinteistökauppoihin liittyvät paikalliset kommervenkit. Joita riittää kyllä. 

Kommunikointi onnistuu pääsääntöisesti hyvin englannilla. Tai saksalla. Jossain tapauksissa italialla tai ranskalla. Paitsi vanhempien ihmisten kanssa, joiden kanssa pitää puhua kroatiaa. Joka on verrattain vaikea kieli. Se on vaikea lähinnä siksi, että siinä ei juurikan ole lainasanoja joten et saa tukea oikeastaan mistään, et voi pahemmin lainailla sanoja mistään toisesta kielestä. Sinun pitää siis tietää hakemasi sana kroatiksi. Lauseita muodostaaksesi sinun pitää lisäksi tuntea ainakin auttavasti kielioppi sillä sanat muuttavat muotoaan, ainakin minun mielestä, täysin mielivaltaisesti riippuen siitä missä yhteydessä niitä käytät. Itse koitan kerryttää sanavarastoani riittävän suureksi pänttäämällä ihan perussanastoa. Kun minulla sitten joskus on riittävä määrä sanoja päässäni, aloitan keskustelun. Tämä tarkoittaa sitä, että pistän sanoja peräkkäin ja katson vastapuolta kysyvästi että ymmärsitkö. Näin opin, en puhumaan, mutta tekemään itseni ymmärrettäväksi aikoinaan saksaksi. Ja samaa yritän nyt kroatian kanssa. Juuri tällä hetkellä kielitaitoni on siinä pisteessä että jos minulle puhutaan hyvin hitaasti, saatan ymmärtää jotain. Itse en vielä kykene lauseiden muodostamiseen, en edes tuohon sanajonoon.

Tässä perussetti kaikille niille joiden mielessä on käynyt muutto Kroatiaan. Byrokratia on ajoittain hämmentävää, mutta kyllä nuo virallisuudet ottaa loppujen lopuksi haltuun kohtuu helpohkosti. Haltuunottoa helpottaa huomattavasti se, että ottaa virastoihin mukaan paikallisen, kieltä puhuvan avustajan. Näin saa ainakin kielimuurista johtuvat ongelmat taklatuksi.

Että tervetuloa vaan! Itse olen viihtynyt nämä reilut kaksi vuotta, jotka olen täällä asustellut, melkoisen hyvin. Välillä on toki ollut hieman vaikeampaa, mutta niin se kait on asuit sitten ihan missä tahansa. Pääsääntöisesti kuitenkin olen tyytyväinen tekemääni ratkaisuun.

Se oli sitten tämmöinen pläjäys tänään. Pikkaisen jänskättää jo nyt mitä sitä huomiselle keksittäisi.