5. syys, 2018

Kaikenlaista

Kastel Stari

18-29 C

Aurinkoista

Ulkoministeri Timo Soini käväisi maanantaina Zagrebissa tapaamassa muutamaa paikallista ministeriä. Ollen muuten ensimmäinen suomalainen ministeri seitsemään vuoteen joka täällä vieraili. Presidenttiä ei lasketa. Ja tietysti meidän paikallinen HFU Udruga, eli Kroatia-Suomi yhdistys, tunki itsensä tapaamaan ministeriä. Kuten oheisesta kuvasta huomaatte. Herrat töröttävät kuvassa muutaman lähestystön henkilökuntaan kuuluvan rinnalla niin polleana että.

Näkyikö vierailu paikallisissa tiedotusvälineissä? Näkyi kyllä vaikka ei se nyt ihan etusivun kamaa ollut, mutta toki lehdet vierailusta kirjoittivat. Ja kirjoittivat niinkuin aina vastaavien vierailujen kohdalla; hymistiin hyvistä suhteista, hyvästä yhteistyöstä ja siitä kuinka kaupallista toimintaa täytyy tulevaisuudessa tiivistää. Eli ihan diplomaattista perusjargonia siis. Soini lupasi, ainakin lehtitietojen mukaan, että Suomi tukee Kroatian pyrkimystä päästä Schengen -maaksi mitä se siis ei vielä ole. Lisäksi lokakuussa tänne pamahtaa talousvaltuuskunta, eli lauma liikemiehiä, tutkailemaan maiden välisiä kaupallisia yhteistyömahdollisuuksia. Tällä hetkellä maat vaihtavat vain 65 miljoonan euron arvosta joka on säälittävän vähän. Suurin teollisuushaara tässäkin kohtaa taitaa olla matkailu, Suomesta tehtiin vuonna 2017 yli satatuhatta matkaa Kroatiaan ja tänä vuonna luvun odotetaan kasvavan entisestään.

Vieraista puheenollen. Maalivahtilegenda Sakari Lindfors, joka toimii nykyään KHL -jääkiekkoliigassa pelaavan Kunglun Red Starin maalivahtivalmentajana, kertoili jossain lehdessä muutostaan Venäjälle. Kun hän ensimmäistä kertaa lähti Suomesta, kaverit ja sukulaiset lupailivat kuinka tulevat sitten kylään kunhan Sakke on ensin asettunut. Vaan kukaan ei tullut. Koskaan. Sisko ja äiti kävivät pakotettuina.

Tuo tarina on tuttu lähes kaikille meille täällä Adrianmeren rannalla asuville ulkomaalaisille. Ei siis pelkästään minulle vaan myös muille tänne muuttaneille, kansallisuudesta riippumatta. Olemme havainneet että jokaikinen meistä on tehnyt tasan saman virheen. Kun olemme etsineet täältä asuntoa, olemme etsineet asuntoa jossa on tilaa ja extramakuuhuoneita koska kavereita ja sukulaisia on tulossa niin paljon kylään. Eikä kukaan koskaan tule. Ei kenellekkään meistä. Niinpä asustelemme järjettömän kokoisissa kämpissä joissa ylimääräiset makuuhuoneet ovat tyhjillään ja kylmänä suurimman osan vuodesta. Koska joku saattaa tulla sittenkin. Joskus.

Makuuhuoneista puheenollen. Pakko kertoa hauska juttu suomalaisen jalkapallon parista. Lauantaina pelattiin kakkosdivisioonan jalkapallo-ottelu Mypa-NJS. Mypa voitti ottelun 2-0 mutta pelin jälkeen NJS:n valmentaja Mikko Manninen ihmetteli Mypan todella pitkälle vietyä vastustajan vakoilemista. Joku Mypan pelaaja oli nimittäin viettänyt yönsä valmentajan tyttären makuuhuoneessa heräten sieltä ottelupäivän aamuna. Saaden näin kaiken muun ohella myös todella 'sisäpiirin' tietoa.....

Pysytään uutisissa. Haapavesi on pieni, vajaan 7000 asukkaan, kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä paloi puinen omakotitalo viime lauantaina. Sunnuntai -aamuna lähetin viestin ystävälleni ihan vain tarkistaaksekseni ettei kysymyksessä ollut hänen talonsa sillä tiesin tyypin asuvan Haapavedellä puisessa omakotitalossa. No ei ollut, mutta hämmennys oli melkoisen suuri kuinka minä, lähes 2000 kilometrin päässä, voin tietää moisesta asiasta josta kaverini, joka asuu noin 3 kilometrin päässä palaneesta talosta, ei ollut vielä kuullutkaan. En keksinyt asiaan muuta selitystä kuin sen että olen friikki. Uutisfriikki. Niinkuin olenkin. Luen erilaisia, niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia, uutissivustoja useamman kerran päivässä, katselen päivittäin Ylen puoli yhdeksän uutiset, luen Ilta-Sanomien paperiversion päivittäin netissä, seuraan uutisfiidejä Twitterissä, minulle tulee sivustojen pääutiset automaattisesti ilmoituksina puhelimeen. Ja niin poispäin. Friikki mikä friikki, mitä sitä kieltämään. Mutta pysynpä ajantasalla mitä maailmalla tapahtuu vaikka välillä hieman ahdistaa.

Kylläpäs tälle päivälle lätkähti oikein vanhan kunnon ajan 'vähän kaikenlaista ja pikkaisen vielä sen sivusta' -päivitys. Mutta jos sitä huomiselle saisi ajatukset taas kasaan ja kootuksi niin jututkin voisivat olla hieman paremmin hallinnassa. Vaan mistäpä sen voi tietää. Katsellaan sitä sitten huomenna.