7. syys, 2018

Roskia, roskia

Kastel Stari

20-28 C

Osittain aurinkoista

Kirjoitin eilen kroatialaisista ihmeellisyyksistä. Tarkkaan ottaen ei ne mitään ihmeellisyyksiä ole/olleet, ne ovat/olivat asioita jotka ovat täällä hieman eri tolalla kuin mihin olen Suomessa tottunut. Siksi ne tuntuivat aluksi, ja tuntuvat osittain vieläkin, omituisilta. Vaikka suurimpaan osaan niistä alkaa olla jo sangen tottunut/turtunut.

Kuten roskaisuuteen. Todettakoot heti alkuun että Kroatia ei, tai ainakaan tämän meidän seutu, ole suinkaan mikään kaatopaikka. Ei täällä tarvitse kahlata polviaan myöten roskissa. Mutta jopa paikalliset tiedotusvälineet ovat kiinnittäneet huomion siihen että ihmiset eivät vaivaudu viemään roskiaan roskikseen. Ei vaikka roskis olisi kymmenen metrin päässä. Mielummin se jätskipaperi putoaa siihen kadulle, tasan siihen kohtaan missä se jäätelö sattuu loppumaan. Tämä koskee kuulemma lähinnä paikallisia nuoria mutta myös turisteja. Lisäisin itse tuohon vielä paikalliset keski-ikäiset. Eivät hekään puhtaita pulmusia ole jos tällainen imaisu tässä yhteydessä sallitaan.

Paikallinen jätehuolto on myös mielenkiintoista. Täällä kotitalouksien roskat viedään peltisiin roska-astioihin joita on pitkin poikin siellä sun täällä katujen varsilla. Astiat käydään sitten tyhjentämässä säännöllisen epäsäännöllisesti. Jopa sunnuntaisin. Suomesta tuttua taloyhtiöiden tai yksittäisten talojen omia jätekatoksia tai -huoneita ei täällä tunneta.

Kun jäteastia kadun varrella on täynnä, se on sitten täynnä. Ja silloin se roskapussi jätetään pöntön eteen tai siihen viereen kadulle. Mikä aiheuttaa sen, että kun jäteauto ei ole vähään aikaan käväissyt, jäteastiat ja niiden ympäristö ovat melko villin näköisiä. Kulkukissat tykkävät, niillähän on tuolloin seisovat pöydät katettuina.

Jäteasiaan liittyy myös niiden lajittelu. Jossa tämä maa on noin kymmenen vuotta Suomea jäljessä. Tiedän tasan kaksi (2) roska-asemaa näissä meidän lähikylissä jossa on eriväriset pöntöt erityyppisille jätteille. Joten ei tuo lajittelu aivan huipussaan täällä ole. Vielä. Sitäpaitsi aamulenkillä satuin kiinnittämään huomion jäteautoon joka oli tyhjentämässä näitä kierrätysastioita. Samaan autoon ne kaikki näyttivät tyhjentyvän. Enkä oikein usko että jäteauto itsessään olisi niin fiksu että osaisi lajitella jätteen sisällään sen jälkeen kun ne kaikki on kipattu sisään samasta nielusta.

Aivan oma asia on muovijäte. Sehän aiheuttaa tunnetusti suuria ongelmia ja muovin käyttöä on maailmanlaajuisesti kehoitettu vähentämään radikaalisti. Muovikassit alkavat olla maksullisia, banaanit eivät tarvitse omaa pussia eikä siinä Prisman kassalla niitä jugurtteja tai pakasteita todellakaan tarvitse pistää siihen erilliseen pikkuiseen muovipussiin. Kyllä ne siellä kauppakassissa sen kotimatkan kestävät ilmankin.

Mutta täällä, täällä ei muovissa säästellä. Muovipussit kauppojen kassoilla, pienemmät sellaiset, ovat ilmaisia. Kaikki hedelmät pakataan pieniin pusseihin. Ja kun ostat lihaa lihakaupasta tai -tiskiltä, se pakataan, ei suinkaan paperiin niinkuin Suomessa, vaan ensin muoviin ja tämä paketti sujautetaan vielä varmuuden vuoksi muovipussiin. Jonka päälle läntätään sitten hintalappu. Kassalla tämä muovi-muovihärdelli pakataan sitten tietysti vielä siihen ostosmuovikassiin.

Roskaisen ja jätteitä sisältäneen postauksen lopuksi vielä vähän televisioasiaa. Joku saattaa muistaa kuinka olin innoissani muutama viikko sitten kun nettiyhteyttä fiksatessaan palveluntarjoaja päivitti liittymäni. Ja sain lisää televisiokanavia, mm. useamman uuden urheilukanavan. Paitsi etten saanut. Se oli jokin kuukauden promo ja kun eilen sitten yritin katsella jotain joltain näistä uusista kanavista, televisio ilmoitti ettei kanava kuulu tilaukseeni. Joten soitto palvelutarjoajalle. Josta kuulin että juu, se oli promokampanja. Kuullostin varmaan niin surulliselta menetetyistä kanavista ettei tarvinnut edes kauheasti vinkua kun asiakaspalvelijatyttö ilmoitti että ok, minäpä aktivoin ne sinulle uudelleen. Ilman extraveloitusta. Ja ilman mitään kuukauden rajoituksia. Ja nyt näkyy urheilukanavat. Jotka pumppavat mm. KHL ja DEL jääkiekkoa. Vielä kun muistaisi katsella niitä.

Viikonlopun kunniaksi otin kuvan kahdesta kaljapullosta. Se on tuossa ohessa. Syy tähän on se, että nuo pullot sisältävät alkoholintonta olutta jota olen nauttinut nyt useamman viikon. Enkä tuona aikana ole juonut ainuttakaan alkoholipitoista juomaa, en olutta enkä viiniä. Siksi tuo kuva. En ole keulinut asiasta koska siinä ei mielestäni ole mitään keulimista. Vaikka muutaman kerran olen joutunut, jopa täällä, selittelemään miksen ota tarjottua viinilasia vaan otankin sen sijaan kuplavettä. Tai Cokista.

Tämä ei suinkaan ole mikään lopullinen raittiuslupaus tai absolutismin korostus. Tulen taatusti jossain välissä juomaan jälleen niin viiniä kuin normiolutta mutta juuri nyt mennään oma aikansa näillä asetuksilla. Toistaiseksi ei ole tuntunut edes yhtään pahalta.

Tulipas tästä viikon viimeisestä roskainen pläjäys. Ja alkoholiton. Mutta nyt hyvää viikonloppua, alkolla tai ilman. Palaan takaisin tähän osoitteeseen taas maanantaina. Hyvää viikonloppua.