10. syys, 2018

Hei me äänestetään!

Kastel Stari

19-29 C

Enimmäkseen aurinkoista

Ulkomailla asuu yli 250.000 suomalaista. Tähän asti ulkkareista on äänioikeuttaan eri vaaleissa käyttänyt vain joka kymmenes. Yhtenä syynä on pidetty sitä, että kaikki ulkosuomalaiset eivät välttämättä asu suurlähetystöjen tai konsulaattien lähistöllä eivätkä jaksa reissata, joskus hyvinkin pitkää ja vaivaloista matkaa pelkästään sen takia että pääsisivät vääntämään numeroa lapulle. Mutta ensi kevään vaaleissa tähän tulee muutos. Vihdoinkin.

Eri järjestöt ovat vaatineet ulkosuomalaisille, muissa EU -maissa iät ajat käytössä ollutta, mahdollisutta kirjeäänestykseen jo ammoiselta 1990 -luvulta lähtien. Nyt ensi kevään eduskuntavaaleissa tämä vihdoin toteutuu. Oikeusministeriöstä on tammikuusta alkaen mahdollista tilata 'äänestyspaketti', mitä se ikinä tarkoittakaan, kotiosoitteeseen ulkomaille. Oman ehdokkaansa numeron voi raapustaa paketissa olevaan lappuun heti maaliskuussa kun ehdokkaiden numerot on julkaistu ja pistää paketti postitse takaisin Suomeen. Näin, naps vaan, on kansallisuusvelvollisuus täytetty. Minä tykkään. On mukava äänestää vaikka sillä yhdellä äänellä ei nyt niin kauheasti merkitystä loppujen lopuksi olekaan. Mutta onpahan rikkana rokassa. Ja koska äänestän, jäänkin nyt odottelemaan eri puolueiden promatavaraa ääneni varmistamiseksi. Lupaan pyhästi äänestää juuri sen puolueen ehdokasta joka lähettää ensimmäisenä jotain vaalikrääsää. T-paitani koko on XXL ja osoitteeni löytyy näiltä sivuilta. Hopi hopi!

Vaikka uudistus on hyvä, se herättää muutaman kysymyksen. Ensinnäkin, miksi ihmeessä äänestys järjestetään kirjeitse? Tietoliikenneyhteydet ovat nykypäivänä lähes joka puolella maailmaan jo niin hyvät että luulisi olevan yksinkertaisempaan, ja halvempaa, kerätä ulkkareiden äänet netitse. Tämä toteutuu kenties tulevaisuudessa, nyt mennään vielä siis vanhanaikaisella kirjepostilla. Kas kun ei kirjekyyhkyillä.

Sinänsä on ihan hyvä, Krotian postin nopeuden ja luotettavuuden tuntien, että tuohon koko äänestysruljanssiin on varattu riittävä aika. Kun äänestyspaketti on mahdollista tilata jo tammikuussa ja itse vaalit ovat vasta huhtikuussa, niin luulisi jopa hieman hitaammankin postilaitoksen onnistuvat edestakaisessa postimanööverissä tuon ajan sisällä. Tai no... Kroatian posti.

En ole paneutunut äänestyksen yksityiskohtiin vielä tarkemmin ja niinpä mietin että mistä vaalipiiristä me saamme ehdokkaamme valita. Eihän ulkkareille omaa vaalipiiriään voida rakentaa ja tuskin me täysin vapaasti kaikista ehdokkaista saamme itse valita? Jos, kuten minulla, ei ole vakinaista osoitetta Suomessa koska olen virallisesti kirjoilla täällä Kroatiassa ja Kastel Starissa, niin määräytyykö vaalipiirini kenties sen mukaan missä olen asunut viimeksi Suomessa? Vai sujahdammeko me johonkin yhteen, samaan, vaalipiiriin kuten vaikkapa Helsinkiin? Äänioikeutettuja ulkosuomalaisia on kuitenkin yli 250.000, eli yhtä paljon kuin äänestäjiä on Keski-Suomen vaalipiirissä, joten melko suuresta äänipotista on kysymys. Jos meistä vaikka puoletkin innostuisi äänestämään. Mikä ei kylläkään tule tapahtumaan (toim.huom.) Keski-Suomesta valitaan eduskuntaan muuten 10 kansanedustajaa joten sikäli se oma vaalipiiri ulkkareille voisi olla perusteltu ja mukava.... Ehdokkaiksi vain ja ainoastaan ulkosuomalaisia. Minä tiedän heti ainakin pari-kolme nimeltämainitsematonta tyyppiä täältä Kroatiasta jotka saattaisivat olla kiinnostuneita. Enkä laske itseäni tähän porukkaan.

Vaalisalaisuus on asia joka on ollut, aiheestakin, tapetilla kun tätä uudistusta on runnottu läpi. En tiedä miten se on ratkaistu, vai onko mitenkään, mutta se numero väännetään siis käsin paperilappuun. En muuten tiedä sitäkään että pitääkö se tehdä lyijykynällä niinkuin oikeassa äänestykopissa jostain syystä edelleen kait tehdään, mutta käsipelillä keittiön pöydän ääressä siis mennään. Kuka vastaa siitä, että minä äänestän juuri sitä tyyppiä jota haluan äänestää? Kuka vastaa siitä, ettei esimerkiksi alakerran naapuri Denis uhkaa minua aseella ja pakota vääntämään Teuvo Hakkaraisen numeroa äänestyslippuun? Sen tiedän kyllä ettei Denistä oikeasti voisi vähempää kiinnostaa ketä äänestän tai en äänestä eikä hän, hyvin suurella todennäköisyydellä, ole ikinä kuullutkaan Hakkaraisesta. Joka on ihan hyvä asia Deniksen kannalta. Tyyppi oli muuten hieman pihalla kun eilen kysäisin että onko sinulla muuten asetta.

Näin saatiin, sangen äänestyspainotteisella jutulla, uusi viikko taas käyntiin. Aihe pompsahti mieleen varmaan sen takia kun Ruotsissa äänestettiin parlamenttivaaleissa eilen ja suomalaismediat ovat jauhaneet näistä vaaleista etukäteen kyllästymiseen asti. Uutisia ei ole pystynyt välttelemään vaikka kuinka olisi yrittänyt jos on yhteenkään suomalaiseen tiedotusvälineeseen viime viikkoina törmännyt. Nyt on äänet annettu laskettu, tasan meni ja entistä syvemmällä kusessa olevat. Kuulemma.

Huomenna sitten aivan jotain muuta. Palataan tänne takaisin about noin 24 tunnin kuluttua. Oikein hyvää viikonalkua ihan jokaiselle säädylle. Älkääkä unohtako sitä vaalikrääsää!