11. syys, 2018

Mitä se sitten maksaa?

Kastel Stari

19-31 C

Enimmäkseen aurinkoista

Minulta kysellään usein, eli aina kun tapaan uuden ihmisen, että mikä sai aikoinaan tekemään päätöksen lähteä Suomesta ja muuttamaan Kroatiaan. Minun ei todellakaan ollut pakko muuttaa yhtään mihinkään, en siis ole pakomatkalla enkä piileskele ketään. Jos näin tekisin, tuskin avautuisin päivittäin koko kansalle netissä. En ainakaan omalla nimelläni ja naamallani. Minulla ei myöskään ole suurempia kauhukokemuksia Suomesta, suomalaisuudesta tai edes suomalaisviranomaisista. Ei siis ollut minkäänlaisia varsinaisia työntötekijöitä työntämässä minua pois maasta. Ei, pidän Suomesta ja tulen olemaan lopun ikääni suomalainen asuin sitten ihan missäpäin maailmaa.

Lähtöni syynä olivat pitkälti, kenties, halu kokea uutta, saada uusia kokemuksia, tavata uusia ihmisiä ja aloittaa jälleen kerran kaikki alusta. En minä näitä enää niin tarkkaan muista, mutta sen muistan että olin haaveillut muutosta jo pitkään. Olin jopa puhunut läheisilleni siitä. Ja kun se mahdollisuus sitten tuli, tuli lähtö samantien. Tottakai muuttoon vaikutti ihan ne perinteiset; sää, halu elää hieman rennommin ja kenties hieman edullisemmin.

Suomessa oli tänä vuonna hyvä kesä. Mikä on mukavaa.Täällä jokainen niistä kolmesta kesästä, jotka olen Kroatiassa viettänyt, on ollut hyvä kesä. Ne ovat olleet hyviä jopa paikallisten mielestä. Ja heillä on hieman pidempi kokemus kuin yhdellä maahanmuuttajalla. Joten sääaspekti check.

Entäs ne hinnat ja edullisemmin eläminen? Vertailin aikoinani eri maiden hintoja hyvinkin perusteellisesti tehdessäni valintaa että minneköhän sitä lähtisi. Edellä mainittujen sääolosuhteiden, ihmisiltä kuulemieni kokemusten ja hintavertailuiden pohjalta päätin sitten että kyllä se on Kroatia. Suuntaan itseni Kroatiaan vaikken ikinä ollut edes käynyt maassa. Ja nyt sitä sitten ollaan täällä.

Joten lienee syytä, kahden ja puolen vuoden jälkeen, aika päivittää miltä yksi muuton perusteista, eli hinnat, näyttävät viimeisten tilastojen perusteella juuri nyt. Joten pää tilastoihin siis.

Ensin yleiskatsaus. Käytän tässä jatkuvasti, siis reaaliajassa, päivittyvää elinkustannusindeksiä. Taulukko sisältää yhteensä 108 maata ja Kroatia löytyy taulukon puolesta välistä sijalta 53 indeksiluvulla 106. Vertailun vuoksi mainittakoon että Suomi on sijalla 22 indeksiluvulla 169. Tämän mukaan tuo hintaperuste näyttäisi siis toimivan. Kallein maa on muuten Bermuda (294), Euroopan maista kalleinta on Islannissa (243).

Ostovoimaindeksi, eli mitä paikallisilla palkoilla missäkin maassa saa, sijoittaa Kroatian sijalle 62 140 kansankunnan joukossa. Suomi löytyy sijalta 16. Ykkösenä tässä taulukossa on Sveitsi.

Ja sitten hieman tarkemmin eri tuoteryhmistä, keskivertohintoja vertaillen. En todellakaan ala käymään läpi kaikkia tuotteita tai edes tuoteryhmiä, mutta kurkataan muutama perusesimerkki. Ja aloitetaan niistä jutuista jotka ovat täällä kalliimpia kuin mitä ne ovat Suomessa. Niitäkin kun löytyy muutama.

Asumiseen liittyvät sivukustannukset ovat Kroatiassa törkeän kalliita. Esimerkiksi kahden henkilön asuinkustannukset, (sähkö, lämmitys, kaasu) 85 neliön asunnosta ovat Kroatiassa peräti 130% korkeammat kuin mitä ne ovat Suomessa. Tuota eroa tosin tasoittaa se, että vuokra kyseisestä asunnosta on Kroatiassa 66% edullisempi kuin Suomessa.

Jos ostat käsikauppalääkkeitä (20%), hammastahnaa (5%), kesäkoltun H&M:stä (10%) tai pyykinpesuainetta (8%), voit varautua pulittamaan niistä suluissa olevan prosenttimäärän enemmän Kroatiassa. Myös internet -yhteys on hieman (9%) kalliimpi täällä.

Yleisesti ottaen, siis keskivertoisesti, eläminen Kroatiassa on 37% edullisempaa kuin Suomessa. Tuo jakautuu siten että ruoka on 40%, asuminen kokonaisuudessaan 55%, vaatteet 3%, kuljetus 19%, terveydenhoito 33% ja huvitukset kuten ulkona syöminen, leffat, teatterit ja drinkit 37% halvempia kuin mitä ne ovat Suomessa.

Joten jos uskomme verrattain vankkaa tilastopläjäystä, täytyy todeta että kyllä se elämäminen täällä taitaa edelleen olla hieman edullisempaa. Vaikkakin lukuja pähkäillessä täytyy pitää mielessä niiden olevan keskiarvoja ja koskevat koko maata. Kaupungeissa ja turistikohteissa hinnat ovat korkeammat ja erot suomalaisiin normihintoihin luonnollisesti kutistuvat. Niistä sitten joku toinen kerta.

Näin tänään. Huomenna sitten taas jotain muuta. Hyvin suurella todennäköisyydellä. Joten siis, takaisin 24 tunnin kuluttua. Seonmorony.