14. syys, 2018

Pienyrittäjän arki

Kastel Stari

21-28 C

Osittain aurinkoista

Elämme jännittäviä aikoja. Olen tilannut Wish -nettikaupasta kahdet kuulokkeet. Tilasin ensin yhdet, 'maksat vain kuljetuksesta' -kuulokkeet. Piuhalliset sellaiset. Sitten, selaillessani sivustoa eteenpäin, silmiini osui toiset, bluetooth- 'maksat vain kuljetuksesta' -kuulokkeet. Jotka tietysti piti tilata myös. Molemmat napit on varustettu merkinnällä 'Super Bass' joten kyllä kohta pumppaa poppi korvissa.

Tai sitten ei pumppaa. Tilauksen etenemistä kykenee seuraamaan Wishin sivustolta ja juuri nyt, tätä kirjoittaessani, ensimmäisten kuulokkeiden sijainti on 'Arrived at destination country post office'. Eli paketin pitäisi olla jossain Kroatian postin syövereissä. Tilanne on päivitetty 11.09., napit olivat siis jo tiistaina jossainpäin Kroatiaa. Mutta..... olen tilannut Wishistä erilaista pikkusälää ennenkin. Edelliset, myöskin muuten kuulokkeet, pääsivät samaan tilaan, eli destination country post officeen minkä jälkeen niistä ei sitten enää kuulunutkaan mitään. Odottelin vaaditut 30 päivää tilaushetkestä ja pyysin rahat takaisin. Ja sain. Wishillä tämä puoli toimi erinomaisesti. Ne toiset, päivää myöhemmin tilatut bluetooth -kuulokkeet, ovat muuten seurannan mukaan juuri tällä hetkellä matkalla 'to the destination country'. Eli tämän tiedon mukaan siis lentokoneessa.

Pikkaisen jänskättää milloin, jos koskaan, posti-Pete keltaisella skootterillaan keltaisessa liivissään ja kypärässään istuu tuossa meidän talon edessä ja huutelee Jarii, Jarii.... Tuolloin pitää nimittäin käydä kuittaamassa paketti ja maksaa pienpaketin toimitusmaksu (4,50 kunaa, 0,70 €) samalla. Minulla on pöydän kulmalla varattuna kympin seteli. Kahta pakettia varten. Jos ne joskus, tällä kertaa, vaikka saapuisivat.

Lupasin eilen tarinan apartementosvuokraajasta. Paikallisessa lehdessä eräs, viime kesänä majoituspalveluja ensimmäistä kertaa tarjonnut, vuokraaja avautui siitä todellisuudesta mihin hän reilu vuosi sitten hyppäsi. Kertomansa mukaan täysin valmistautumatta ja etukäteen alaa tai sen vaatimuksia tutkimatta. Hänellä, tai tarkemmin hänen perheellään, nyt vaan sattui olemaan asunto jonka pistivät vuokralle kesän ajan turisteille. Hinnoittelussaan päättivät olla maltillisia, vuokra oli sesongin ulkopuolella 60, sesonkina 70 euroa/yö joka on selkeästi Splitin hintatason alle. Asunto, jossa on merinäköala sijaitsee kaupungin keskustan tuntumassa ja on tarkoitettu kahdelle hengelle. Tämän tarkemmin ei lehtijuttu majapaikasta kerro.

Ensimmäinen kesä, siis kesä 2017, meni kohtuullisesti. Varsinkin kun ottaa huomioon että olivat markkinoilla ensimmäistä kesää. Perhe teki 2600 euroa nettoa kolmen kesäkuukauden ajan jota pitivät ihan hyvänä tuloksena. Mutta sitten päästiin tähän kesään. Joka oli paljon vaikeampi.

Tämä majapaikka rankatiin kymmeneksi parhaaksi jossain majoituspaikkalistauksessa. Missä, sitä ei tarina kerro. Mutta kämppä tarjosi siis periaatteessa verrattain hyvän vastineen rahoille Splitin täysin ylimitoitetussa tarjonnassa. Tarjonnassa, joka tälle kesälle yhä vaan kasvoi. Kasvoi niin virallisilla mutta myös epävirallisilla markkinoilla. Esimerkkiperheen majapaikan viereen avattiin tälle kesälle pimeillä markkinoilla toimiva majapaikka, jonka majoitustilat oli rakennettu kellariin ja autotalleihin. Niitä kaupiteltiin 30 euron hintaan eikä niistä, ainakaan haastattelussa esiintyvän pienyrittäjän mukaan, maksettu minkäänlaisia virallisia maksuja. Eikä näiden paikkojen pitäjät paljoa välittäneet saamastaan palautteesta. Kunhan saivat kämpät vuokratuksi. Polkuhintaan. Niinpä perhe ei päässyt tänä kesänä kuin vajaan 1900 euron tuloihin. Bruttona.

Tästä summasta piti maksaa sitten vielä välityssivuston komisio, verot ja Splitin kaupungille menevä 300 kunaa/vuode veroluonteinen maksu. Päälle tulivat tietysti vesimaksut, pesuaineet, vessapaperit ja muut yleiset ylläpitokulut. Puhumattakaan sähköstä, jotka laskut olivat kuulemma melkoisen mellevät. Asiakkaat kun jättivät ilmastointilaitteet päälle lähtiessään päiväretkilleen ja tyhjää kämppää koko päivän viilentävien laitteiden tekemät sähkölaskut lankesivat tietysti asunnon omistajalle. Mistä tuli mieleen että minäkin odottelen mielenkiinnolla omaa sähkölaskuani. Kesä on ollut sen verran lämmin että on tuo ilmalämpöpumppu huutanut kyllä kohtuullisesti. Ja ainahan se jonkunverran maksaa.

Haastateltu pienyrittäjä haluaa korostaa ettei hän lähtenyt markkinoille pikaiset voitot tai äkkirikastuminen mielessään vaan lähinnä auttaakseen mm. tytärtään opiskeluissaan. Hän oli toki kuullut kuinka jotkut tahot tahkoavat kesäisin uskomattomia summia, mutta heidän tapauksessaan vajaan kahden tuhannen euron tulot kolmelta kuukaudelta ei paljoa lämmittänyt. Varsinkin kun koko perhe oli käytännössä valjastettu asunnon ylläpitoon. Poika vastaanotti vieraita, isäntä korjaili rikkoutuneita asioita, äiti hoiti kirjanpidon, tytär siivosi ja vaihtoi pyyhkeitä ja lakanoita. Ei siinä tuntipalkoille oikein päässyt.

Edellä esitetty on vain yksi esimerkki siitä kun markkinat ylikuumenevat. Alalle tulee uusia, pikavoittojen perässä juoksevia yrittäjiä sotkien markkinat totaalisesti. Varsinkin jos kaikessa mennään tasan siitä missä aita on matalin. Tai sitä ei ole ollenkaan. Uusilla, rehellisesti toimivilla majoitusalan yrittäjillä, on todella vaikea alottaa järkevää tai kannattavaa bisnestä. Varsinkin, kuten eilen todettiin, kysyntä ei enää kasva kuten sen on totuttu kasvavan.

Nyt perhe miettii että lähteäkkö samaan rumbaan enää ensi kesänä. Toinen vaihtoehto on kuulemma vuokrata asunto pitkäaikaisella sopimuksella ympärivuotisesti. Vaihtoehto, mikä lämmittää aina meitä täällä ympäri vuoden asuvia ja kokovuotisten kämppien puutteesta kärsiviä ulkkareita. Mutta eipä tarvitse vuokranantajan jokainen päivä olla siivoamassa tai vaihtamassa lakanoita. Tulot on vakaat ja varmat 12 kuukautta vuodessa.

Näin tällä viikolla. Se olisi nimittäin taas viikonloppu edessä. Viikonloppu jolle ei ole varattuna, taaskaan, oikeastaan mitään ihmeempää. Kunhan möllötellään Roksumalaattorin kanssa ja käydään kävellä köpsöttelemässä tuolla turuilla ja toreilla. Kenties jopa uimassa. Vesikin kun on vielä reippaasti yli kaksikymmen asteista. Jos sitä jaksaa.

Oikein hyvää viikonloppua. Minä palaan tänne taasen maanantaiaamuna. Uusilla jutuilla.