20. syys, 2018

Pääkaupunkihintoja

Kastel Stari

21-27 C

Enimmäkseen aurinkoista

Tämä viikko on mennyt pitkälti Kroatian eri puolia läpikäyden. On käsitellyt, osittain kolmannen henkilön silmin nähtynä, tämän maan hyviä ja huonoja puolia. Maanantain lista Kroatian negativiisisista asioista herätti todella paljon, osittain melko suuriakin, tunteita ja mielipiteitä niin Kroatiassa asuvissa kuin täällä käyneissä ihmisissä. Palautetta tuli myös aivan peruslukijoilta, lukijoilta jotka selvästi ovat saaneet jonkinlaisen kuvan nykyisestä kotimaastani mm. tämän blogin kautta. Tiistain postaus löi sitten hieman öljyä laineille kun vastavuoroisesti läpikäytiin positiivisia asioita. Kummankin kirjoituksen herättämiin ajatuksiin palaan huomenna kun viikko lyödään lopullisesti pakettiin.

Eilen Kroatiaa sijoiteltiin sitten maailmankartalle urheilua hyväksikäyttäen. Sama homma jatkuu tänään. Paitsi että tänään sijoittelua tehdään hintojen kautta. Nimittäin turistihintojen. Jotka perustuvat tilastoihin, joita minä rakastan. Kuten lukijani hyvin tietävät.

Yleinen, ja jatkuva, keskusteluaihe lomakohteita valittaessa on kohteen hintataso. Kaikkien muiden asioiden ohella. Hintoja vertaillaan keskustelupalstoilla, niistä kysellään kavereilta ja ihmisiltä jotka joko ovat käyneet tai asuvat siellä minne ikinä matkaa suunnitellaankaan. Myös minä saan paljon kysymyksiä Kroatian hinnoista ja maan hintatasosta. Joihin vastailen erittäin mielelläni, joten antaa tulla vaan. Jos jotain hintaa en sitten tiedä, lupaan ottaa asiasta selvää.

Onneksi hintoja myös tutkitaan. Joskus tieteellisesti, toisinaan sitten hieman löysemmillä kriteereillä. Mutta näitä tutkimuksia ja niiden tuottamia tilastoja lueskelemalla ja niitä vertaillen saa lopulta erinomaisen kuvan kyseisen maan hintatasosta.

Tällä kertaa käsittelyssä ovat bussi- ja junamatkoihin erikoistuneen wanderu.com keräämät tiedot. Sivusto on kerännyt kaikista Euroopan maiden pääkaupungeista turistien useimmiten käyttämien tuotteiden ja palveluiden hintoja, laskenut ne yhteen, painottanut sen mukaan miten kokemus on matkailijoiden tuotteita osoittanut käyttävän ja saanut näin listauksen siitä kuinka kallis tai halpa mikäkin pääkaupunki on. Nimenomaan siellä vierailevalle turistille. Vertailussa on mukana hotellien, oluen, taksien, julkisen liikenteen, ravintolaruuan ja kahvilassa nautitun kahvikupin hinnat sekä sisäänpääsymaksuja mm. museoihin.

Ja miltä lista sitten näyttää? Perusasetus näyttää olevan se, että itä-Euroopan pääkaupungit ovat ne edullisimmat vaihtoehtot lomailijalle kun puhutaan kaupunkikohteista. Edullisin pääkaupunki vertailun mukaan on nimittäin Skopje, Makedonian pääkaupunki. Skopjea seuraavat sitten Kosovon Pristina, Montenegron Podgorica, Armenian Jerevan Ja Moldovan Chisinau. Sivusto toteaa, että vaikka et välttämättä ihan kauheasti tiedä yhdestäkään edellä mainitusta pääkaupungista, edullisten hintojen lisäksi jokaisesta niistä löytyy niin historiaa, nähtävyyksiä kuin bileitäkin. Aivan siitä riippuen mitä lomaltaan haluaa.

Kroatian pääkaupunki Zagreb löytyy listalta sijalta 13., eli on siis kolmanneksitoista edullisin pääkaupunki Euroopassa. Hieman Zagrebia edullisempia ovat Turkin Ankara (11.) ja Slovakian Bratislava (12.), hieman kalliimpia puolestaan Nicosia Kyproksella (14) ja Varsova (15) Puolassa. Helsinki sijoittuu muuten sijalle 41 ollen kahdeksanneksi kallein pääkaupunki Euroopassa. Kallein on Monaco ja toiseksi kallein Rejkavik. Minut yllätti se, että Tallinna löytyy listalta sijalta 34 eikä ole enää siis kovin paljon Helsinkiä edullisempi. Aivan kuten Tallinnassa viime aikoina vierailleet ovat jo kertoilleet.

Yksi huomionarvoinen seikka sivuston listauksia tutkittaessa on se, että Zagreb sijoitetaan Keski-Euroopaan Berliinin, Varsovan, Prahan, Wienin ja Bernin joukkoon. Kroatia ei siis ole itä-Euroopan valtio, Kroatia kuuluu Keski-Eurooppaan. Aivan kuten Baltian maat, jopa Liettua, kuuluu tämän listauksen mukaan Pohjois-Eurooppaan ja Turkki itäiseen Eurooppaan.

Kun hintatietoja pilkotaan sitten pienempiin osiin ja vertaillaan osa-alueita erillisinä, Zagrebin kohdalla huomion kiinnittää se että maa ei ole edullisin, mutta ei myöskään kallein, vaihtoehto missään kategoriassa. Se sijoittuu kaikissa tuolla edempänä mainituissa tuote- ja palveluhintavertailuissa tasaisesti sijoille 10-15. Paitsi että ravintolassa syöminen poikkeaa trendistä, siinä Zagreb on vasta sijalla 20. Eli tämän mukaan ulkona syöminen on verrattain kallista kaupungissa.

Tämmöinen hintapläys sitten tälle päivälle. Jos siis haluatte, että kaupunkilomakohteenne on mahdollisimman edullinen, kannattaa suunnata reissu itäiseen Eurooppaan. Mutta jos rahaa löytyy, silloin voi pysytellä Pohjoismaissa. Täällä Keski-Euroopassa selviää kohtuukustannuksin vaikkei esimerkiksi Zagreb mikään ilmainen kohde olekaan. Kuten ei ole koko Kroatiakaan. Mutta se on sitten kokonaan ihan eri juttu.