21. syys, 2018

Lentäviä turisteja

Kastel Stari

21-29 C

Enimmäkseen aurinkoista

Miksi aina pitää aloittaa nämä perjantain blogit lauseella 'se olisi sitten taas perjantai ja yksi viikko takana'? Sehän tylsä ja pahemman luokan maneeri. Mutta, se olisi sitten taas perjantai ja yksi viikko takana. Edelleenkin viikot tuntuvat menevät järjetöntä vauhtia eteenpäin. Aivan kohta on joulu, uusi vuosi ja heti kohta taas uusi kesä ja uusi sesonki.

Tämän vuoden sesongista alkaa hiljalleen tippua erilaisia lukuja. Lukuja joiden perusteella pääsemme, ja te pääsette, perille siitä miten tämä sesonki sitten lopulta näillä meidän huudeilla meni. Viimeisimmät luvut tulivat eilen Kroatian ilmailuviranomaisilta. Ne kertoivat, jälleen kerran, ennätysmäärästä matkailijoita maan eri lentokentillä.

Kokonaisuudessaan lentomatkailu Kroatiaan kasvoi tänä kesänä peräti 11,5%. Maan suurimmaksi kentäksi nousseella Splitin kentällä kasvu oli kuuden prosentin luokkaa, toiseksi suurimmalla Dubrovnikillä seitsemisen prosenttia ja uusitulla Zagrebin kentälläkin 8,1%. Prosentuaalisesti suurimmat kasvut keräsivät pienemmät kentät kuten Pula, Rijeka, Osijek ja Brac. Näiden kenttien lukumääräiset matkustajamäärät ovat kuitenkin suuriin verrattuna sen verran pieniä että prosenteissa päästään helpommin suuriin kasvulukuihin. Yhteensä Krotatiaan lensi tänä kesänä yli 6 miljoonaa ihmistä.

Lähtömaittain eniten lentomatkoja tänne tehtiin Saksasta, Englanista, Ranskasta, Norjasta, Ruotsista ja Italiasta. Kaikki edellä mainitut maat kasvoivat, poikkeuksena Ruotsi josta lentäminen Kroatiaan väheni.

Ja mikäs tänne on lennellessä. Jopa näin syyskuun lopullakin kelit ovat kesäiset kuten tuosta blogin yllä olevasta 'säätiedotuksesta' olette saaneet lukea. Eikä ennusteet näytä yhtään hömpsömmiltä, lämpöä pitäisi olla 20-28 astetta pitkälle lokakuulle eikä pahempia sadekausia ole luvassa. Meri on lämmin jos uiminen kiinnostaa ja juuri eilen julkaistun, viikottaisen veden laatutarkkailun mukaan erinomaisen puhdas. Eipä siis ihme että tuolla rantakadulla kuuluu edelleen vieraita kieliä lähes samaan tahtiin kuin niitä kuului keskikesällä. Puolaa ei ehkä enää ihan niin paljoa kuin huippusesonkina, mutta muuten kielten sekamelska on yhä aika mellevä. Kuulinpa eilen illalla jopa suomea pariinkiin kertaan.

Matkailussa pysyäkseni, pakko mainostaa Kroatian valtion matkailusivustoa 'Croatia Full Of Life'. Sieltä löytyy koko maan matkailutarjontaa sangen kattavasti ja puolueettomasti, sieltä löytyy vinkkejä minne kannattaa suunnata ja mitä tehdä. Noin niinkuin yleisellä tasolla. Kun se oma kohde maan sisällä on sitten löytynyt, tarkempia yksityiskohtia voi kysellä kyseisellä seudulla asuvilta tai siellä käyneiltä maanmiehiltä. Suosittelen vahvasti Kroatia Info sivua Facebookissa. Sieltä löytyy helposti vastauksia vähän joka puolelta maata täällä asuvilta, tai käyneiltä, ihmisiltä.

Useilla sivustoilla, niinkuin vaikkapa tässä blogissa, keskitytään kehumaan kirjoittajan/ylläpitäjän omia asuinseutuja ja/tai omien mieltymysten mukaisia kohteita. Tästä syystä minäkin aikoinani muutin sivustoni nimeksi 'Hidasta elämää Dalmatiassa' Kroatian sijaan, sillä kirjoitan täysin avoimesti omista kokemuksistani nimenomaan Dalmatiassa enkä edes väitä tuntevani alueita jossain 400 kilometrin päässä. Tiedän tässä maassa olevan paljon, erittäin paljon, muutakin katseltavaa ja koettavaa, mutta jos en ole käynyt näissä paikoissa henkilökohtaisesti, vaikeaa minun on niitä uskottavasti ylistää jonkun netistä löytyvän sivun perusteella. Tietoa kannattaa kaivella eri lähteistä, kuunnella paikalla käyneitä ihmisiä, vertailla ja yhdistellä. Näin lopulta löytyy juuri sinulle sopiva lomakohde.

Monessa perheessä haaveillaan ja suunnitellaan jo ensi kesän lomamatkoja. Edellä siis muutama sivusto jotka toivottavasti auttavat suunnittelussa ja kasvattavat matkakuumetta entisestään. Jos, ja kun, jotain jää auki tai jos, ja kun, ette jotain tietoa löydä, kysykään. Kaivetaan niitä tietoja ja paikalla asuvien/siellä käyneiden kommentteja, kokemuksia ja suosituksia sitten.

Nyt viikonlopun viettoon. Vieraan kanssa. 'Pelastin' nimittäin yhden tuolla kadulla harhailleen kroatiankielen opiskelijan luokseni asumaan hetkeksi. Mutta tästä, ja muusta, lisää sitten maanantaina. Nyt oikein hyvää viikonloppua ihan itse jokaiselle ja kullekin.