28. syys, 2018

Ympäri Eurooppaa

Kastel Stari

15-26 C

Aurinkoista

Perjantai. Ja kaikki ne normaalit perjantaiset lätinät, kuten jaahas se olisi sitten taas yksi viikko takana, kylläpä viikot menevätkin nopeasti ja niin pois päin. Ei nyt lähdetä siihen, vaikka tuossahan ne taisivat noin pääsääntöisesti jo tulla.

Mutta asiaan. Tänään heilutaan Englannissa ja Suomessa päätyen lopulta Kroatiaan ja tänne minun kämppääni. Eli melkoista tajunnanvirtaa olisi taas luvassa näin viikonlopun kynnyksellä. Ja vieläpä aivan selvinpäin.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen paperilehdessään kuinka Englannissa on noussut kohu (!) herttuatar Meghanin käytöksestä. Tämä Meghanhan on siis prinssi Harry kanssa nelisen kuukautta sitten avioitunut rouva joka on aiheuttanut hämmennystä aiemminkin. Tällä kertaa kohu syntyi siitä että Meghan on sulkenut auton oven ihan itse. Siis ajatelkaa! Laittanut oven ihan itse kiinni vaikka paikalla oli siihen tarkoitukseen varattuna aivan oma henkilö. Siis tyyppi jonka ainoa tehtävä on sulkea auton ovi kun herttuatar on astunut sieltä ulos. Tämä tyyppi oli joutunut väistämään jotain eikä kerinnyt ovenkahvaan kiinni ennenkuin ovi oli jo lätkäisty kiinni. Ja rojalistit kiihoilevat nyt siitä että ei ole etiketin mukaista että kuningahuoneeseen kuuluva sulkee auton oven itse. Pienet tuntuvat maan ongelmat olevan jos moisesta asiasta saadaan kohu. Kuka siitä brexitistä jaksaa kun Meghan sulkee auton ovenkin ihan itse!

Eteenpäin Eurooppaan ja sitä kautta Suomeen. Ja viinan juontiin. WHO on nimittäin julkaissut kansainvälisen koululaistutkimuksen jossa kohteena ovat eurooppalaiset 15 -vuotiaat ja heidän alkoholinkäyttönsä. Kerrankin uutiset olivat hyviä suomalaisnuoria koskien. He nimittäin juovat selkeästi eurooppalaisia ikätovereitaan harvemmin. Viikottain alkoholia kertoi nauttivansa vain 3% tytöistä ja 8% pojista. Ja käyttö vähenee edelleen vauhdilla. Vielä vuonna 2002 joka toinen 15 -vuotias teini kertoi olleensa humalassa vähintään kahdesti elämänsä aikana, nyt julkaistussa tutkimuksessa enää neljännes. Tästä tutkijat vetävät johtopäätöksen että alkoholinkäyttö ei enää kuulu nuorena olemiseen. Toista se oli kun minä olin nuori....

Mutta miksi minä kirjoitan moisesta aiheesta? Tuosta maagisesta 15 -vuoden iästä kun allekirjoittaneella on ehtiny kulua jo ihan vuosi tai pari. No, lähinnä siksi että samaisessa tutkimuksessa ilmeni että eniten Euroopassa kännäävät 15 -vuotiaat kroatialaiset pojat. Nimenomaan pojat, tytöt ovat omassa tilastossaan vasta neljäntenä. Maltalaiset tytöt kännäävät muuten eniten Euroopassa jos se nyt jotakuta sattuu kiinnostamaan. Vaan eipä tuota kroaattikännäämistä tuolla turuilla ja toreilla juurikaan huomaa, ei ainakaan täällä meidän pikku kylässä. Ei meillä täällä, ei edes viikonloppuisin, teinit notku räkä poskella pitkin poikin paikkoja. Itseasiassa tulos oli lievä yllätys vaikken teinien sielunelämää sen paremmin tunnekaan. Enää. Toisaalta, suhtautuminen alkoholiin on täällä selkeästi vapaampaa ja luonnollisempaa kuin mitä se on, ainakin joskus ollut, Suomessa. Täällä se kuuluu normaalielämään. Eikä olut ole alkoholijuoma vaan elintarvike.

Lopuksi päädytään minun kämppään. Jossa on ollut eläinten vallankumous. Ensin keittiön, ja siitä hiljalleen muut tilat, valtasi muurahaiset. Niitä vipelsi pitkin tiskipöytää ja muita keittiön tasoja, myöhemmin tyyppejä alkoi ilmestyä myös mm. makuuhuoneisiin. Homma on kuitenkin nyt otettu haltuun, hankin nimittäin muurahaiskarkoitinsprayn jota suihkutellaan pitkin poikin joka paikkaan jossa murkkuja esiintyy. Tämän pitäisi lopettaa invaasio. Mielenkiinnolla seuraan mitä tapahtuu. Jos tämä ei toimi, seuraava vaihe on sitten pulveripohjainen muurahaismyrkky. Se on kait hieman tehokkaampaa.

Toinen eläinryhmä joka pyrkii jakamaan asuintilojani, ovat hiiret. Istuskelimme kaverin kanssa eräänä iltana kaikessa rauhassa tuossa sohvalla kun silmänurkassa näkyi joku joka vipelsi juurikin samaisen sohvan alta olohuoneen lattian poikki. Emme kumpikaan olleet aivan varmoja siitä mikä se oli, mutta myöhemmin sama iltana herra hiiri ilmaantui televisiotason takaa uudestaan esille kurkkimaan että mikäs täällä on meininki. Tällä kertaa havainto oli varma. Tutkin kaikki mahdolliset piilopaikat missä hiiret mielestäni voisivat hengailla, mutta en löytänyt minkäänlaisia jälkiä, kuten esim. papanoita, siitä että täällä olisi pidempään viihdytty. Suuri mysteeri oli/on myös se että miten tyypit ovat päässeet tänne toiseen kerrokseen.

Niin tai näin, hankin kaksi hiirenloukkua. Ne olivat käytössä toissayönä ensimmäistä kertaa ja kun eilen aamulla heräsin, molemmissa pötkötti hyvinkin lättänä herra hiirulainen. Tänä aamuna loukut olivat sitten tyhjät. Joten uskon, ja toivon, että hiiriongelma on ratkennut. Tai sitten vaan loukkujen syöttien houkuttavuus on laskenut.

Näin tämä viikko. Katsellaan mitä kaikkea viikonloppuna saadaan aikaiseksi, ainakin yksi hieman pidempi roadtrip pitäisi käydä huomenissa heittämässä. Siitä, ja muista viikonlopun hässäköistä, enemmän sitten taas maanantaina. Nyt oikein hyvää viikonloppua ihan itse kullekin.