11. loka, 2018

Pieniä tärkeitä asioita

Kastel Stari

16-24 C

Enimmäkseen aurinkoista

Aloitetaan hämmentävällä asialla. Tiesittekö että kuusi englantilaista kysymyssanaa eli what, where, when, who, which ja why ovat kaikki samalla sivulla sanakirjassa. Itse huomasin asian kun aloitin kroatian kysymyssanojen kertaamisen. Ja juu, minä todellakin kertaan, eli siis opiskelen, kroatian kieltä. Taas. Nyt aivan uudella innolla.

Seuraava tärkeä asia. Tiesittekö että olen ollut Facebookissa tasan 11 vuotta. Ja yhden päivän. Sain ilmoituksen eilen, että se olisi kuulemma juhlapäivä sillä olen liitynyt palveluun Facebookin mukaan 09.10.2007. Mielestäni olen ollut heidän asiakkaanaan huomattavasti pidemmän ajan, mutta mikäpä minä olen tästä kiistelemään. Jos Zuckenberg on sitä mieltä että Hälvä on ollut listoilla yksitoista vuotta, niin sitten Hälvä ollut listoilla yksitoista vuotta. Piste.

Ihan yleisellä tasolla Facebook, ja muut sosiaaliset mediat, ovat muuttuneet minulle entistä tärkeimmiksi muutettuani tänne etelään. Ne ovat kaikki helppoja ja miellyttäviä väyliä pitää yhteyttä ihmisiin ja julkaista omia juttujaan. Kuten vaikkapa tätä blogia. En oikein jaksa ymmärtää sitä hipsteritoimittajien joukkoa joka säännöllisin väliajoin ilmoittelee ja kirjoittelee milloin mistäkin ongelmasta josta Facebook heidän mukaansa kärsii. Milloin pörssikurssi laskee, milloin käyttäjämäärät laskevat, milloin on vaikeuksia yksityisyyden kanssa, milloin yksityisyys on liian tiukkaa. Tai jotain. Olen täysin avoin ja valmis siirtymään vaikka tänään johonkin uuteen palveluun jos/kun se on yhtä laaja, jos/kun se tavoittaa yhtä monet minulle tärkeistä ihmisistä tai jos/kun se on yhtä helppo käyttää kuin Facebook on. Siihen asti minulle on aivan sama kuinka paljon palvelun käyttäjämäärä ja pörssikurssit laskevat tai mikä Zuckenberg on sanonut tai jättänyt sanomatta.

Ja sitten mainososastolle. Kastelan kaupunki on nimittäin julkaissut turistilukunsa päättyneeltä kesältä. Ja hyvin on mennyt, itseasiassa paljon paremmin kuin Kroatialla kokonaisuudessaan, hehkuttaa kaupungin matkailujohtaja Nada Marsic. Ja mikäpä on hehkuttaessa kun turistimäärät Kastelan kaupungissa kasvoivat kesällä peräti 19 ja yöpymiset 18 prosenttia. Koko maan käsittäviä virallisia lukuja ei ole vielä julkaistu, tai ne eivät ole osuneet silmiini, mutta arviot liikkuvat maltillisen kasvun, noin 2-4%, lukemissa. Split tuossa vieressä tosin kasvoi vielä tänä kesänä hieman reilut 10 prosenttia.

Kastelan turistit tulivat tänä kesänä muuten suuruusjärjestyksessä Puolasta, Saksasta, Tsekeistä ja Kroatiasta. Jostain syystä matkailujohtaja on eniten innoissaan juurikin tuosta kotimaisten, siis kroatialaisten, matkailijoiden määrästä joka on siis jo neljänneksi suurin matkailijaryhmä. Ja tuo puolalaisten suuri osuus, sen kyllä kuuli kesällä tuolla rannalla. Kaverini, joka on asunut Puolassa, ilmoitti täällä vieraillessaan että tuntuu kuin olisi Varsovassa kuunneltuaan hetken puheen porinaa terasseilla.

Juttelin turistimääristä eilen tänne alkukesästä muuttaneen ja täältä asunnon ostaneen norjalaisen tyypin kanssa. Ihmettelimme molemmat sitä että vaikka turismi Kastelassa kasvaa, miksei se kasva enempää. Kaupunki on kuitenkin sijainniltaan ihanteellinen, 10-20 minuuttia lentokentältä, majoitukset, ravintolat ja muut palvelut kunnossa, uimarannat ja meri puhtaita, etäisyydet Splitiin tai Trogiriin kohtuulliset eikä hintataso lähelläkään sitä mitä näissä paikoissa on. Varsinkaan huippusesonkina. Tulimme siihen tulokseen että kyse on tunnettuudesta. Ja statuksesta. On hienoa kertoa tuttaville ja kavereille lähtevänsä lomalle Splitiin. Sen tuntevat kaikki. Jos kertoo menevänsä Kastelaan, joutuu helposti selittämään että Kastela on Kroatiassa ja sijaitsee ihan siinä Splitin vieressä..... Tottakai matkanjärjestäjien tarjonta, ja muut vastaavat ns. annetut tekijät, vaikuttavat myös ihmisten valintoihin. Kastela on toistaiseksi vähän semmoinen Adrianmeren kätketty helmi. Joka tosin on nousussa. 

Olen tänä kesänä tavannut useita Kastelan kohteekseen valinneita, yleensä minulle etukäteen tuntemattomia ja itse reissunsa suunnitelleita suomalaisturisteja. Osa heistä on kertonut valinneensa Kastelan majapaikakseen jopa näiden minun kirjoituksien perusteella/takia, mikä on melko hämmentävää. Mutta yksikään tapaamistani tyypeistä tai perheistä ei ole ollut pettynyt valintaansa. Tai eivät ole ainakaan tunnustaneet siitä. Kylämaisuus, se että alueen voi ottaa helposti haltuun, paikallisten ystävällisyys, edellä mainitut etäisyydet, hintataso, alueen palvelut, meri ja se, että kaikki toimii ovat olleet asioita jotka ovat miellyttäneet. Joku mainitsi myös sen, että meidän vanha kaupunki on sopivan 'rouhea', ei liian siloteltu eikä liian 'laitettu', kuten vanhat kaupungit usein kuulemma ovat varsinkin maan pohjoisosissa. Vaikea ottaa kantaa kun en ole pohjoisessa (vielä) käynyt mutta onhan tuo meidän, ja naapurikylien, vanhat keskustat melko makeita. Varsinkin kun niitä on tuossa rannalla rivissä seitsemän erilaista.

Jos ensi kesän loma Kastelassa, tai miksipä muuallakin tässä Splitin ympäristössä, polttelee niin ottakaapa yhteyttä. Auttelen mielelläni majoituksissa, ohjelmassa, kuljetuksissa ja muissakin lomaanne liittyvissä asioissa ja niiden järjestelemisessä. Alkaa olla, kohta kolmen vuoden asumiskokemuksen jälkeen, suhteita ja kontakteja vähän sinne sun tänne. Järjestelypalkkiosta voidaan sitten sopia pohjalta salmiakki tai suomalainen sinappi.

Päätän julkean Kastela -mainososuuden tällä erää tähän. Huomenna mainostetaan sitten aivan jotain muuta. Tai ollaan mainostamatta. Viikko vetäistään kuitenkin kasaan ja hiljennytään viikonlopun viettoon. Mutta kaikki tämä ja kaikesta tästä sitten kun sen aika on. Eli huomenna.