12. loka, 2018

Haavoitettu

Kastel Stari

15-25 C

Aurinkoista

Niin että pitääkö sitä päätä tunkea ihan joka paikkaan? Ja kun pitää, silloin pitää varautua myös kuvan kaltaisiin vahinkoihin. Otsa on ruvella enkä muuta tehnyt kuin rapsutin meidän pihalla asuvaa 'vaarallista vahtikoiraa' Rexiä hieman liian lähellä aitaa. Johon kolautin otsani. Vieläpä ihan selvinpäin matkalla kouluun. Onneksi kaverit kannustivat tapansa mukaan että jokainen muutos naamassani on pakosti, ja aina, positiiviseen suuntaan. Joten eiköhän tässä henkiin jäädä. Jos ei muuten niin kavereiden tuella.

Henkiin jäämisestä tuli mieleen eilinen törkeähkön rajamailla liikkunut Kastelan matkailupuffi. Tai siihen löyhästi liittyvä tärkeä asia. Nimittäin matkustusilmoitus. Se on ilmoitus jolla ulkomaille matkustava, tai muuttava, voi antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Kriisitilanteessa tai katastrofin sattuessa ministeriö voi sitten ottaa yhteyttä matkailijaan ohjeita antaakseen. Ilmoituksen voi tehdä yksinkertaisesti ja sangen näppärästi tuolta löytyvällä nettilomakkeella.

Ulkoministeriö suosittaa ilmoituksen tekemistä jos matka suuntautuu kriisi- tai riskialttiille alueelle. Minä puolestani suositan ilmoituksen tekemistä suuntautuu matka ihan minne tahansa. Koskaan ei voi tietää tai olla varma siitä mitä reissussa tai kohdemaassa tapahtuu. Tuskin kukaan Mallorcalle reissannut turisti osasi kuvitella matkustavansa pahasta tulvasta kärsivälle kriisialueelle kun lomaansa suunnitteli. Ok, tulvat sijaitsevat toki saaren toisella puolella kuin missä turistit heiluvat, mutta tavoitttanette idean. Eikä ilmoituksen tekeminen todellakaan vie liikaa arvokkaasta ajastanne.

Foliohatuille tiedoksi, jos pelkäätte sitä että joku mystinen 'isoveli' pääsee ilmoituksen täyttämisen jälkeen seuraamaan missä matkustatte ja mitä siellä touhuatte, niin kyllä. Niin pääsee. Mutta kyllä se isoveli halutessaan ilman ilmoitustakin kykenee teitä seuraamaan ja saamaan tietoja liikkeistänne. Sitä en vaan ymmärrä miksi kukaan, edes se isoveli, olisi kauhean kiinnostunut siitä minne joku random -turisti matkoillaan päätyy ja mitä se siellä touhuaa.

Romutettakoot tässä samalla jälleen kerran yksi myytti. Suomalaiset uskovat yhä, että olisi olemassa jokin konsulinkyyti jolla suurlähetystöt ja/tai konsulaatit toimittavat pulaan joutuneita suomalaisia takaisin kotimaahan. Ei ole. Yksikään lähetystö tai konsulaatti ei maksa teidän kotimatkaanne jos hassaatte rahanne reissullanne. Ei maksa vaikka teidät ryöstettäisi. Tai sattuisi jotain muuta. Näitä tapauksia varten on olemassa matkavakuutus. Lähetystöt toki auttavat kontaktoinnissa kotimaahan, mutta ohjeistavat ottamaan yhteyttä sukulaisiin, ystäviin ja tuttaviin saadaksenne apua ja/tai rahaa kotimatkan järjestämiseen. Lähetystöt eivät toimi siis matkatoimistoina. 

Sitten jotain ihan muuta. Kroatia on ollut toinen niistä Euroopan maista, Slovenian lisäksi, joissa ei ole ollut mahdollista ladata Spotify -musiikin suoratoistopalvelua. Vaan ei ole enää. Kohta. Paikallinen HDS Zamp, mikä laitos se ikinä onkaan, ilmoitti solmineensa sopimuksen Spotifyn kanssa ja näin kyseisen palvelun pitäisi avautua myös täällä aivan lähitulevaisuudessa. Milloin, sitä ei vielä tiedä kukaan. Lähitulevaisuus tässä maassa kun voi tarkoittaa ihan mitä tahansa viikon ja kolmen vuoden välillä. Mutta hyvä kroateille. Minua asia ei ihan kauheasti koske, minulla kyseinen palvelu paukuttaa poppia suomalaistaustaisena ja siellä aikoinaan ladattuna jo nyt ihan täysillä. Vieläpä maksullisena premium -versiona.

Näin on tämäkin viikko saatu päätökseensä. Viikolla on vietetty itsenäisyyspäivää, ihmetelty alkavaa syksyä sekä kalmarin ja mustekalan eroja, palattu siinä sivussa normaaliin elämään niin henkisesti kuin kantabaarin osalta ja ehditty vielä mainostamaan nykyistä asuinseutua ensi kesän potentiaalisille turisteille. Nyt olisi viikonloppu edessä, viikonloppu jolloin pitäisi lauantaiksi keksiä jotain. Miksi ja mitä, siitä lisää viimeistään maanantaina. Nyt kaikille oikein hyvää viikonloppua!