18. loka, 2018

Asuntoa ostamassa?

Kastel Stari

15-25 C

Enimmäkseen aurinkoista

Yksi eniten minulle esitetyistä kysymyksistä, heti turistikysymysten jälkeen, koskee sitä että mitä se eläminen siellä Kroatiassa nyt sitten oikein maksaa. Kysymyksiä putoilee pitkin vuotta, keväisin ne ovat enimmäkseen juurikin edellä mainittuja turistikysymyksiä käsitellen mm. majoituksen, ruuan ja ennenkaikkea oluen/viinien hintoja. Kysellään miten ja millä päästä johonkin, suosituksia vierailukohteista, autovuokraamoista, laivoista saarille, saarista itsestään, Splitistä ja niin poispäin. Aivan perus, ja eniten esitettyjä, ovat kysymykset siitä että missä kannattaa vaihtaa rahaa tai että mitä taksi maksaa paikasta A paikkaan B. Olen vastaillut, ja tulen vastailemaan, näihin kysymyksiin sangen mielelläni vaikkakin kun selität seitsemättä kertaa kuukauden sisään rahanvaihdon periaatteita, copy-paste -toiminnalle on käyttöä. Vaan antaa tulla vaan, oikeasti minä vastailen kovinkin mielelläni. Jos/kun en jotain tiedä, otan siitä sitten selvää.

Keväällä kysymykset käsittelevät siis pitkälti tulevan loman asioita. Niitä kun halutaan selvittää mahdollisimman pitkälle jo kotimaassa ennen reissulle lähtöä. Näin syksyllä ja talvella siirrytään sitten, kenties täällä vietetyn onnistuneen loman jälkeen, ihmettelemään asumisen hintaan. Että mikä on vuokrataso ja mitä kämpät maksavat. Puhtaasti näiden kysymysten määrästä päätellen yhä useampi suomalainen haaveilee omasta asunnosta Kroatiasta. Mikäli yhtään muistan, ja varsinkin jos muistan oikein, nämä asuntoja koskevat hintatiedustelut ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti aivan viime aikoina. Tai sitten lukijakuntaani on vaan valikoitunut muuttohalukkaita yksilöitä.

Tämäntyyppiset kysymykset lisääntyvät myös aina kun kirjoitan muutenkin hinnoista. Kuten tein toissapäivänä höpistessäni sesonkihinnoista ja Splitin kalleudesta. Tuon kirjoituksen jälkeen sain useammankin tiedustelun kämppien hintatasosta Kroatiassa. Joten päätin tarttua tiettyä sorkkaeläintä sarvista. Ja selvitellä asiaa.

Korostettakoot heti alkuun että tutkimus on tehty mahdollisimman epätieteellisin menetelmin. Sukelsin maan suosituimmalle myyntisaitille hintoja tutkimaan. Seuraavat tiedot eivät siis ole absoluuttisia totuuksia, olkookin että ne heijastavat kuvaa asuntomarkkinoiden tilanteesta valituilla alueilla 17.10.2018. Eli ovat ihan oikeita asuntoja, oikeita hintapyyntöjä ja oikeita myynti-ilmoituksia ihan oikeasta elämästä.

Etsin asuntoa neljästä eri paikasta. Kohdekaupunkeina olivat Split, meidän oma Kastela, sattuneesta syystä mahdollinen suosikkikaupunki Sibenik ja vertailun vuoksi vielä pääkaupunki Zagreb. En tehnyt minkäänlaista jaottelua, en esim. etsinyt keskustassa sijaitsevia asuntoja, en kiinnittänyt huomiota huoneiden määrään enkä siihen missä kunnossa kämppä on. Suoritin haun puhtaasti kaupunkien nimillä. 

Ensimmäinen asunto oli 75 neliön kämppä. Jota olin siis ostamassa. Splitissä näitä oli tarjolla 44 kappaletta neliöhintojen vaihdellessa 1750 ja 4800 euron välillä. Täällä Kastelassa asuntoja ei ollut kuin kaksi ja hinnatkin hieman eri tasolla, 1.000-1.400 €/neliö. Sibenikistä moisen kämpän saisi about 1.500 eurolla per neliö ja pääkaupungista samoilla hinnoilla kuin Splitistä.

Seuraavaksi tutkailin 30 neliön asuntoja. Hinnoissa jatkui sama trendi kuin tuossa suuremmassa. Split ja Zagreb olivat suurkaupunkeina kalleimpia, neliöhintojen heiluessa 1.500 ja 3.000 euron välillä. Pienemmissä paikoissa, kuten Kastelassa (1.400-2.000 €) ja Sibenikissä (1.500-1.700 €), hinnat olivat selkeästi maltillisemmat. Huomionarvoisaa on se, että esimerkiksi Kastelassa oli todella paljon näitä pikkukämppiä markkinoilla. Niitä on myynnissä täällä peräti 26 kappaletta joka on enemmän kuin Splitissä (7 kpl) tai Zagrebissa (19 kpl).

En osaa vertailla edellä esitettyjä hintapyyntöjä Suomessa myytävien asuntojen hintoihin sillä en todellakaan tiedä missä hinnoissa kämpät Suomessa nykyään liikkuvat. En halua edes käyttää mitään Googlen palvelua keskihintoja löytääkseni sillä tiedän pyyntöjen vaihtelevan paljon mm. sijainnin johdosta. Aivan niin kuin ne vaihtelevat toki myös täällä.

Yksi neuvo tähän loppuun. Jos olette hankkimassa asuntoa, tontista tai omakotitalosta puhumattakaan täältä Kroatiasta, ihan ensimmäinen asia on palkata paikallinen asianajaja. Juristi maksaa hieman eikä hän varsinaisesti poista, mutta pienentää epäonnistumisen riskiä ja vähentää mahdollisia tulevaisuudessa eteen nousevia ongelmia. Sillä vaikka kroaatit lähtökohtaisesti ovat rehellistä kansaa, maan järjestelmät ja systeemit ovat niin monimutkaiset ja monimuotoiset että niiden kanssa pärjäämiseen tarvitaan todellakin lakimies. Kuten vaikka asunnon oikeiden omistussuhteiden selvittäminen. Siihen ei välttämättä kykene kuin paikallinen lakimies joka puhuu paikallista kieltä. Jos hänkään.

Näin tänään. Paljon jäi kiinteistöbisneksestä vielä kertomatta joten jatketaan huomenna ainakin vuokrahinnoilla. Samoilla asetuksilla mennään, samoilla kämpillä samoissa kaupungeissa. Jos olette oikeasti suunnittelemassa tänne muuttoa, suosittelen vahvasti asumista ensin hetken vuokralla. Näin pääsette kiinni täällä elämiseen ja olemiseen sekä varmistamaan että Kroatia todellakin juuri se oikea paikka. Sitäpaitsi se asunnon etsiminen ja ostaminen, sen lakimiehen avustuksella, käy paljon helpommin kun asutte jo valmiiksi maassa.

Tervetuloa takaisin siis huomenna. Jatketaan hintapläjäystä vielä vähän pienillä, täällä asumiseen liittyvillä vinkeillä ryyditettynä. Ja lyödään lopuksi viikko pakettiin.