19. loka, 2018

Asuntoa vuokraamassa?

Kastel Stari

15-25 C

Enimmäkseen aruinkoista

Jos olet päättänyt että kyllä se on Kroatia, tarkemmin sanottuna Dalmatia, minne haluan muuttaa ja mistä haluan ostaa asunnon, skrollaa hieman alaspäin ja lue eilinen blogi. Sieltä löydät 'tyhjentävän' selvityksen asuntomarkkinoiden tilanteesta keskiviikkona 17.10.2018. Jutussa käydään läpi tarjonta hintoineen niin 30 neliön kuin 75 neliön asunnoista Splitissä, Kastelassa ja Sibenikissä. Koska pääkaupungin herrojen kanssa on hyvä olla väleissä, otin vertailuun mukaan vielä Zagrebinkin vaikka kukapa sinne haluaisi muuttaa....

Mutta jos se päätös ei ole ihan vielä valmis, jos haluat ennen lopullista ostopäätöstä hetkisen fiilistellä ja tunnustella, ehkä miettiä vielä hetken ja kokeilla minkälaista se elämä täällä Dalmatiassa ihan oikeasti on, kannattaa vuokrata. Tämä tarina käsittelee asunnon vuokraamista, tietysti hintoineen, tasan samoilla alueilla ja samoilla spekseillä kuin eilinen ostoblogi. Eli olemme vuokraamassa 30 tai 75 neliön kämppää Splitistä, Kastelasta, Sibenikistä ja, noh... myös sieltä Zagrebista. Edelleenkään hintoja etsiessäni en tehnyt minkäänlaisia rajoituksia, en määritellyt sijaintia, en huoneiden lukumäärää enkä asunnon kuntoa. Hain pelkästään kaupungin nimellä edellä mainitun kokoisia vuokra-asuntoja täältä

Ja sitten niihin hintoihin. Aloitetaan pienemmästä 30 neliön asunnosta. Hinnat alkoivat jokaisella alueella ja jokaisessa kaupungissa 250 eurosta. Suurimmissa kaupungeissa, Splitissä ja Zagrebissa korkein pyyntö kohosi huomattavasti pienempien paikkakuntien pyyntöjä korkeammalle, Splitissä 30 neliön kämppä oli kalleimmillaan 640 €/kk, Zagrebissa jopa 850 €/kk. Karkeasti yhteenvetäen ja kaikki mahdolliset mutkat oikoen, voitanee sanoa että yleisesti ottaen tämän kokoisen kämpän saa Dalmatiassa, ja Zagrebissa, vuokralle noin 300-400 euron kuukausisijoituksella. Keskihinnat ovat melko tasaiset riippumatta kaupungin koosta.

Suuremmassa 75 neliön asunnossa hintahaarukka, varsinkin suurissa kaupungeissa, oli paljon suurempi. Niin Splitissä kuin Zagrebissa vuokrat alkoivat 300 € kuukaudessa päätyen molemmissa aina 1.200-1.300 euroon. Kastelassa ja Sibenikissä liikuttiin pienemmällä hahlolla ja pienimmissä pyynnöissä. Molempien pikkukaupunkien vuokrahinnat olivat haarukassa 350-600 euroa kuukaudelta. Jällen hieman oikoen, voitanee sanoa että 75 neliön perheasunnon saa käyttöönsä suurkaupungeissa 500-700 euron kuukausivuokralla, pienemmissä hieman edullisemmin, ehkä noin 350-500 eurolla.

Vuokra-asuntoja löytyy niin kiinteistövälittäjien välittäminä kuin suoraan yksityisiltä vuokranantajilta. Jos asuntoa vuokraa välittäjä, voit varautua maksamaan välityspalkkion joka näyttäisi yleisesti olevan kuukauden vuokra. Yksityiset taas vaativat usein, eivät toki aina, takuuvuokran. Joka on myös yleensä kuukauden vuokra. Minä asun vuokra-asunnossa jossa riittää kunhan muistaa jossain välissä kuukautta maksaa vuokransa. En maksanut minkäänlaisia takuita välityspalkkioista puhumattakaan yhtään minnekään. Niin, ja vuokra maksetaan yleensä käteen. Käteisellä. Eikä sitä kuittia tarvitse pahemmin odotella. Koska verot. Ja sellaiset. You know....

Sopimuksia on eri mittaisia. Yleisin kesto, ainakin minun lähipiirini vuokrasopimuksissa, on kaksi vuotta. Toki niitä tehdään myös lyhyemmäksi ajaksi, pidemmistä en ainakaan minä ole koskaan kuullut. Asiasta kannattaa keskustella vuokraajatahon kanssa. Kuten myös sopimuksen purkamiseen liittyvistä seikoista molemmin puolin.

Yksi asia kannattaa huomioida kun alkaa etsiä asuntoa. Useat vuokranantajat vuokraavat vain talvikaudeksi. Varsinkin turistiseuduilla, johon kaikki vertailussa olevat kaupungit kuuluvat. Paitsi se Zagreb. Mutta se onkin pääkaupunki. Sopimukset tehdään 01.10-31.05. väliseksi ajaksi koska turistit. Ja raha. Eli jos löydätte jostain pitkäaikaisen asunnon, kannattaa iskeä kiinni heti sillä ne ovat myös kaikkein halutumpia. Ainakin meidän täällä asuvien keskuudessa.

Vuokrasopimus kannattaa tehdä aina, siis aina, painotan vielä että aina, kirjallisena. Ja varmistaa, ainakin ensimmäinen sopimus, vielä julkisella notariaatilla. Koska leimat ja koska sinetit. Ja koska tällöin turvaatte oman selustanne. Vaikka, kuten eilen jo kirjoitin, kroaatit ovat perusluonteeltaan rehellisiä, kyllä tähänkin kansaan kusipäitäkin mahtuu. Niinpä joskus, kun rahan houkutus käy liian suureksi, pitkäaikainen vuokralainen voidaan häätää kämpästä koska vuokranantaja on laskenut tienaavansa niin-ja-niin paljon enemmän sesongin aikana vuokraamalla lyhytaikaisesti turisteille. Olen kuullut valitettavan useista tapauksista jossa vuokralaiselle on kylmästi ilmoitettu sesongin alkaessa että asunnon pitää olla tyhjä tiettyyn päivään mennessä. Ei ole auttanut voimassa oleva sopimus eikä aina edes se, että vuokra on maksettu etukäteen.

Riskiä tällaiseen mielivaltaan voi koittaa vähentää tekemällä mahdollisimman virallinen vuokrasopimus. Ja kuten sanottu, tekemällä se aina kirjallisena. Ja notariaatilla. Kenties välittäjän avulla. Tai löytämällä erinomaisen hyvä vuokranantaja kauhealla tsäkällä. Niinkuin minä. Muuta keinoa en oikein keksi.

Näin tällä viikolla. Meni tämä loppuviikko pikkaisen asuntopainotteiseksi mutta itsepä kyselitte ja toivoitte. Tässä kiinteistöhötäkässä jäi kovin monta muuta, henkilökohtaiseen elämään ja yleisesti joko Dalmatiaan tai Kastelaan liittyvää, asiaa ns. hampaankoloon odottelemaan että internetiin saadaan raivatuksi lisää tilaa. Jos tuota tilaa on löytynyt maanantaihin mennessä, palataan niihin sitten. Siihen asti oikein hyvää viikonloppua ihan kaikille ja jokaikiselle.