25. loka, 2018

Olet mitä syöt

Kastel Stari

11-19 C

Aurinkoista

Vanhan sanonta kuuluu että ihminen on sitä mitä ihminen syö. Jos tämä pitää paikkansa, kroaatit ovat kahvilla käyviä, perunaa ja leipää rouskuttavia possuja. Sillä näistä tuotteista muodostuu normikroaatin ruokaympyrä. Ympyrästä ei, yllättävää kyllä, löydy juurikaan kalaa. Kroaatit ovat nimittäin yksi Euroopan vähiten kalaa syövä kansakunta vaikka maa sijaitsee ainakin osaltaan kalastuksen kannalta näppärästi Adrianmeren rannikolla. Sitä olettaisi kalan olevan yksi maan pääruoka-aine. Vaan kun ei ole. Kun ei maistu, niin ei maistu. Sitäpaitsi kala on täällä verrattain kallista. Paitsi kalapuikot.

Sen sijaan kahvi maistuu. Kroatiassa juodaan 40 litraa kahvia/capita vuodessa. Luku ei käsittääkseni yllä aivan Suomen tasolle, ei ainakaan maahan tuotavan raakakahvin osalta enkä nyt tähän hätään ehtinyt asiaa sen tarkemmin googlata, mutta kyllä kahvikulttuuri täällä näkyy ja tuntuu. Ainakin meillä Dalmatiassa. Koskaan ei ole niin kiire etteikö kahville ehtisi. Vaikka olisit jo pikkuisen myöhässä seuraavasta tapaamisesta, aina sitä yhden kahvin ehtii.... Kahvin jälkeen seuraavaksi eniten kurkusta alas valuu muuten maitoa ja olutta. Olutta kuluu saman verran per henkilö kuin sitä kuluu Saksassa, Itävallassa ja Irlannissa. Jotka kaikki tunnetaan maailmalla kait jonkinlaisina olutkansakuntina.

Täällä syödään siis possua, punaista lihaa ja jonkinverran siipikarjaa. Perunoiden säestyksellä. Vaikka Kroatia on Välimeren maa, se ei siis juurikaan ihan peruskroaatin perusruokavaliossa näy. Ei ainakaan maan itäisellä suuralueella Slavoniassa tai Keski-Kroatiassa, joissa syödään eniten punaista lihaa koko maassa. Kalaa syödään muuten eniten Zagrebissa ja sen ympäristössä. Siellä sitä löytyy lautasilta jopa enemmän kuin Dalmatiassa, vaikka pääkaupunki on sisämaakaupunki. Istrian niemimaalla, joka on maan suosituimpia matkailukohtia ja pullistelee ruokakulttuurillaan, syödään vähiten vihanneksia mutta sen sijaan eniten karkkia.

Edellä olevat ruokatrendit ovat siis kroatialaisten sisäisiä, maan omia ruokatottumuksia. Turisteille toki tarjoillaan vihanneksia Istriassa tai kalaa muuallakin kuin Zagrebissa vaikkeivät ne paikallisille normiarjessa maistukaan.

Kroatian ruokakulttuuri nojaa vahvasti perinteisiin. Tämä tarkoittaa tässä yhteydessä sitä että ruoka valmistetaan ja nautitaan pääsääntöisesti kotona. Ja valmistetaan nimenomaan ihan oikeista ja aidoista raaka-aineista omin pikku kätösin omassa pikku keittiössä. Euroopassa vallalla oleva trendi valmiiden, jalostettujen elintarvikkeiden käytöstä ruuan valmistuksessa ei siis vielä ole laajemmin levinnyt tänne. Tutkijoiden mukaan kroaatit syövät siis terveellisemmin kuin heimoveljensä muualla Euroopassa jos asiaa tarkastellaan käytettyjen raaka-aineiden kantilta.

Toki täälläkin ravintoterapeutit ovat huolissaan varsinkin nuorison ruokailutottumuksista, mutta se lienee heidän hommansa. Mikäli muistan oikein, tädit ja -sedät ovat aina olleet huolissaan nuorista. Nämä kun eivät kuulemma syö aamiaista, kuluttavan aivan liian vähän hedelmiä tai vihanneksia ja nauttivat aivan liikaa pikaruokaa. Ihan niinkuin aina. Kun minä olin nuori, mekin söimme väärin. Totaalisen väärin. Mikään ei ole siis muuttunut, paitsi että ne väärin syövät teinit ovat kasvaneet ja vanhentuneet aikuisiksi. Paskoista ruokailutottumuksita huolimatta. Osasta heitä on tullut jopa terapeuttitätejä ja -setiä.

Näin tälle torstaille tällä kertaa. Tuli pikkaisen ruokapainotteinen tarina, jopa niin ruokapainotteinen että iski nälkä. Taidanpa siis keitellä perinteisen, supisuomalaisen (?) kaurapuuron. Ja kannullisen kahvia. Jaksaa sitten taas touhuta. Ja lähteä lenkille, josta on muodostunut jo lähes intohimo. Sitä oikein odottaa illalla että tulisipa jo aamu että pääsisi kävelemään. Kuulokkeet korviin ja tossua toisen eteen. Matkat ovat pidentyneet ja uusia reittejäkin on löytynyt. Itse asiassa, lenkkien suunnittelu on juuri tänään siirtynyt, tai siirretty, täysin uudelle, lähes uskomattomalle tasolle. Samoin kun matkan/ajan/vauhdin seuranta ja tulosten arkistointi. Näistä lisää sitten huomenna kun vedetään taas, totuttuun tapaan, viikko purkkiin.