1. marras, 2018

Ahdisteleva Suomi -neito

Kastel Stari

16-21 C

Pilvistä, ukkosmyrskyjen ja sadekuurojen mahdollisuus

Ei jätä Suomi-neito poikaansa rauhaan. Ei vaikka olen kohta asunut kolme vuotta pois hameenhelmoistaan. Aika ajoin menneisyys, jolla toki on ihan oma nimikin, ottaa yhteyttä vaatimuksillaan vaikeuttaen näin jo hyvin uomiinsa asettunutta elämää. Jääkööt taho tällä erää, häveliäisyyssyistä, mainitsematta. Saatan sitten loppukeväästä tulla julki tyyppin nimen kanssa kunhan olemme, toivottavasti lopullisesti, saaneet välimme selviksi.

Eilen posti-Pete kantoi kirjeitä oikein kaksin kappalein eri tahoilta. Molemmat Suomesta. Ensimmäisenä pankki, joka ei ole edes minun oma pankki vaan rahoituslaitos jota käytin lyhyen aikaa ja täysin satunnaisesti vielä Suomessa asuessani, kertoi että heidän tietojensa mukaan saattaisin olla verovelvollinen jossain muussakin maassa kuin Suomessa. Että pitäisi kuulemma päivittää rekisterit ja siihen liittyen minun pitäisi ystävällisesti täyttää oheinen lomake ja postittaa se takaisin. Oikein vanhan liiton paperilomake ja vieläpä normipostilla! Taisi 90 -luku juuri ottaa yhteyttä.

Saattaisinhan minä toki olla verovelvollinen myös täällä jos menisin töihin paikalliseen firmaan tai alkaisin jotenkin muuten tienata paikallisesti. Juuri tällä hetkellä en tee kumpaakaan. Pitänee siis kiltisti täyttää lomake ja pudottaa se lähimpään postilaatikkoon. Ja miettiä siinä samalla että mahtaako se ehtiä Suomeen 25.11. mennessä joka on deadline. Koska Kroatian posti. Tosin minulla ei juuri nyt ole minkäänlaista tietoa mitä mahtavat olla ne 'erilliset asiakirjanäytöt' joilla minun pitäisi asia todistaa. Että en tienaa täällä mitään ja niistä rahoista mitä Suomesta saan, maksan veroni kiltisti Suomeen. Ehkä viittaan vain tähän blogiin.

Kysely tehdään kuulemma koska Suomi on sitoutunut vuoden 2016 alusta OECD:n ja Euroopan Unionin verotietojenvaihtoon. Siksi pankki on velvoitettu selvittämään verotusta koskevia tietoja asiakkaaltaan. Jännä seurata muuten sitä, että kyseleekö minun ihan oikea pankki näitä samoja asioita. Ja jos kyselee, millä formaatilla.

Tämä pankin kirje oli postitettu 17.10. joten se on tehnyt matkaa Suomesta minun postilaatikkoon tasan kaksi viikkoa. Tämä ihan vaan tiedoksi kun niitä (raha)kuoria joululahjaksi minulle olette lähettelemässä.

Toinen kirje tuli sitten Kelalta. Mikä ei ollut niin suuri ylläri. Kansaneläkelaitos kun aina silloin tällöin kyselee erilaisia asioita. Tällä kertaa heitä kiinnosti se, että mahtaako elämässäni olla tapahtunut muutoksia jotka saattaisivat vaikuttaa heidän myöntämäänsä sairaanhoitoon ulkomailla. Olen saanut aikoinani Kelalta todistuksen jonka perusteella saan sairaanhoitoa täällä nykyisessä asuinmaassani Suomen valtion kustantamana. Nyt he vaan haluavat tarkistaa olosuhdeseurantalomakkeella (virallinen nimi) asian nykytilan. Kelan kirje oli muuten lähtenyt Suomesta 24.10. joten sen reissu tänne ei kestänyt kuin viikon.

Homma menee niin, että olen Kroatian sairasvakuutuksen piirissä. Eli saan samat sairaanhoitopalvelut kuin kroaatit saavat sairastuessaan. Lisäksi maksan 70 kunaa (10€) kuukaudessa vapaaehtoisesta extrasairasvakuutusta jonka pitäisi taata minulle täysin ilmaiset lääkäri- ja sairaalareissut. Ja lääkkeet. Joiden kohdalla homma ainakin hieman tökkii, toisinaan olen joutunut maksamaan lääkkeistä täyden hinnan vaikka olen heilutellut tuota extravakuutuskorttia hyvinkin innokkaasti. Toisinaan ne ovat sitten olleet ilmaiset. Tiedä häntä sitten mitä tapahtuu jos joskus sairaalaan joudun. Tai edes lääkäriin.

Mutta siis, periaatteessa saan terveyspalvelut täällä. Sen jälkeen Kroatia laskuttaa Kelaa, tai Suomea, tuosta palvelusta. Ja nyt Kela haluaa tietää että olenko muuttanut toiseen, siis kolmanteen, maahan, onko perhesuhteissani tapahtunut muutoksia, olenko mennyt duuniin tai alkanut saamaan eläkettä jostain muusta EU -maasta tai Sveitsistä. Ja juu, en/ei ole. En edellenkään ole, kts. vastaus edellisen firman uteluun, mennyt töihin enkä todellakaan naimisiin. Enkä mene. Ainakaan naimisiin.

Kelan kunniaksi pitää sanoa se, että jos/kun olosuhteissani ei ole tapahtunut muutoksia, minun ei tarvitse tehdä mitään. Ja jos jotain olisi tapahtunut, olisin voinut ilmoittaa siitä sähköisesti. Siis Kelan verkkopalvelussa. Pitäisikö vinkata asiasta myös eräälle pankille. Että nykyisin on olemassa semmoinen asia kun internet jonka avulla voi tehdä kaikenlaisia jänniä juttuja. Että kannattaisi ehkä tutustua.

Sitten aivan jotain muuta. Meillä on tänään täällä Pyhäinpäivä, entiseltään nimeltään Pyhäinmiestenpäivä. Tänään muistellaan siis kristillisiä pyhimyksiä, marttyyreja ja vainajia. Joten terveiset vaan sinne pilven reunalle myös tästä keittiönpöydän äärestä. Kroatia viettää Pyhäinpäivää sen oikealla paikalla 01.11. kun se Suomessa on siirretty viikonloppuun. Koska työelämä.

Päivä näkyy täällä siten, että se on vapaapäivä. Pienimmät kaupat, koulut, pankit ja virastot ovat kiinni, suuremmat kaupat auki aivan normaalisti. Muistelen viime vuonna kävelleeni jonkun hautausmaan ohi joka oli todella kauniisti valaistu kynttiläyhdyillä ja kukka-asetuksilla. Itseasiassa jo eilen, ollessamme lenkillä, hautausmaiden ympäristössä oli tavanomaista enemmän liikennettä kun ihmiset olivat kunnostamassa läheistensä hautoja ja viemässä sinne kukkia. Täytynee tänään illalla, jos kelit sallivat, käydä ottamassa muutama kuva jostain lähiseudun hautausmaasta.

Että näin. Huomenna onkin taas perjantai jolloin ihmetellään sitä että on taas perjantai ja kuinka nopeasti nämä viikot kuluvatkaan. Ihan niinkuin jokainen perjantai. Joten tervetuloa siis hämmästelemään aivan tähän samaan osoitteeseen huomenna.