22. marras, 2018

Ulkomailla

Talvi tuli ryminällä Kroatiaan! Kyseinen otsikko, ja kuva lumisesta seudusta, oli kuulemma julkaistu jollain avoimella palstalla netissä jota lukevat niin Kroatiasta kiinnostuneet kuin reissujaan tänne suunnittelevat. Vaan kun ei tullut. Siis se talvi. Kroatiaan.

Tämä on käyty läpi aiemminkin, mutta käydään se nyt vielä kerran. Ihan vaan siksi että tuon otsikon ja päivityksen perusteella tiedän ainakin kahden ihmisen vaihtaneen matkakohdettaan talvilomallaan. 'Ei sinne Kroatiaan viitsi mennä kun siellä on kylmä ja luntakin'. Paitsi että ei ole. Tuo 'talvi' joka tuon päivityksen mukaan tuli, tuli yhdelle vuorelle yhteen paikkaan pohjois-Kroatiassa. Ja ihan vähän Zagrebiin. Samaan aikaan kun siellä satoi lunta, ja siitä uutisoitiin, täällä meillä oli 16 astetta lämmintä ja ukkosti. Eikä lumesta ollut tietoakaan. Lienee siis hieman yliampuvaa julistaa talven tulleen Kroatiaan. Siksipä, kun luette uutisia joissa kerrotaan että Kroatiassa tapahtui sitä-sun-tätä tai että Kroatiassa on semmoista tai tämmöistä, älkää uskoko. Sillä ei täällä ole. Mitään noista. Täältä on itseasiassa hyvinkin vaikea löytää edes yksi asia joka olisi samalla tavalla koko maassa sen jokaisessa sopukassa. Jopa kieli vaihtelee maan eri osissa. 

Itse kirjoitan juttujani Dalmatiassa. Enkä yritä väittää että edes Dalmatiassa asiat ovat jollain tietyllä tavalla. Koska ne eivät ole. Näkemykseni on hyvinkin paikkakuntakohtainen ja suppea, asiat saattavat olla, ja ovatkin, usein aivan eri tolalla kulman takana. Jopa Dalmatian sisällä, koko maasta puhumattakaan. Siis kun luette jonkun 'asiantuntijan' kirjoituksia ja väitteitä, kehoitan suhtautumaan niihin hyvin suurella varauksella. Tai ainakin kysymään että missäpäin maata. Tämä on vähän sama kuin joku kertoisi että Suomessa porot laiduntavat vapaana. Jos et ole ikinä käyny maassa, et tunne maata ja etsit siitä netistä tietoa, ostat väitteet ja tuonkin tiedonmurun helposti. Ja pettymys on valtaisa kun saavut Helsinkiin eikä kaduilla ole ensimmäistäkään poroa. Vaikka netissä luki että Suomessa ne ovat vapaana. Joten lukekaa näitä meidän maassa asuvien juttuja lähdekritiikillä varustettuina älkääkä uskoko ihan kaikkea mitä teille kerrotaan. Älkää uskoko edes minua. Ainakaan nikottelematta.

Pysytään Suomessa. Ja pysytään poronhoitoalueella. Eli Oulun seudulla. Olen ihmetellyt että mikä ihme teitä oululaisia oikein vaivaa? Tässä aivan viime aikoina, sanotaan nyt kesästä alkaen, olen saanut vastailla ainakin kuuden perheen, henkilön tai yksikön kysymyksiin siitä että minkälaista se Suomesta pois muuttaminen oikein on, mitä siinä pitää ottaa huomioon ja onko se kauhean monimutkaista. Kaikki nämä kyselijät eivät suinkaan ole muuttamassa juuri nyt aivan lähitulevaisuudessa eivätkä kaikki todellakaan Kroatiaan, mutta muuttaminen pois Oulusta on noussut siis kaikkien heidän mieleen. Ja vahvasti. Jopa niin vakavasti että asioihin on alettu etsiä vastauksia. Jotain siinä Oulun juomavedessä täytyy olla.... tai sitten se on vaan se lumeton (?) marraskuu joka ei, ihan oman kokemuksenkaan perusteella, ole ihan se kaikkein mukavin vuodenaika Pohjois-Pohjanmaalla.

Ja juu, kyselkää vaan. Mutta pitäkää tuo edellä mainittu lähdekritiikki mielessä älkääkä uskoko ihan kaikkea mitä teille kerron. Toki vastailen parhaimman tietoni ja taitoni mukaan, mutta näkemykseni ja kokemukseni ovat subjektiivisia. Niihin pitää siis myös suhtautua niin. Toki väitän, ja allekirjoitan vahvasti, että ei se Suomesta poismuutto aina ihan huono idea ole. Vaikkakin tuo mukanaan taatusti haasteita ja muutaman kerran jopa ajatuksen ettei tässä sittenkään ollut mitään järkeä. Mutta tuo se mukanaan myös paljon hyvää. Kuten vaikkapa laajemman, kenties pikkaisen rennomman, näkymyksen ympäröivään maailmaan ja kanssaihmisiin. Ja kokemuksia.

Lapsista puhumattakaan. Heille edes hetkellinen ulkomailla asuminen antaa sellaisen kokemuspohjan kielitaidosta puhumattakaan että sen saavuttaminen pelkästään Suomessa nököttämällä on vaikeaa. Jollei ei peräti mahdotonta. Se koulukäyntikin on nykyään verrattain helppo järjestää ihan missäpäin maailmaa tahansa vaikkei kyseisellä paikalla olisikaan suomalaista koulua.

Kannatan siis vahvasti, ja suosittelen vieläkin vahvemmin, ulkomailla asumista. Edes sen kokeilemista. Toisille se sopii, toisille ei. Toiset viihtyvät, toiset ei. Ja toiset löytävät laakista oikean paikkakunnan ja/tai maan missä asua, toiset etsivät niitä joskus pitkääkin. Ja jotkut palaavat takaisin kun se ei ulkomailla asuminen ollutkaan se juttu. Mikä sekin on täysin hyväksyttävää ja ymmärrettävää. Koska sellaista asiaa kuin maitojuna ei ole olemassakaan.

Näin tällä erää tälle torstaille. Paljon oli puhetta faktatiedoista, ulkomailla asumisesta ja siihen liittyvistä asioista. Joista saa olla eri mieltä, joita saa haastaa ja joista saa esittää kysymyksiä. Olkaa hyvät ja toimikaa. Minä palaan huomenna linjoille, vanhaan tapaan, aivan jollain muilla aiheilla.