23. marras, 2018

Kasvava kaupunki

Kastel Stari

10-17 C

Puolipilvistä

Kirjoitin eilen kuinka erilaisilla nettisivuilla pyöriviä 'täällä-on-tämmöistä-ja-minä-kerron-siitä-totuuden' -juttuja ei ihan aina kannata uskoa. Tai että niihin kannattaa ainakin suhtautua varauksella. Suurella varauksella. Niinpä aina välillä on mukava kirjoitaa juttu joka perustuu ihan oikeisiin faktoihin eikä ole yhden henkilön mielipide tai näkemys. Vaikka tämä tyyppi kuinka kokisi olevansa oikeassa. Ainoa ja joka asiassa. Puhun nyt siis itsestäni.

Kun faktoista puhutaan, puhutaan usein tilastoista. Ja niin puhutaan nytkin. Tai tarkemmin tilastoista löytyvistä tiedoista. Kuten siitä, että nykyinen kotikaupunkini Kastela on Kroatian toiseksi eniten kasvava kaupunki koko maassa. Kroatian tilastokeskus (CBS) on julkaissut tiedot mihin ihmiset tässä maassa muuttavat ja mikä kaupunki kasvaa eniten. Ja ylläri pylläri, Kastela löytyy tuosta tilastosta toiselta sijalta. Ykkösenä on Dubrovnik ja heti sen perässä siis tämä nykyinen kotikaupunkini. Jännänä yksityiskohtana voidaan mainita että neljä eniten kasvavaa kaupunkia sijaitsee kaikki täällä Dalmatiassa, vasta viidenneltä sijalta löytyy Istriassa oleva Umag. Eli, ihan vähän oikaisten, voitanee todeta että ihmiset jotka haluavat nauttia elämästään ja etsivät jotain parempaa, muuttavat Dalmatiaan. Mitä en ihmettele yhtään.

Ja mikäpä tänne on muuttaessa. Dubrovnikiin mennään tilastokeskuksen mukaan pitkälti töiden perässä, kaupungin turismi vetää niin paljon työntekijöitä että se vaikuttaa jopa muuttoliikeeseen. Kastela sen sijaan, vaikka meilläkin turismi kasvaa ja houkuttelee siinä sivussa myös työntekijöitä, on panostanut viime aikoina paljon asukkaiden viihtyvyyteen. Uusia päiväkoteja on avattu, vanhoja remontoitu, kaupunki tukee nuoria perheitä rahallisesti kun vauvoja syntyy ja mahdollistaa toisella tuellaan normaalia pidemmän äitiysloman. Lisäksi kaavoitusta on helpotettu ja infraan on panostettu vaikkapa uusia teitä rakentamalla ja vanhojen päällysteitä uusimalla. Eikä Kastelan sijainti meren äärellä, lentokentän ja Splitin välissä, kovasti mielenkiintoa ainakaan vähennä. Täällä asut pikkukaupungissa, jopa pikku kylässä, mutta kaikki suuren kaupungin, jopa suuren maailman, palvelut ovat aivan vieressä helposti saavutettavissa. Tuo kasvulista oli kärjen osalta kokonaisuudessaan muuten Dubrovnik, Kastela, Solin, Vodice ja edellä mainittu Umag.

Mikäli ette ole huomanneet, joulu se tulla jolkottaa. Täällä eteläisessä Keski-Euroopassa joulun tulo tarkoittaa mm. sitä että joulutorit eri kaupungeissa ovat avautumassa. Veturina toimii Zagrebin, kolmena vuonna peräkkäin Euroopan parhaaksi joulutoriksi valittu, tori mutta myös muissa kaupungeissa tapahtuu. Meillä Kastelassa joulutori on tänä talvena jaettu kahtia. Lasten tori on sijoitettu naapurikylä Kastel Luksiciin kun aikuisten vastaava taas löytyy tuosta meidän oman kylän torilta. Kuten on löytynyt useampana vuotena peräkkäin. Vanhaan tapaan torilla on tarjolla pikkupurtavaa, lämmintä juotavaa, jouluista tunnelmaa ja iltaisin musiikkia. Parina viime jouluna tarjolla on ollut myös megakänni mikä tänä vuonna taitaa jäädä väliin. Onneksi. Lapsille taasen, heille suunnatun ohjelman lisäksi, torille rakennetaan tänä vuonna luistelurata. Johon kuulemma myös aikuiset ovat tervetulleita. Mietin tuossa että olisi pitänyt ottaa Suomesta koko jääkiekkovarustesetti mukaan, pukea se päälle ja mennä jäälle vähän lämimään.... Pipolätkää siellä tuskin kukaan pelaa.

Eikä se joulutunnelma tähän lopu. Juurikin eilen sähköpostiin kilahti kutsu Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen jonka tänä vuonna järjestää Kutinan evankelinen seurakunta Suomen suurlähetystön tuella. Tilaisuus lauletaan suurlähettilään residenssissä ja tietysti Zagrebissa. Joka on himppasen kaukana ihan vaan joululauluille. Varsinkin tyypille joka ei osaa laulaa. Paitsi yksin autossa.

Nyt kun joku siellä kuitenkin hihittelee tuolle Kutinalle niin kerrottakoot että Kutina on kaupunki Keski-Kroatiassa ja siellä asuu hieman yli 22.000 asukasta. Ihan vaan että tiedätte.

Näin päästiin, perjantain kunniaksi, Kastela -uutisista joulun kautta Kutinaan. Aiheeseen, siis jouluun, liittyen ilmoitettakoot tässä ja nyt, jälleen kerran, että niitä joulukortteja minulta on aivan turha odottaa tänäkään jouluna. En ole lähettänyt, enkä tule lähettämään, ainuttakaan. Ihan vaan että tiedätte jos/kun siinä postilaatikon vieressä epätoivoisesti odotatte. Se kortti ei ole tulossa. Taaskaan.

Sen sijaan tulossa on viikonloppu. Mikä tarkoittaa sitä että saatte olla pari päivää rauhassa näiltä jorinoilta. Minä palaan asiaan uusilla aiheilla jälleen maanantaina. Siihen asti oikein hyvää viikonloppua. Koittaakaa pysyä pöksyissänne vaikka tänään onkin Black Friday. Ja tulkaa maanantaina sitten taas kurkkimaan että mitä se nyt on keksinyt. Joten siis, nokka kohti viikonloppua!