27. marras, 2018

News Flash

Kastel Stari

7-14 C

Pilvistä, sadekuurojen mahdollisuus. Keltainen varoitus tuulesta

Hyvää huomenta/päivää/iltaa. Tässä tiistain sähkeuutiset keittiöpöydän äärestä Kastel Starista.

Opettajien lakonuhka jatkuu. Kroatian opettajien ammattiliiton puheenjohtaja Željko Stipić on ilmoittanut että keskiviikkona alkavaksi ilmoitettu lakko on vihoviimeinen keino opettajien tilanteen parantamiseksi. Liitto vaatii 18,9% palkakorotusta koska opettajien palkat ovat jääneet jälkeen yleisestä palkkakehityksestä. Opet ovat saamassa tukea muulta julkiselta sektorilta sillä mm. terveys-, sosiaali- ja kulttuurisektori ovat ilmaisseet valmiutensa tukilakkoihin. Vaikuttaako tämä meidän kielikouluun, siitä minulla ei ole tietoa. Epäilen että ei vaikuta. Mutta jos kaikki lakot toteutuvat, on tämä maa hetken kuluttua entistä enemmän sekaisin.

Taustaa: Viimeisen virallisen tilaston mukaan entisen Jugoslavian korkeimmat keskipalkat ovat Sloveniassa ja Kroatiassa. Slovenian keskipalkka elokuussa oli 1.082 euroa ja Kroatian 843 euroa kuukaudessa. Alueen pienimmät palkat puolestaan löytyvät Makedoniasta 393 euroa, Serbiasta 421 euroa ja Bosnia & Hertsegovinasta jossa tienattiin keskimäärin 448 euroa kuukaudessa.

Useat Kroatiaan muualta muuttaneet ulkomaalaiset kokevat yhä edelleen ongelmia maan julkiseen sektoriin ja byrokratiaan törmätessään. EU:n ulkopuolelta maahan muuttaneilla on ollut suuria ongelmia oleskelupaa hakiessaan, mutta nyt ongelmia on alkanut ilmetä myös lähialueilta maahan muuttaneiden keskuudessa. Bosnialaisille on ilmoitettu että he eivät, koska eivät ole kroatian kansalaisia, saa omistaa kiinteistöjä eikä kosovolaisille myönnetä kansallisuutta koska heidät käsitetään albanialaisiksi. Vaikka eivät olisi koskaan edes käyneet Albaniassa. Ongelmat ovat herättäneet suurta ihmetystä sillä kumpikin kansallisuus muodostaa merkittävän vähemmistön Kroatiassa. Bosnialaiset ovat maan toiseksi suurin vähemmistöryhmä heti serbien jälkeen, kosovolaisten ei lukuja ole saatavissa.

Taustaa: Kroatialaiset itse ovat verrattain tyytyväisiä maansa julkiseen sektoriin. Yli tuhannen ihmisen puhelinhaastattelussa kroaatit antoivat sektorin keskimääriseksi arvosanaksi 2,8 asteikolla 1-5. Parhaimmat arvosanat saivat sairaaloiden, maatalousministeriön, sosiaaliturvaviraston ja eläketurvakeskuksen palvelut, heikommat taas työvoimatoimistot ja maatalousministeriö.

Urheilua. Kroatia voitti tenniksen maailmanmestaruuden peittoamalla Davis Cupin loppuottelussa Ranskan sunnuntaina lukemin 3-1. Kroatiassa voitto arvostettiin korkealle ja sen koettiin korvaavan, ainakin osittain, kesällä Ranskalle kärsitty tappio jalkapallon MM -kisojen finaalissa.

Taustaa: Harvempi hieman yli neljän miljoonan ihmisen kansakunta menestyy urheilun saralla yhtä hyvin kuin Kroatia. Pelkästään tänä vuonna maa on saavuttanut Davis Cupin voiton ja kesäisen jalkapallohopean lisäksi maailman- tai euroopanmestaruuksia mm. taekwondossa, purjehduksessa, junnujen koripallossa, soudussa, naisten kiekonheitossa ja karatessa. Lisäksi plakkarissa on muutama ATP -tennisturnauksen voitto ja Luka Modrićin valinta FIFAn vuoden jalkapalloilijaksi. Satun tietämään ainakin yhden pohjoisen valtion joka oli aivan sekaisin moisesta menestyksestä. Siellä kun mennään sekaisin jo siitä kun joku hiihtäjä on kuuden parhaan joukossa jossain kansainvälisessä kilpailussa ulkomailla.

Lopuksi sää. Kerttu Kotakorpi, ole hyvä. Kiitos kiitos. Suursäätila Dalmatiassa on hitaasti muuttumassa. Alkuviikon sateita ja epävakaisuutta tuonut säätyyppi on väistymässä ja tilalle saapumassa kuivempaa ja hieman kylmempää ilmaa. Tänään tiistaina aamupäivä on vielä epävakainen mutta illasta alkaen pilvet väistyvät ja keskiviikkona paistaa jo aurinko. Lämpötila on tiistaina 8-14 ja keskiviikkona 6-13 astetta. Loppuviikolla sama säätyyppi jatkuu, aurinko paistaa mutta varsinkin yöt ovat verrattain kylmiä.

Taustaa: Kroatia kuuluu kahteen eri ilmastovyöhykkeeseen ja ilmasto vaihtelee alueittain. Pohjoisessa ja idässä vallitsee mannermainen, rannikolla puolestaan välimerenilmasto. Mannermaisessa ilmastossa talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä eikä lumipeite talvisin näillä seuduilla ole mikään poikkeus. Rannikolla välimerenilmastossa kesät ovat hyvinkin lämpimiä päivälämpötilan pyörisssä usein jopa 30 asteen paikkeilla, talvella keskilämpötila on näillä seuduilla noin 6-8 astetta. Rannikon sateet keskittyvät usein talvikauteen ja näin kesät ovat usein hyvinkin kuivia. Paitsi baareissa ja terasseilla.

Näin tälle päivälle täältä uutisstandilta. Huomenna sitten aivan jotain muuta. Eikä taatusti mitään näin kuivakkaa. Toivottavasti ainakaan.