10. joulu, 2018

Että mitähän vittua!

Kastel Stari

6-15 C

Osittain aurinkoista

Näin se on saatu taas yksi viikonloppu, sateinen sellainen, taputelluksi. Lauantai oli säiden puolesta sangen omituinen päivä. Aamulla paistoi aurinko, kasin jälkeen alkoi normivesisade joka muuttui puolenpäivän aikoihin sitten kunnon ukkoseksi. Sekin tuli takaperoisesti, ensin kuului jossain kaukana murinaa niin että ehdin jo ajatella josko olisi maanjäristys tuloillaan ja että josko sänky alkaisi heilua. Ei alkanut, sen sijaan leimahti kunnolla eikä ollut enää epäselvyyttä mistä oli kysymys. Oli nimittäin pitkästä aikaa sangen äänekäs ja valoisa ukkonen. Varsinkin kun se jyrisi ja leimahteli päivällä. Ilotulitus olisi ollut täydellinen ja vieläkin näyttävämpi jos se olisi ollut päällä pimeän aikaan. Vaan ei ollut tällä kertaa, ukkonen oli loppunut päiväunia nukkuessani jättäen jälkeensä vain kunnon tuulen. Tällä kertaa etelätuulen.

Omituisen tuosta lauantaista teki se, että yleensä, normimaailmassa, kaikki tapahtuu toisinpäin. Ensin alkaa tuuli, sitten tulee ukkonen joka muuttuu hiljalleen perussateeksi. Lauantaina kaikki tuo tapahtui siis nurinniskoin. Mutta siitä selvittiin, selvittiin aina sunnuntaihin joka alkoi sekin aurinkoisena muuttuen iltapäivällä sadekuuroiksi. Illalla sitten jyrisi ja loimotti. Saatiin se ilotulitus siis myös pimeälle.Tälle päivälle olisi luvassa, onneksi, puolipilvistä aurinkoa. Ilman sateita. Toivottavasti.

Kun ei oikein päässyt kaikesta sateesta, ukkosesta ja tuulesta johtuen viikonloppuna ulos, oli aikaa lueskella oikein kunnolla suomalaisia lehtiä ja nettijulkaisuja. Jotka kaikki kertoivat samaa; 'nettikansa' oli raivoissaan! Taas. Mietin vaan että mikä ihmeen 'nettikansa'? Mutta se nyt oli joka tapauksessa raivoissaan. Monestakin eri asiasta. Joiden yhteisiä nimittäjiä oli linnan juhlat ja laulaja nimeltään Sanni.

Itsenäisyyspäivänä, eli siis viime viikon torstaina, juhlittiin Suomen itsenäisyyttä. Perinteisin menoin. Kuten vaikka katselemalla monta tuntia televisiota ihmisten kätellessä itsensä bileisiin. Ja näiden juhlien jälkipyykkiä pestiin sitten viikonlopun lehdissä. Kuka oli linnan kuningatar, kuka ei, kuka ampui puvullaan yli, kuka mokasi, kuka eksyi sokkeloiseen linnaan, kuka töni Touko Aaltoa ja heitettiinkö tämä riidanhaastaja ulos. Kaikkia nämä siis viikonlopun lehdissä. Ja olihan se tärkeää tietää että joku tyyppi jostain Keski-Suomesta ei meinannut löytää oikeaa narikkaa pois lähtiessään tai että kättelyjono tökki ja aiheutti vieraiden joukossa ylimääräistä kiirettä. Heitä ohjattiin 'kuin karjaa' turvatarkastuksen jälkeen Jenniä ja Salea kättelemään kuten joku tuohtunut vieras linnaan saapumista kuvaili. Kyllä elämä joskus on kovaa.

Suurin (?) kohu 'nettikansan' parissa syntyi kuitenkin linnan juhlien jatkoista. Siellä esiintyi laulaja Sanni esittäen mm. kappaleensa nimeltään 'Että Mitähän Vittua'. Ja siitäkös soppa syntyi. Kuinka joku voi laulaa itsenäisyyspäivän juhlissa laulun jossa käytetään tuommoista kieltä? Nyt kyllä petti Ylen/Sannin/Niinistön/ihan kenen tahansa harkintakyky kun tuommoista lähetetään suorassa lähetyksessä! Mitä mahtavat sotaveraanitkin miettiä tuollaisesta sanoituksesta? Ja niin edelleen.... Nuo kaikki olivat eri lehtien yleisönosastojen ihan oikeista kommenteista poimittuja. Niin että mitähän vittua?

Jännästi muuten sotaveteraanit sotketaan ihan joka asiaan kun puhutaan itsenäisyyspäivänä tapahtuvista asioista. Mielenosoittajat eivät kunnioita sotaveteraaneja, sotaveteraanit ovat ihmeissään kun linnan perinteisen boolin reseptiä on muutettu, sotaveteraanit sitä, sotaveteraanit tätä. Ja itse sotaveteraanit eivät voisi vähemmän välittää. Niinkuin eivät välitäneet Sannin biisin sanoistakaan. Jos joku haluaa laulaa Että Mitähän Vittua, niin sitten se laulaa, minä en edes huomannut niitä sanoja. Näin kommentoivat kaksi veteraania kun asiasta heitä haastateltiin.

Koko kohu, siis juuri se mistä 'netti- ja somekansa' oli raivoissaan, oli muutaman kukkahattuisen naishenkilön närkästys siitä että yhden laulun sanoissa kiroillaan. Eli käytetään ihan tavallista kieltä. Kannattaisi tämän 'somekansan' ja näiden tätien pitää korvansa auki jos sieltä huovutuskursseiltaan joskus normi-ihmisten pariin eksyvät. Kyseinen rahvaanomainen ulkosynnyttimistä käytetty ilmaisu on melko yleisessä käytössä ihan heti siinä teidän oman kuplanne ulkopuolella.

Eikä Sanni -kohu yhteen rumaan sanaan pysähtynyt. Hän kun kehtasi laulaa toisessa biisissään vielä "Kaikki muuttuu huomenna sit ku mä oon vapaa, haluun muuttaa Suomesta sit ku mä oon vapaa." Ja 'somekansa' kysyi raivosta täristen että onko oikein laulaa Suomesta muuttamisesta ja vielä itsenäisyyspäivän? Näitä raivostumisia miettien ja niitä luettuani en ihmettele yhtään että Sanni haluaisi muuttaa Suomesta. Heti kun on vapaa.

Näin on viikonloppu ja linnan juhlat, vihdoin saatu pureskelluksi. Ainakin täällä blogissa. Huomenna sitten aivan jotain muuta. Toivottavasti. Jos nyt mitään kovin ihmeellistä ja/tai maata mullistavaa satu joka vaatisi palamaan aiheeseen. Mikä on hyvin epätodennäköistä.