31. joulu, 2018

Hyvää uuttavuotta!

Kastel Stari

6 - 12 C

Aurinkoista

Oikein hyvää loppuvuotta, uuttavuotta tai ihan mitä vuotta tahansa, ihan siitä riippuen milloin tätä luette. Koska, juuri nyt maanantaiaamuna, viimeisiä henkosiaan vetelevä vuosi 2018 on jo käyty läpi edellisessä blogipäivityksissä eikä kohta alkavasta 2019 ole mitään käsitystä, tämä kirjoitus tulee olemaan lyhyt. Ja ytimekäs. Tai ainakin lyhyt. Noh, kirjoitus nyt kuitenkin.

Olen usein naureskellut Sääntö-Suomelle. Suomessa kaikki on niin vaarallista että käyttö pitää kieltää. Tai ainakin rajoittaa. Ihan kaikki. Varsinkin alkoholi. Kaikissa muodoissaan. Jokaikinen kerta. Koska viranomainen ja pekkapuska tietää paremmin. Vaan löytyy sitä näemmä yksi rajoitus/kielto jota täytyy kannattaa ja tukea aivan täysillä. Ilotulitteiden käytön kieltorajoitus lienee olevan etenemässä ainakin eduskuntakäsittelyyn, mikä on hyvä asia. Olkoonkin että keskustelu aiheen ympärillä on saanut, niinkuin keskusteluilla usein on tapana, hieman yliampuvia ja osittain melkoisen värittyneitä sävyjä. Ei, kaikki raketteja ampuvat tyypit eivät ole kännissä kavereilleen/lapsilleen/vaimoilleen/naapurille näyttäviä ääliöitä. Eikä kaikki pommeja paukuttavat tyypit joudu silmäleikkauksiin. Suurin osa porukasta käyttää ilotulitteita vastuullisesti ja juurikin siihen tarkoitukseen mihin ne on suunniteltu. Eli tuottamaan iloa ja juhlistamaan jotain tapahtumaa/asiaa/päivää. Sitäpaitsi Suomessa ilotulitteiden käyttö on jo nyt sangen rajoitettua. Mutta silti. Onhan noita korvaavia tapoja juhlistaa asioista joten minun puolestani homma voidaan aivan hyvin kieltää. Että siitä vaan.

Toista se on täällä. Täällä ovat raketit, tai tarkemmin sanottuna erilaiset pommit, paukkuneet jo viikkoja. Eikä meno tunnu hyytyvän, pikemminkin päinvastoin. Vaikka varsinainen pommipäivä on tänään, räjähdykset ei, mikäli oikein viime vuosilta muistan, pääty suinkaan tähän eikä edes huomiseen vaan jatkuvat kevyesti vähintäänkin loppiaiseen. Ja vielä senkin jälkeen jos jollekulle autotallin nurkkaan jokin paukahtava pötkylä on sattunut jäämään.

Mutta miksi kielto? Ihan sen takia että tuossa kotikadulla on kulkenut kaksi 10-12 vuotiasta poikaa päivittäin viikkotolkulla heitellen pommeja sinne sun tänne lähes 24/7. Ja jossain välissä vähän rauhallisempikin eläkeläisulkkari hermostuu. Niinkuin eilen. Pojat olivat taas täydentäneet varastonsa ja paukkuivat pitkin poikin katua. Kello oli about 19.00-19.30. Avasin ikkunan ja huusin ihan täysillä että 'menkää nyt v&ttuun siitä niiden pommienne kanssa'. Ihan täysillä. Suomeksi. Pojat olivat hieman hämmentyneen näköisiä. Mutta lähtivät. Eikä paukkunut enää. Ei ainakaan eilen.

Vuoden vaihtuessa on tapana koittaa ennustaa alkavaa vuotta. Tai ainakin arvuutella mitä se tuo tulleessaan. Teinpä siis minäkin yhden Facebookissa pyörivistä ennustetesteistä jonka nimi oli OMG, What suprise awaits you in 2019? Eli mikä minut mahtaa yllättää alkavana vuonna?

Tein testin kolmeen kertaa. Ai miksi kolmeen kertaan? En minä tiedä, kunhan tein. Vastaukset olivat järjestyksessä: siis JÄRJESTYKSESSÄ seuraavat: 1) new love. Ok, tämän kanssa voin elää. 2) engagement. Ööh... tuo ykköskohdan new love taitaa kolahtaa melko lujaa kun kihloihinkin ehdin. Kolmantena tuli 3) new baby. Juu... ihan luonnollista ykkösen ja kakkosen jälkeen mutta että ihan vauva sitten. Ja vielä tälle vuodelle....

Pikkasen kiireinen alkuvuosi on siis edessä kun pitäisi ehtiä ensin rakastua, sitten hilpasta kihloihin ja pamauttaa, toivottavasti ykkös- ja kakkoskohdassa esiintyvä tyyppi, paksuksi. Vanhan biologian oppikirjan mukaan tämä kaikki pitäisi tapahtua vieläpä kolmen ensimmäisen kuukauden aikana jotta tuo vauva ehtii vielä vuodelle 2019.

Mutta mikäpä minä olen tuulimyllyjä vastaan taistelemaan. Jos ennusteet näin kertovat, niin mennään näillä nyt sitten. Vaikka ei, varsinkaan tuo kolmoskohta, nyt ihan päällimmäisenä ole suunnitelmissa ollut. Enää vähään aikaan.

Tuota(kin) tarinaa ja sen kehittymistä voitte seurailla ensi vuonna näillä sivuilla. Vaikka blogi huilaa nyt vuodenvaihteen yli, se palaa takaisin juurikin tähän samaan osoitteeseen keskiviikkona 02.01.2019 vanhalla tutulla, uusi teksti jokainen arikipäivä, aikataululla. Tervetuloa takaisin tuolloin tutkailemaan joko ennuste uutena vuotena olisi ottanut ensi askeleensa.

Oikein hyvää vuodenvaihdetta ja kaikkea hyvää aivan jokaiselle alkavalle 2019. Tulkoot siitä itsekullekin hyvä, ehkäpä jopa parempi kuin nyt päättyvä, vuosi. Rauhallisesti ja varovasti niiden pommien kanssa niin näemme myös keskiviikkona uuden vuoden puolella.

Oikein hyvää uutta vuotta 2019!