10. tammi, 2019

Lunta!

Kastel Stari

3-8 C

Pilvistä. Keltainen varoitus tuulesta

Juu. Tuo valkoinen oheisessa kuvassa hämärästi erottuva aine on lunta! Meidän vuorilla ihan oikeasti oli lunta. Eikä siinä mitään, minun puolesta tuolla ylhäällä saa olla ihan mitä tahansa mutta ongelma juuri nyt, tänään torstaina, on se että tarkoitus olisi kiivetä juurikin tuolle vuorelle. Heti kun olen saanut tämän löpinän eetteriin. Tuli nimittäin luvattua eräälle tyypille että otan hänelle kuvia yhdestä mökistä joka sijaitsee tasan tuolla nyppylällä. Ja vieläpä melko ylhäällä. Niinpä mietin että millä varustuksella matkaan pitäisi lähteä? Mennäkö lenkkareilla vai pitääkö ottaa lumikengät? Vai peräti sukset?

Kuva on eiliseltä. Ulkona on tätä kirjoittaessani vielä niin pimeää että en osaa sanoa mikä on tilanne juuri nyt, mutta jos blogi ei huomenna ilmesty, ylhäällä oli lunta. Liikaa lunta. Ja minulla olisi pitänyt olla joko ne sukset tai lumikengät. Lenkkareiden sijaan.

Pitää näemmä muutenkin olla melko tarkkana mitä täällä blogissa kirjoittelee ja mitä toivoo. Taisin eilisessä blogissa manata jotain lumesta ja nyt sitä sitten saatiin. En uskalla siis kirjoittaa yhtään mitään vakaasta parisuhteesta, lottovoitosta tai HIFK:n jääkiekon Suomen mestaruudesta. Nehän voivat vaikka toteutua. Eikä varsinkaan tuon viimeisen kanssa jaksaisi kukaan elää. Parisuhteesta puhumattakaan.

Lenkeistä puheenollen. Tuo kuvaussessio tuonne lumierämäähan tulee olemaan 13-14 kilometrin lenkki. Joita olen nyt kävellyt, kuten olen kertonut, lokakuun puolesta välistä alkaen. Alkuun homma karkasi hieman lapasesta, kävin lenkillä loka-marraskuun aikana jokainen päivä. Mikä ei ollut oikein tervettä eikä oikein ajanut edes asiaansa. Nyt kun olen saanut jonkinlaista tolkkua tähän(kin) toimintaan, tahti on rauhoittunut. Samalla lenkit ovat hieman pidentyneet. Tällä hetkellä lenkkeilen keskimäärin 3,5 kertaa viikossa kävellen keskiarvoltaan 11,86 kilometrin lenkkejä (loka-marraskuussa 9,80 km), keskinopeuden ollessa 4,72 km/tunnissa (loka-marraskuussa 4,69) ja korkeuseron keskimäärin 256 metriä/lenkki (loka-marraskuussa 156 ). Olen joskus kirjoittanut että pidän tilastoista. Jos joku välttämättä haluaa tarkempaa dataa, ottakaapa yhteyttä. Lukuja riittää kyllä. Ja excell -taulukoita. Joilla noita lukuja ja keskiarvoja saadaan tarvittaessa lisää.

Aiheeseen liittyen. Kaštelan matkailutoimisto lahjoitti minulle vaelluskartan asuntoni vieressä sijaitseville vuorille. Uusia reittejä, mäkiä ja kiipeilyitä aivan uusilla polluilla on siis luvassa myös tulevaisuudessa. Kunhan saadaan lumet ensin sulamaan. Uusia lukuja exceliin. Lenkkikuvista puhumattakaan. Taatusti.

Excelistä puheenollen. Paino ja sen kehitys. Joka tuntuu kiinnostavan. Kyllä. Paino on pysynyt alhaalla. Juuri tänään, tämän päivän punnituksen mukaan, se on pudonnut viime vuoden ja tämän alkuvuoden aikana 29,4 kiloa. Ja juu, on se jojoillut. Vähän. Se on nimittäin heilunut pääsääntöisesti laskusuunnassa olleessaan vaihteluvälillä -0,9 - +1,4. Eli muutos on muuttunut päivittäin joskus alaspäin, joskus jopa ylöspäin. Josta naistenlehdet ja Ilta-Sanomien terveyssivut olisivat kauhuissaan. Jos tuosta kuulisivat. Koska kauhea jojoilu. Eihän tuo ole tervettä. Vaan on se. Sillä se painokäppyrä on jopa tapauksessa ollut alaspäin. Mikä on se päätarkoitus. Jos se nyt joku päivä, jostain syystä, pompsahtaa hetkeksi hieman ylöspäin, se ei maailmaa kaada. Vaikka THL sanoisi mitä. Tästä pudotuksesta ja siihen liittyvistä luvuista, vaikka päivittäisitä sellaisista, löytyy jos jotakuta kiinnostaa tarkempia lukuja edellä mainituista ecxell -taulukoista.

Lopuksi hyvä uutinen meille ulkosuomalaisille. Vuosi 2019 tulee olemaan suomalaisessa politiikassa eräänlainen hullu vuosi. Ensin huhtikuussa järjestetään eduskunta-, ja heti perään, toukokuussa europarlamenttivaalit. Joku on puhunut jopa jostain maakuntavaaleista vielä noiden päälle. Meille ulkomailla asuville suomalaisille on näissä vaaleissa, ainakin eduskuntavaaleissa, tarjolla ihka ensimmäistä kertaa mahdollisuus postiäänestää. Ei siis tarvitse reissata enää lähetystöön pääkaupunkiin. Ei tarvitse kuin tilata, alkaen ensi maanantaista (14.01), äänestyspaketti postitse oikeusministeriöstä Suomesta. Ja eikun äänestämään. Paketista löytyy äänestyslippu/lappu. Siihen kahden todistajan allekirjoitus että lappu/lippu on täytetty omasta vapaasta tahdosta täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Lippu/lappu postiin ja takaisin Suomeen laskentaan. Helppoa. Ainakin teoriassa. Palaan tähän sitten kun olen testannut myös käytännön.

Tämä tulee taatusti lisäämään mielenkiintoa ulkosuomalaisten keskuudessa vanhan kotimaan vaaleja kohtaan. Ainakin minun mielenkiintoa se lisää. Ja tulen varmasti äänestämään. Jos löydän jostain ne kaksi todistajaa, jotka uskovat minun olevan täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Mikä lienee se suurin ongelma tässä asiassa. Kroatian postin toimitusvarmuuden lisäksi.

Näin tänään. Nyt ne lumikengät jalkaan ja mäelle mökkiä kuvaamaan. Ja lenkille. Jos huomenna olen täysissä ruumiin ja sielun voimissa, juttu jatkuu tässä osoitteessa. Jos ei jatku, olen tavannut vuorilla karhun. Tai hukkunut lumeen. Mutta sen näkee sitten huomenna.